nubes rotas
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
17°

Llei de defunció pública?

La setmana passada, la Direcció General de Funció Pública va presentar un projecte de llei per modificar la Llei de funció pública que més aviat sembla una llei de defunció pública de la llengua pròpia de les Illes Balears. És una iniciativa que es proposa mantenir com a requisit indispensable conèixer el castellà per accedir a un lloc de l'Administració pública i, en canvi, elimina la necessitat de conèixer la llengua pròpia de les Balears, la llengua catalana.

La veritat és que és de les propostes més bèsties que he vist. El concepte és purament colonial: l'idioma de la metròpoli és imposat com a obligatori i l'idioma propi del territori és eliminat de la vida pública.

El fet de presentar aquest avantprojecte, en si mateix, ja és nociu per a la convivència i la cohesió social, tenint en compte que genera un missatge per part del Govern que menysprea la nostra llengua i, a més a més, si aquesta proposta s'arribava a convertir en llei, les Illes Balears passaran a ser l'únic indret del món occidental en què no s'exigeix als funcionaris el coneixement de la llengua oficial i pròpia d'aquell lloc.

En gairebé trenta anys d'oficialitat no s'ha donat ni un sol cas de discriminació d'un ciutadà per haver usat la llengua castellana. En canvi, són centenars els casos ducumentats en què ciutadans que volien usar el català han estat víctimes d'una clara discriminació. Malgrat aquesta realitat, el Govern Bauzá presenta una proposta de llei que, lluny de pal·liar el problema, farà molt més gran i sagnant la ferida.

Ras i curt, aquesta proposta, si és que un dia arriba a llei, farà que els mallorquins, a Mallorca, siguem tractats com els negres a la Sud-àfrica dels anys de l'apartheid.

Si s'aprova la subordinació de la nostra llengua en l'àmbit de la funció pública, es crearà una societat amb ciutadans de primera (els castellanoparlants, que tendran tots els seus drets reconeguts a les lleis) i ciutadans de segona (els catalanoparlants, que no seran atesos en la llengua pròpia per les institucions).

L'avantprojecte formulat presenta encara dos greuges més per als ciutadans de les Balears. El primer és evident: tots els joves, que ja surten de l'escola capacitats per treballar en la llengua pròpia de les Illes, veuran que gent amb una preparació menor els pot prendre el lloc de feina. Igualment, tots aquells adults que han dedicat hores i esforços a millorar el seu nivell de català també podran ser substituïts per funcionaris o aspirants a funcionaris que no entenguin res de la nostra més evident senya d'identitat.

La segona també és òbvia. El president del Govern i la resta de membres dels executius conservadors sortits de les urnes el 22 de maig passat han repetit que cal rebaixar la despesa pública. Idò, el model que pretén imposar l'avantprojecte de llei és tan contrari a la política d'austeritat que es predica que, de fet, voreja la prevaricació. Contractar nous funcionaris que no saben català i posar a la seva disposició cursos per aprendre'l resulta, clarament, moltíssim més car que contractar funcionaris més ben preparats.

Us convid, amables lectors, a llegir l'aberrant projecte i a contestar-vos les següents preguntes: Qui són els qui defensen la nostra llengua i la nostra gent i qui els qui la volen exterminar? Quina és la llengua imposada i quina la perseguida? Qui són els qui coarten la llibertat que puguem parlar així com vulguem? És aquest el model de convivència social que volem?

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Brusquim, fa mes de 9 anys

A la "nueva Mallorca" den Jorje Campos i els ppboys no hi ha d'haver mallorquins, no hi caben. Tots serem espanyols i punt.
Aquesta genteta defensaria als negres del apartheid pintant-los de blanc i als mallorquins les defensa pintant-los d'espanyols negres.

Valoració:16menosmas
Per Rafael Borràs Ensenyat, fa mes de 9 anys

Ben dit!

Valoració:31menosmas
Per CHANQUETENOHAMUERTO, fa mes de 9 anys

Preparate para irte al paaaaaroooooooo...

Valoració:-10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris