cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

Eleccions i regionalisme

La decisió de la Lliga Regionalista de no presentar-se a les eleccions és lògica. Segurament, Jaume Font esperava uns resultats millors a les eleccions autonòmiques. Aconseguí el gran objectiu, que era superar Convergència. Va ser, però, per ben pocs vots i amb un registre excessivament baix per fantasiejar amb la possibilitat d'obtenir un diputat a les eleccions nacionals. Presentar-se a les generals era fer el mateix que hi solia fer UM : un parell -literal- de milers de vots i, el vespre d'actes, sortir davant la premsa amb somriure d'orella a orella i dir que el bipartidisme i el PSM tenien la culpa de tot. La Lliga s'ha estimat més una sortida més sincera: no presentar-s'hi.
Al marge de quin sigui el futur -si és que en té- de la Lliga, el fet de no concórrer a les eleccions a Corts deixa el seu -relatiu- competidor pel mateix espai -si és que aquest espai existeix-, Convergència, en una situació límit.

Una vegada que, amb sentit comú, el PSM i el partit de Font hagin rebutjat refer experiments condemnats al més absolut fracàs (anar a unes eleccions per fer per ventura 1.000 vots -si és que hi arribassin- no té gaire sentit), el camí més normal per als nacionalistes de centre seria, per tant, el de seguir les passes de la Lliga o, cercant un subterfugi, demanar el vot per a Entesa -que és exactament igual que Convergència-, malgrat que vagi amb el PSM. O bé fer allò que queda tan bé de "donar llibertat de vot" als militants i simpatitzants, que era la fórmula que s'estilava entre alguns partits de la ultraesquerra en els anys de la transició per intentar dissimular -com és bo d'imaginar, en va- que sabien que no els votaria ningú, i així renunciaven a ser presents als comicis "pel bé de l'esquerra".

En qualsevol cas, és clar que Lliga i Convergència no tenen res a fer a les eleccions generals i que el seu problema és si poden tenir alguna cosa a fer en les autonòmiques de 2015, que no és gens segur. Tal com ja s'ha analitzat en d'altres articles, només la Lliga podria tenir alguna possibilitat. Per a Convergència, ja és tard. Ha quedat sense espai. Malgrat que dolgui acceptar-ho, la realitat és la que és. El nacionalisme pragmàtic i moderat no té cap espai fora d'allò que és i representa PSM-Entesa (a aquests efectes no compta IV). Vist des de fora, asèpticament, el millor, o únic, futur per a Convergència seria demanar un lloc, per modest que sigui, en aquesta coalició.

El cas de la Lliga és diferent, cosa que no vol dir millor. Quan hagin passat les generals haurà de començar a calibrar, amb realisme, si de tot allò ajuntat -tan divers- per al 22 de maig es pot extreure un vertader projecte polític, amb un target clar -regionalista, no nacionalista, de dreta, de "lo nostro"- i amb una estratègia única: ser la crossa del PP si les coses van molt bé i, si no, senzillament no ser. Perquè no n'hi ha d'altra. El PSM n'és la mostra. Quan va festejar amb el PP, quan perdé el temps en fronts nacionalistes i quan volgué ser de centre per anar contra el PSOE, va estar a punt de desaparèixer. Quan ha acceptat ser el vas comunicant -alerta, no submís- del PSOE, és quan les coses li van bé i ha pogut evitar el bipartidisme absolut. Idò el mateix a la dreta: pot preparar-se un vas comunicant amb el PP per si el 2015 perd vots, que està per veure. La Lliga és l'única que pot ser-ho, però no és fàcil i seria el màxim que podria ser.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per hipo, fa mes de 9 anys

El senyor payeras sempre amb el mateix, no se que li ha donat la LLiga però la seva fe irreduptible pareix mes d'un fan que de un periodista o analista.

Valoració:9menosmas
Per Caubet, fa mes de 9 anys

Estimat Payeras, podria explicar "objectivament" per què pensa que la Lliga té més possibilitats que no pas CxI?? Vostè diu que ja ho ha analitzat en altres articles i això no acaba de sé cert. Vostè a fet moltes valoracions en favor a la Lliga però realment no ha fet cap anàlisi objectiu. Ja li vaig demanar una vegada, podria fer un article explicant perquè pensa que la Lliga té més possibilitats que no pas CxI?? Jo no veig tantes diferencies, de fet crec que CxI té més recorregut que no pas la Lliga. CxI ha tret millors resultats municipals i pareix estar més cohesionada que no pas la Lliga.

Valoració:16menosmas
Per Pere Xapeta, fa mes de 9 anys

Senyor Payeres, si realment creu el que diu penso que esta abduit per qualque ens indefinit, pensar que entesa és igual que convergència salvant les distàncies seria dir que ICV es igual que CiU, no en te ni idea, i creure que CI s'ha quedat sense espai en favor del PSM o que IV no compta (mel i sucre) dins la coalició es tan definidopr d'una desconeixença profunda del mapa polític que s'assembla més a un comentari de coa de super que a un article amb un mímim rigor . . .

Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris