cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 20°
20°

Guanyar menys

Llegim de manera reiterada que les grans empreses, bancs inclosos, no presenten aquells comptes amb guanys pornogràfics tot i la crisi manifesta. Per ventura s'han temut que la comunicació de beneficis exorbitants, lluny de ser percebuda com un prodigi orquestrat pels grans gestors, comporta, com a mínim, la desafecció dels clients. Perquè parlam, en definitiva, d'empreses que viuen també de vendre el producte: des de companyies de telefonia a elèctriques i grans cadenes hoteleres. I tot i que el món de la borsa és un nigul a part, allunyat del moneder aquest que guardam dins la bossa, aquestes percepcions hi deuen acabar repercutint.

Així que "guanyen menys", i se'ns presenta com l'enèsima demostració de la depressió en què ens trobam immersos. Notau, per cert, que tot i la que cau, la paraula "depressió" no l'hem usada gaire: en aquest entorn hi ha vectors entestats a generar confiança en una actitud que, si no fos perquè cerquen el que cerquen, podríem qualificar de quasiquixotesca -mentre tothom llença missatges negatius, la lectura que en fan és sempre positiva, com si la sola verbalització ajudàs a conjurar els mals.

La caiguda dels beneficis la il·lustrarien els números de les empreses de l'Íbex -l'índex de referència de la borsa espanyola-, que reporten un descens, en els primers sis mesos de l'any, del 6,13 per cent respecte dels guanys del primer semestre de l'any passat. Em direu que seria dramàtic veure creixements negatius en els comptes d'aquestes empreses, però és que resulta que en veim tant en els balanços públics -i amb els canvis de color dels governs d'aquí i de la Península s'han encarregat de fer-ho ben palès- com en el dia a dia del nostre entorn més immediat: per què no en la gran economia? Hem d'esperar que aquest moment no arribi: seria la constatació que estam ben fotuts, i que encara no hem trobat la manera de reinventar tot això. La situació no es donarà sense una passa prèvia -un altre esglaó en la cadena lògica d'esdeveniments, que encara no hem vist-: el descens del sou dels directius d'aquestes grans empreses. Que, tot i que guanyen manco, continuen pujant -gairebé un 14 per cent de mitjana, en el grup d'empreses esmentades-. Deu ser que el fet que les corporacions que dirigeixen no guanyin tant tampoc és tan negatiu. I que els duri...

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris