algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
15°

Déu nos guard del mal veí i...

El refranyer és ple de referències a la importància que poden arribar a tenir les bones relacions de veïnatge. Així, per exemple, al Principat i a València diuen que "Val més un veí a la porta que un parent a Mallorca", el qual -per raons òbvies- no té gaire tirada per aquí, tot i que jo el vaig escoltar per primera vegada d'una veïnada meva de per aquí. N'hi ha d'altres que són més prosaics, com per exemple "Déu nos guard de mal veí i d'aprenent de violí", "Qui té un mal veí no pot dormir" i "Qui té bon veí, té bon matí", tots remarcant el fet que un veïnat dolent pot arribar a ser una complicació important i, sobretot, quotidiana. No sé si els anglosaxons tenen també en els seus corresponents refranyers una secció dedicada a glosar els inconvenients associats a ser o tenir mals veïns, però em fa l'efecte que, si no la tenen, els fa bona falta fer-la o refrescar-la, si és que ja existeix, atès que una disputa entre veïns a Minnesota ha acabat amb un d'ells condemnat a 18 anys de presó.

Sembla que la cosa va començar quan a una parella, nous en el veïnatge, els va semblar veure que un tècnic informàtic que vivia al costat li feia una besada als llavis al fill de quatre anys de la parella i no van tenir altra idea que denunciar aquest fet a la Policia, temorencs que no haguessin anat a viure al costat d'un pederasta descarat. Naturalment, al tècnic informàtic no li va agradar gaire haver de donar explicacions a la Policia i va maquinar una venjança que, al capdavall, ha estat qualificada de desmesurada amb la sentència que li ha caigut. I certament, al tècnic se li va escapar la mà, atès que va optar per crackejar la xarxa sense fils dels seus veïns, va usurpar algunes de les seves identitats digitals i, amb aquestes, va crear un perfil del marit -advocat en exercici- en el qual el feia passar per pederasta, un pederasta que s'emparava en la seva condició d'advocat per a desafiar descaradament les lleis. La identitat usurpada també era emprada per enviar correus amenaçadors i d'altres fineses consemblants. El fet és que, quan l'advocat se'n va adonar, ho va posar en mans de la seva empresa i els caps varen considerar que també estava en joc el bon nom del despatx, per la qual cosa varen abocar mitjans suficients per a detectar d'on venia la intrusió i com s'havia produït. Fins aquí res d'extraordinari, amb poc temps ho varen esbrinar tot i la cosa semblava que havia d'acabar amb un acord -ofert per la Fiscalia- de dos anys de presó sense necessitat d'haver d'arribar a ingressar-hi.

El tècnic va rebutjar l'acord, i aquí va ser on la va pifiar de debò, perquè també havia enviat -amb la identitat usurpada- amenaces terroristes al vicepresident dels Estats Units i, tal com estan les coses, va haver d'intervenir-hi el Servei Secret. Primer van anar a cercar l'advocat, però aquest ja tenia totes les proves que no era ell, sinó que era el tècnic, i aprofitaren el rebuig de l'acord per part d'aquest per engaltar-li tot allò que faltava, amb el resultat de 18 anys de presó.

O sigui que ara cal afegir les xarxes sense fils als elements a tenir en compte sobre les relacions de veïnatge. Les lliçons d'aquesta història poden ser moltes, com per exemple que això li pot passar a qualsevol que tingui una Wi-Fi a ca seva; que cal tenir molt ben protegida la teva xarxa Wi-Fi amb contrasenyes robustes; que convé posar-li noms intimidatoris com: teveig o hodirealapolicia; que s'ha d'anar amb esment amb el veïns informàtics; que l'advocat de la història va tenir molta de sort i ja tenia feta una bona part de la feina de la Policia... però, per més que es tracti de noves tecnologies que ens permeten estar en contacte amb gent que està escampada per tot el món, no s'ha de descuidar la de més a prop, és a dir, que la millor solució a problemes d'aquest estil és la que es deriva de l'aplicació assenyada del coneixement ancestral recollit en el refranyer: "Qui té bon veí, té bon matí". En definitiva, no fa falta afegir-ne cap de l'estil "Déu nos guard de mal veí i d'informàtic mesquí".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Capó, fa mes de 9 anys

A Mallorca podríem dir "que parent a Menorca".

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris