cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
25°

Llibres contra la pasterada

Eduardo Mendoza va impartir la lliçó inaugural de la Universitat d'Estiu de la UIB. Segons deia aquest mateix diari, la xerrada va versar sobre "Literatura i coneixement": un assumpte distret i sucós, sens dubte. A més de parlar sobre l'Odissea d'Homer i l'Ulisses de Joyce -D'Ítaca a Dublín era el títol de la conferència-, Mendoza va dir una frase que resulta curiosa proferida per un escriptor de vàlua, com és el seu cas. "Llegir no és important", va sentenciar l'autor de La verdad sobre el caso Savolta. I va rematar: "No cal que ho faci tothom".

Anem a pams. Per decidir si llegir és o no és important, primer hauríem de determinar en funció de què, i per aconseguir quin objectiu o per dur a terme quin propòsit, feim la valoració i basam el judici. Llegir és important per... sobreviure? No, és clar. Però és que, per simplement sobreviure, basten un rosegó de pa i mig litre d'aigua diaris. Llegir és important per... anar passant els dies amb més o menys comoditat i calma? No, tampoc. Però és que, per simplement anar tirant agombolat per un cert confort material i espiritual, basten una casa digna, una feina poc feixuga, una estona setmanal de companyia i, potser, una consciència tranquil·la. (Podríem continuar amb un grapat més d'exemples, però supòs que la cosa ja s'entén.)

Tanmateix, la qüestió és que, per moltíssimes raons, llegir és més que important: és imprescindible. Descartats tots els motius que sovint s'argüeixen en les campanyes institucionals que presumptament tenen l'objectiu d'incentivar la lectura -a l'estil d'aquells que diuen que llegir serveix per somiar, per estimar i etc.: com si llegir fos el mateix que fotre's un àcid o un polsim de MDA-, llegir (literatura, però també història, assaig sociopolític, etc.) té una doble utilitat, i una doble importància, perfectament tangibles i mesurables.

D'una banda, llegir serveix per eixamplar i enriquir l'experiència, forçosament limitada, que els individus tenim de la vida i del món: ¿quantes situacions hauríem deixat de conèixer sense les històries de, posem, un Philip Roth, un Doctorow o un Villalonga?, ¿quantes emocions se'ns haurien escapat sense la veu d'un Salinger?, ¿quantes rebolcades sensorials sense la d'un Nabokov?, ¿quantes excitacions no ens haurien pres mai sense les trepidacions d'un Porcel o d'un Dumas?, ¿com hauríem sabut trobar la meravella dins el terror sense els contes de Borges?

D'altra banda, llegir serveix per fer més intel·ligible el món, per permetre'ns de fer-nos-el més propi i habitable. Si les raons per llegir literatura poden semblar un pèl etèries o massa subjectives, les raons per llegir història o assaig sociopolític, és a dir, aquells gèneres que ens proporcionen instruments per capir més a fons la realitat i per penetrar millor en la substància dels fets i de les coses, són inapel·lables. Això sobretot s'entén de bon de veres quan un va de viatge i veu tota la turistada anant amunt i avall observant paisatges, entrant i sortint de museus i de temples, creuant places i passejant per carrers, mirant o admirant obres d'art diverses, fent fotos a edificis i a estàtues de tota casta... Ningú que no complementi aquestes activitats amb la lectura d'un o altre llibre relacionat amb allò que visita/contempla aconseguirà que res prengui rellevància ni li deixi cap pòsit seriós.

Sense els llibres que hi posen ordre i els confereixen un sentit -o un intent de sentit-, tant el món com la vida no deixen de ser una pasterada en què tot és el mateix: el croissant del berenar i el Duomo de Siena, els frescos de Giotto i la tele de l'hotel, el darrer número del News of the World i els Davids de Donatello i Miquel Àngel, un souvenir kitsch i el sepulcre de Sant Francesc d'Assís..

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per jAUME, fa mes de 9 anys

"Llegir no és important..." És veritat. LLEGIR ÉS BÀSIC, IMPRESCINDIBLE!!!

Valoració:0menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 9 anys

Ben dit.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris