algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 11°
11°

Ecos del 18 de juliol

RESPOSTA
CONTUNDENT
La consellera de presidència de la Junta d'Andalusia, la senyora Mar Moreno, recull les pilotes al vol i les torna amb la potència d'una Caroline Wozniacki. Sobretot si aquestes pilotes són, en realitat, frases que ella considera de menyspreu envers el poble andalús. La senyora Esperanza Aguirre va criticar, a les jornades de FAES, el fet que Andalusia accedís a l'autonomia per l'Article 151 com si fos una nacionalitat històrica. I la senyora Moreno li ha respost que li envia una pila de llibres d'història andalusa, perquè si abans de parlar s'informa, no dirà beneitures. Des de l'òptica catalana la disputa té el valor d'una brega de moixos, perquè tot allò que fa referència "al café para todos" no ens commou mínimament. Però és encoratjador que un càrrec públic doni cara per defensar la dignitat de la Comunitat que representa. La setmana passada, tant el batlle de Palma com el president del Parlament reberen en audiència dirigents del Círculo Balear, una entitat pretesament cultural que, en realitat, fa burla de la llengua catalana, atès que empra unes normes ortogràfiques i gramaticals que no les hauria assumit ni el Mascle Ros. Tanmateix, el Pepé ja fa temps que està instal·lat en l'astracanada lingüística i no cal sorprendre's per una altra actuació del tot desafortunada. En canvi, desconcerta el silenci dels partits de l'oposició. I que ho són, de mansois tots plegats...! Apa, que prenguin llum de la senyora Moreno. Donya Espe, a les jornades de FAES -entre camarades i amb la celebració d'un nou 18 de Juliol en perspectiva-, va dir-ne de tots colors d'Andalusia i, pataplam!, la senyora Moreno era a l'aguait i galeta que et pego. No cal insistir-hi perquè és obvi. Però no vull estar-me de dir-ho una vegada més: envejo els pobles que tenen polítics que saben defensar-ne la dignitat sense arrufar-se.

LA FAES: DECLARACIÓ
D'INTENCIONS
Dimecres 13 de juliol, coincidint amb el setanta-cinquè aniversari de l'assassinat de Calvo Sotelo i essent, per tant, una de les dates que el facherío consagra a l'exaltació del nacionalisme espanyol, la FAES va signar un acord de col·laboració amb el Círculo Balear en presència del Professor de Georgetown. Tot allò que he dit de Pedro Rotger i de Mateo Isern és aplicable a Aznar. Amb un afegitó: la FAES és, per a Aznar, quelcom com la Babieca per al Cid o el Dragon Rapide per a Franco. És a dir, un símbol de la reconquesta d'Espanya. Ho dic per a informació i advertiment de tots aquells que des del món de la cultura o guiats pel seu amor al país serven l'esperança d'establir ponts de diàleg amb el Pepé. Que s'ho llevin del cap, perquè tal cosa no és possible. Mireu arreu: la nova batllessa d'Elx, la conservadora Mercedes Alonso, ha decidit castellanitzar el nom del teatre de la ciutat de manera que passarà a dir-se Gran Teatro en lloc de Gran Teatre, alhora que ha rectificat la nomenclatura d'alguns carrers fins al punt de posar-ne un amb el nom del darrer batlle franquista de la ciutat, perquè quedi clar -tal com li agrada a Aznar: 'sin complejos!- qui és que mana a l'Espanya machadiana "de Carnaval vestida... pobre y escuálida y beoda". D'altra banda, la també popular Luisa Fernández Rudi, la nova presidenta d'Aragó, ha decidit derogar la llei de llengües, una llei tan tímida que reconeix la llengua catalana con a llengua pròpia d'una part del territori aragonès, però no n'admet l'oficialitat. L'excusa: que el fet de protegir-la posaria en perill els accents locals. Que no ens ha de sorprendre...? D'acord. No ens ha de sorprendre, però ens ha d'indignar. Fernández Rudi és una persona d'educació africanista, atès que va formar-se al Aaiun (el seu pare era militar en temps de Franco), de manera que tot allò de la reconquesta ho té ben clar. Tan clar com Josemon Bauzà, que actuarà d'acord amb la línia més intolerant del conservadorisme amb l'esperança de fer carrera a Gènova 13. Quan escric aquest article, he sabut que el Consell de Mallorca podria retirar la subvenció a la Universitat Catalana d'Estiu. Aquesta niciesa s'ha d'afegir a altres del mateix gruix, com és tot allò que afecta la reforma de l'ensenyament, la castellanització dels premis Ciutat de Palma, la clausura d'[M] i Ona Ràdio, i tira...! Aquesta gent, la del Pepé, fa una feinada. Sens dubte pretenen que el 18 de juliol els trobi fent feina, com aquell altre, el de fa setanta-cinc anys, quan feren tanta feina que s'oblidaren que la jornada laboral tenia vuit hores i treballaren (per a desgràcia de la humanitat) tota la nit.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Capó, fa mes de 9 anys

Luisa Fernanda Rudi

Valoració:0menosmas
Per Catalina, fa mes de 9 anys

Té tota la raó Sr. Llorenç Capallà, gràcies per dir-ho. El PP és un partit que de l'espanyolització n'ha fet bandera; la qual cosa vol dir que són un genocides culturals. Si no volem desaparèixer, aquesta política del PP s'ha de fer pública a tot arreu.

Valoració:16menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris