algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
16°

A bona son no hi ha llit dur

He tornat d'Islàndia carregat de son. Una son molt forta, pesada i llarga. Modernament, li diuen jet lag, que és una barreja de cansament i altres símptomes provocats pel viatge en avió. Potser ha estat el canvi de temperatura o el mateix cansament. O les hores de llum que hi ha allà a l'estiu. O la manca de fer algunes bones migdiades el mes de juliol, que és quan més necessàries són. Però aquesta son exagerada em fa anar mort de son, que és quan un té unes ganes irresistibles de dormir. Necessitaria que algú em tragués la son de les orelles i em fes deixondir aquesta peresa absurda que patesc. Sobretot abans que els lectors m'abandonin, presos de l'avorriment que aquest escrit d'avui els pot provocar.

QUI TÉ SON, QUE SONI. Ens produeix disgust sentir que algú diu que té son. En canvi, quan alguna persona té moltes preocupacions i no dorm sempre que té son, ens sembla perfecte i beníssim. Hi ha una dita que recorda que "no tots els qui tenen son poden dormir". Significa que no sempre s'aconsegueix allò que es desitja. Per desgràcia, en el meu cas, una son en duu un altra, i "com més dormen, més son tenen". No crec que valgui més bona son que bon llit, que vol dir que dorm millor un qui té son que un qui té molta comoditat en jeure. També diuen que la son no espera llit, ni la talent companyia: les necessitats físiques urgents no es poden deixar de satisfer.

S'ENTRA DE PLE EN L'ÈPOCA ESTIUENCA. Som en el temps de la calor i la xafogor es fa difícilment suportable. No debades de Mare de Déu a Mare de Déu, l'estiu és seu. Sol i calor és el temps més habitual i preferit per la gent en aquestes altures de calendari. Després de la festivitat de la Verge del Carme, el pronòstic popular no falla: Carme clara, més calor prepara. Comença oficialment la canícula i les intenses calorades estiuenques ja no tendran aturall. A foravila els raïms ja canvien de color i les figues maduren a les totes.

SANTA MARGALIDA ENCÉN LA METXA. Si sou de la pagesia heu de saber que som en el temps de recol·lectar l'ametla verda per fer gelats. Fins a Sant Jaume es podran sembrar mongetes de pasta real, de careta o blanca. També és temps de fer un bon cuinat d'escudella fresca. Les garroves ja comencen a madurar i Santa Margalida, dimecres dia 20, té fama de ser puntual a l'hora d'encendre la metxa. És la patrona de Felanitx, d'alguns pagesos, Santa Margalida i Santa Maria del Camí, així com de dides, parteres i embarassades. Coincidirà amb els pronòstics de jornades clarament assolellades i calorades intenses.

LLUNA VELLA. La lluna vella arribarà al quart Minvant d'aquí a una setmana, coincidint amb la canícula, igual com ho farà Santa Pràxedes, patrona de Petra, que se celebra dijous, dia 21. Divendres que ve és Santa Magdalena, patrona dels perruquers, dels fabricants de perfums, guanters i jardiners. A Menorca diuen "per Santa Magdalena, raïm a la plena". Aprofitem, idò, per robar qualque dia a les vacances i celebrar com pertoca tot aquest santoral femení.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris