algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 13°
13°

La catalanofòbia calvianera

Visc a Calvià, que deu ser el municipi de Mallorca on s'observa la màxima concentració de catalanofòbia per metre o quilòmetre quadrat. És una catalanofòbia la intensitat de la qual va, en general, en proporció directa al poder i a la riquesa que ostenti la persona que la posseeix o, més ben dit, és posseïda per l'esmentada alteració mental. No crec que calgui esmentar el nom del prohoms que encapçalen l'esmentat rànquing de la catalonafòbia calvianera, ni tampoc la pluriencausada ploma que, a llur servei, escriu els més peregrins arguments amb la intenció de justificar les dèries, el tarannà i l'analfabetisme dels seus senyors. Formen també part, ai!, d'aquesta exuberant demografia catalanofòbica un bon grapat d'amics i coneguts de parla, tanmateix, catalanomallorquina amb els quals solc discutir amb una vehemència cínica -aquestes són les regles del joc- que em serveix a mi per provar d'entendre -ja gairebé cap altra cosa no perseguesc en aquesta vida- les raons del seu autoodi. Al capdavall, crec que no falta dir ni explicar que la catalanofòbia no és més que un mode vergonyant de manifestar un sentiment real, que és la fòbia al mallorquí i la fília complementària no vers el castellà -en aquest aspecte, no crec que em guanyin- sinó pel monolingüisme castellanista, que és tota una altra cosa. Intentaré exposar, a continuació i gairebé de manera telegràfica, quines són, al meu parer, les causes de la seva catalanofòbia i, en conseqüència, la seva endoxenofòbia, un neologisme que per ventura algun dia serà inclòs en la nosotaxonomia psiquiàtrica.

La primera de les meves hipòtesis per explicar un sentiment tan singular com és el d'odiar allò que un és se situa, lògicament, en el terreny econòmic. La dreta, que és prou espavilada, sap que la catalanofòbia dóna per sistema rèdits extraordinaris en les eleccions i, com que el seu l'objectiu primordial, de vegades l'únic, és sempre el de pagar menys impostos, creu que tot fa feix -empr la parauleta sense cap segona intenció- a l'hora d'aconseguir el poder i defensar els seus principals interessos. Aixi, idò, branca al català, encara que sigui el nostre idioma. Alguns dels lectors hi podran objectar que sembla impossible que els dretans, que mostren orgull a l'hora d'exhibir els seus cotxes i iots, no tenguin cap problema a l'hora d'humiliar-se i reconèixer que la cultura i la llengua que crearen els seus pares és de segona categoria. Aquesta gent -aquesta gent adinerada- acostuma a pensar i a dir que l'únic que és important és l'economia: la seva en primer lloc, naturalment. Fora noses, idò!
La segona hipòtesi per explicar l'endèmica catalanofòbia calvianera és que la influència de l'Església és, a hores d'ara, més forta que no sembla. No és descobrir cap secret afirmar que no sé si l'Església, però sí els bisbes que ara regeixen la comunitat de feels catòlics, no perdona a la progressia que vulgui separar, i això que ho va recomanar Jesucrist, allò que és de Déu d'allò que és l'Estat. Tampoc no perdona que el socialisme laic -és un dir- intenti o hagi intentat minorar els enormes privilegis de què encara gaudeix la institució que els bisbes presideixen. Associen progressisme amb catalanisme i no miren prim, els bisbes, a l'hora d'emprar els seus mitjans de comunicació -la COPE i altres- per desprestigiar els polítics mallorquinistes i/o catalanistes i lloar tots els qui, en el fons, propugnen que a Espanya hi ha d'haver un sol Déu i una sola llengua.

La tercera i darrera hipòtesi de treball és la de la ignorància. Com va dir el gran poeta Machado, n'hi ha molts que "desprecian cuanto ignoran" i tant els batles de Calvià com els terratinents i molts de calvianers menyspreen el català perquè, en el fons, ignoren com s'ha d'escriure en la llengua pròpia de Mallorca. No n'aprengueren la gramàtica quan tocava i ara intenten desautoritzar una normativa gramatical acadèmica que desconeixen dient un doi darrere l'altre. Estic convençut que aquesta manca d'aprenentatge no és deguda a la poca intel·ligència. Puc assegurar-vos, i no és falsa modèstia, que la majoria dels meus combatius tertulians són més intel·ligents que jo. Es tracta de pura desídia o de pensar sempre i exclusivament en la rendibilitat material. Aquestes són les tres hipòtesis que propòs a discussió per poder explicar l'autoodi i/o la catalanofòbia calvianera. En sabeu d'altres?.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per emigrante, fa mes de 9 anys

Sin duda, los no catalanistas son analfabetos, ricos, tienen autoodio, son endoxenófobos.
Logicamente son de derechas, y odian a los catalanes porque a estos si les gusta pagar impuestos; en cambio los no catalanistas odian pagarlos.
Humillan la cultura y la lengua, aunque sea "nuestro idioma".
Obviamente son de la iglesia y de la COPE.
Ah ... y también ignorantes,
Un gran artículo, con unas notables conclusiones.

Valoració:-1menosmas
Per Països Catalans, fa mes de 9 anys

La fòbia al català és concebuda des de Madrid, des de l'Estat, des del Govern Central. No és només a Calvià que hi ha catalanofòbia, sinó a tot arreu dins Espanya. L'única manera d'acabar amb tot plegat és la independència. Volem ser lliures i xerrar la nostra llengua i ser els amos de ca nostra. Prou!

Valoració:15menosmas
Per STIGO, fa mes de 9 anys

Quina meravella de article!!.-153 visites (20h.21 m) i 5 estels.-Gracies Professor Bujosa=Mestre de Mestres=Stig Henri Johansson!!!!

Valoració:-1menosmas
Per STIGO, fa mes de 9 anys

Quina meravella de article!!.-153 visites (20h.21 m) i 5 estels.-Gracies Professor Bujosa=Mestre de Mestres=Stig Henri Johansson!!!!

Valoració:0menosmas
Per Joan, fa mes de 9 anys

Em sebla molt bé no contestar els comentaris escrits en castellà que algú ha proposat per aquí.
Jo no som capaç de proposar cap hipòtesi sobre el tema de l'article, ara bé puc constatar el títol de l'article: és el municipi de Mallorca on m'he sentit més estrany i més discriminat pel fet de parlar en la nostra llengua.

Valoració:30menosmas
Per Vicent, fa mes de 9 anys

Excelent article Sr. Bujosa.-Mes clar impossible.-Vicent

Valoració:20menosmas
Per Cucala., fa mes de 9 anys

Molt certer S. Bujosa, però la fobia anticatalana està estesa per tot l'Estat i es fomenta des de d'alt. I dins tots els Estaments,: Justicia, Sanitat, Exèrcit, ...no se'n salva ni un!

Valoració:12menosmas
Per PUPUT, fa mes de 9 anys

Bon article Sr. Bujosa i pel que veig prou didàctic, el Sr. Santinho ja comença a entendre el perquè de tot plegat.

Valoració:6menosmas
Per Joan, fa mes de 9 anys

La por de i a l'ocupant també ha engendrat molt autoodi en aquesta terra.

Valoració:18menosmas
Per SANTINHO, fa mes de 9 anys

Claro, claro, si no eres catalanista en Mallorca es por estar razones seguro...

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris