cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

Municipis mallorquins per [M] i Ona

La darreria de la dictadura espanyolista d'en Franco, uns patriotes manacorins d'empenta duien idea d'impulsar l'alfabetització en l'idioma propi de Mallorca, que en aquell temps estava prohibit en els àmbits públics i oficials. L'Ajuntament de Manacor d'aquell temps, en lloc de seguir la línia de l'Estat i girar-los l'esquena, els va fer costat sense tenir-ne l'obligació. De l'entesa entre els patriotes de Manacor i l'Ajuntament, en va néixer l'Escola Municipal de Mallorquí. Els homes de l'Ajuntament demostraren, amb aquella actitud digna, que no volien passar a la Història com a traïdors a la llengua i a la cultura set vegades centenària d'aquesta terra, ni com a renegats, que és la condició més trista i miserable amb què un personatge públic pot passar a la Història. En el pla de la Història Universal, quina glòria tenen avui els afrancesats d'Espanya que col·laboraren amb en Napoleó? I els francesos renegats de la França de Vichy que col·laboraren amb en Hitler? No ho paga respondre.

Però bé, no tothom ho veu així. Resulta que avui, molts dels qui, segons la 'Constitución' espanyola i l'Estatut d'Autonomia tenen l'obligació legal de defensar i de promoure la nostra llengua pròpia, n'estan estugosos fins al punt que els és ben igual botar la legalitat lingüístca vigent sols de deixar el poble de Mallorca amb encara més pocs mitjans de comunicació que s'hi expressin. Encara no he sentit remugar el Consell ni el Govern ni ningú pels prop de 50 milions de dèficit que, tan sols l'any passat, va costar la TVE, que es dedica a divulgar el castellà.

Bé, ara resulta que la presidenta del Mastodonte Ineficaz de Mallorca - així anomenà el Consell ella mateixa el febrer d'enguany, quan no el presidia- ha decidit eliminar la Televisió de Mallorca i la ràdio Ona Mallorca. No veu bé que el Consell manllevàs 21 milions per mantenir aquests dos mitjans. Sabeu quina seria la tisorada més ben pegada que podríem pegar, doña María? Jo us ho diré: restablir la legítima sobirania fiscal que el Regne de Mallorca tenia abans de patir l'annexió forçosa a Castella amb la Nueva Planta, el 16 de març del 1716. Si agafau l'estudi del Cercle d'Economia de Mallorca titulat 'Balanza fiscal de Baleares: pagamos al año 3.153 millones de euros sin contraprestaciones' i feis números, veureu com, eliminant aquest espoli fiscal, resulta que els mallorquins, tan sols en un any, podríem pagar 150 vegades aquests 21 milions. Què en trobau? Segur que no en trobau res: tan sols parlar-ne, és un pecat per a la nova religió nacionalista espanyola que el profeta mostatxut de la FAES ens vol inculcar.

Ara que els mallorquins no renegats no tan sols no tenim autonomia sinó que en tenim en contra, en lloc d'acovardar-nos, hem de seguir l'exemple dels empresaris bons en temps de crisi: hem d'aprofitar per a tenir idees noves. Per exemple, tan mal de fer seria constituir una xarxa de municipis mallorquins disposats a fer costat a la societat civil mallorquina que reclama la continuïtat de la nostra televisió? No tots els consistoris estan en mans d'antimallorquinistes. Si Alcúdia tota sola és capaç de mantenir una ràdio municipal, em voleu dir que una mancomunitat mallorquina de municipis no podria donar continuïtat a Ona Mallorca? No puc creure que no sigui possible. Maldament sigui amb menys pressupost. I, si la ràdio mallorquina pot surar, no crec que la televisió mallorquina no pugui subsistir, maldament només sigui amb una hora diària d'emissió aquests quatre anys de travessia del desert. Si sobrevisquérem a dues tongades de Jaime Matas i, fins i tot, a quaranta anys de Franco, la societat civil mallorquina sobreviurà a quatre anyets de José Ramón. Bono, si hi sobreviurà. Tot és qüestió de voluntat i de no perdre el coratge mai per res.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Caubet, fa mes de 9 anys

Què té aquesta terra nostra que congria traïdors

Valoració:8menosmas
Per Joan A., fa mes de 9 anys

Ràdio i TV [M], per qualitat i informació de proximitat (amb petit pressupot), no mereixen que les tanquin i les suprimesquin. És un servei públic de qualitat És una mutilació més a la nostra identitat.

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris