algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 14°
14°

Més Europa

Mentre em preparava per escriure aquest paràgraf, llegia una i altra notícia sobre l'abisme econòmic europeu. Massa informació per processar-la tota i massa efímeres les propostes. Ahir era anatema el que avui se'ns ven com a miraculosa fórmula per resoldre l'absurd del passat que es construí sobre veritats caduques. Uf! un embull. Però, mentre m'amarava d'indicis sobre la decadència d'Europa i el camí que ara sembla no dur-nos enlloc, en el meu correu s'acumulaven notes sobre activitats i decisions d'aquesta Unió Europea que, segons es podria desprendre dels pronòstics dels mercaders, no té bones expectatives.

Des de la proposta de la Comissió per certificar la procedència i elaboració dels biocombustibles segons els estàndards establerts fins a la reunió de l'Ecofin, tot passant per propostes per a la gestió simplificada de la pesca. Cada dia, aquest ésser eteri anomenat Europa emana directius i normes que ens afecten directament i igualment a tots els europeus. Segur que no som, ni de lluny, en l'estructura que ens garanteixi la seguretat que és el motiu primer i principal de l'organització. Seguretat que és la premissa necessària per a parlar de benestar. Segur que el camí per aconseguir-la és farcit de misèries humanes vestides de drets nacionals i d'incapacitats per anar més enllà del dia a dia. Tot això ho veiem a diari però, també, que la meta és més a prop malgrat encara és molt lluny.

Ho dic perquè són massa les veus que, des de l'interès més mesquí, pronostiquen la desfeta del projecte, sobretot ara que la convergència que ens queda per aconseguir ja no és estrictament mercantil. És curiós que sigui ara, precisament, quan s'albira que la unió ha de servir per posar límits a la golafreria dels mercats, que tenguin més predicament que mai les veus euroescèptiques o directament antiunió.

Com que els mercaders, per molt poderosos que siguin, no aconseguirien anar contra la voluntat de la majoria, cal amplificar els missatges que qüestionen els avantatges de la UE. Només la força d'aquesta unió pot fer front als mercaders que aprofiten les contradiccions entre nacions per empobrir a tots els seus ciutadans amb arguments mesquins. Als del sud, als habitants de l'Europa meridional, se'ns repica com un mantra que hem tudat els doblers i que no feim prou feina. Ni una paraula sobre la diferència entre el que aporten les regnes del capital en el nord d'Europa i el que s'estalvien per aquí. Ni una menció als baixos salaris o als horaris infinits i d'impossible conciliació del treball i de la vida familiar. Ni la més mínima reflexió sobre els obscens beneficis d'una classe dominant que, en gran part, aquí comparteix els llinatges amb la cort franquista, a Grècia amb la dels coronels, a Portugal amb la de Salazar....

Mentre ens areguen les neurones amb aquesta cantarella, als europeus septentrionals els repeteixen que amb la seva disciplinada suor han de pagar la festa dels indisciplinats d'allà avall que, tanmateix, mai no serem iguals (com si fossin bessons un nord-americà de Lousiana i un altre de Nova York). En resum: o guanyam la batalla com a ciutadans d'Europa o la perdrem com a súbdits dels mercats.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Rafael Borràs Ensenyat, fa mes de 9 anys

Totalment d'acird.

et's change Europe: http://www.changeforeurope.eu/

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris