algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
23°

L'exemple valencià

Eduardo Zaplana va guanyar les eleccions autonòmiques valencianes de 1995. I va governar amb Unió Valenciana. El partit regionalista es va enfonsar quatre anys més tard, alhora que també feia figa el PSOE. Des de l'esquerra es va considerar merament un parèntesi perquè, deien, era impossible que un PP tan antinacionalista, tan carca, tan de tot i molt pogués consolidar-se al capdavant de la Generalitat. Estaven segurs que tot canviaria el 2003. És clar que arribà aquest any i la seguretat s'allargà al 2007 i al 2011... I així van. Enguany, amb el que cau a sobre de Francesc Camps, encara -tot i baixar una mica- ha repetit, per cinquena vegada consecutiva!, la majoria absoluta. I això ha passat en una regió que -rere Andalusia i Catalunya- era el tercer graner de vot per al PSOE.

Valgui la comparança per il·lustrar la poca consistència de les anàlisis basades en la inexorabilitat de la baixada de vot del PP el 2015 en relació amb enguany o amb fa quatre anys. És ver que el sistema de circumscripcions no és igual i que el d'allà afavoreix més els partits majoritaris. Però, així i tot, alerta a donar per segur que el PP ha tocat sòtil a les Balears.

De fet, si el PSOE i el PSM no arriben a un acord de complementarietat, establint estratègies conjuntament, col·laborant i fent d'oposició en lloc del molt més probable -ja s'ha pogut tastar una mica el darrer mes- enfrontament per veure qui es fa més mal, aleshores el PP tendrà una part important aconseguida en l'objectiu de mantenir-se en el poder per molts d'anys. Socialistes i nacionalistes, bé que ho saben uns i altres, tenen molts de vots que actuen per vasos comunicants. Si no actuen en conseqüència i, per una vegada, parlen, i molt, de com oposar-se a les majories absolutíssimes conservadores, tota la legislatura serà un monòton guió vist i revist contínuament: un i altre cridant inútilment i el PP ni es molestarà a contestar tan sols.

Per altra banda, un element d'interès estratègic bàsic per a tothom serà veure si el centre regionalista pot aconseguir representació el 2015. Molta gent ho desitja com a possibilitat d'erosió del PP. Tot és possible, però quan es perd la representació autonòmica, la possibilitat de tornar a tenir-ne és molt baixa. És infinitament més fàcil mantenir-la que recuperar-la. Entrar des de fora és complidíssim, més encara si es tracta de competidors del PP. Perquè estam en una illa on el PP s'avé a la perfecció amb el que sent i pensa la majoria de la població. Per altre costat, si Convergència i la Lliga s'unissin, aleshores sí que seria segur que no sortirien. L'única possibilitat que tendria el centre regionalista per treure el nas seria que la Lliga pogués aguantar. Però quatre anys en política són com 90 minuts al Bernabéu, molto longos, com deia el llegendari Juanito -i valgui el símil futbolístic blanc per allò que Jaume Font és del Madrid-, i no és segur que pugui aguantar tota la legislatura. Sobretot perquè el PP ha sabut posar en marxa una estratègia d'anul·lació d'aquest sector, amb la incorporació a la conselleria de repartiment de doblers a la Part Forana de Biel Company, una mena de clon polític de Font.

En definitiva, que sense saber què passarà en el futur, de moment tenim a les Balears unes condicions polítiques molt semblants a les que en el seu moment es varen produir a València. Preocupant, per a l'esquerra.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per mascaró, fa mes de 9 anys

de veres que no entenc al senyor payeres, s'ha passat tota la legislatura criticant el govern d'esquerres, amb raó o sensa, i ara que ja han perdut troba que em d'anar alerta perquè aixó no sia el pais valencià , jo no som votant del psoe, ell si i per aixó ha donat tanta canya?

Valoració:0menosmas
Per Caubet, fa mes de 9 anys

Sincerament, la Lliga crec que té menys recorregut polític que no pas CxI. Aquesta darrera té més pes polític als municipis de part forana que no pas la Lliga, que per cert ha quedat ben esquitxada per +Acció (quin ridícul!). M'agradaria saber que pensa en Font del que va passar a Campos. Per altra banda, estic d'acord amb la resta del raonament del sr. Payeras, serà molt difícil que aquest dos grups (junts o separats) puguin entrar al parlament. I és probable que el PP pugui aconseguir allò que fa temps que persegueix, la valencianització de la política balear. Allò que més em sorprèn es que el PP està ple de gent (sobretot a la part forana) que està més aprop dels fonaments ideològics i polítics de la Lliga i de CxI que no pas del PP. Però es clar... el PP es cavall guanyador!

Valoració:2menosmas
Per Caubet, fa mes de 9 anys

Sr. Payeras, per què té més fe en la Lliga que no en CxI?? Per què una unió d'ambdues formacions seria tan dolenta? Això ho ha manifestat a molts dels seus articles però mai ha explicat el per què. Seria interessant que escriguis un article d'opinió D'anàlisi polític explicant-ho.

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris