cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

El déu Janus

Tret del cas de conflictes flagrants, he d'admetre que la majoria de països fan una impressió de normalitat que, després, quan es coneix una mica més la realitat, sorprèn. Em passà a Colòmbia, li ha passat al molt simple Sandro Rosell a Qatar i els ha passat a gairebé tots els turistes que han visitat destinacions del nord d'Àfrica. L'Estat espanyol excel·leix en aquesta versió del déu Janus, i no ho dic només per la política suïcida del principi de la no declarada crisi.

Ahir els diaris informaven del processament de tres excaps policials per col·laboració amb ETA. Com que un d'ells, l'excap superior de Policia del País Basc, és cosí meu, m'interessà la qüestió. Es tracta d'una típica acció d'allò que s'anomenen les clavegueres de l'Estat. Segons sembla, els tres alts càrrecs policials varen passar informació a ETA per tal que "alguna gent", interessada a fer fracassar la negociació que hi mantenia el Govern de Madrid durant la treva, no provocàs un incident enutjós per als interlocutors. L'evidència és que l'enfrontament sord continua, perquè si l'actuació del jutge Pablo Ruz s'identifica objectivament amb els interessos d'"aquella gent", no és menys cert que tant el ministre de l'Interior del moment, Rubalcaba, com el seu secretari d'Estat de Seguretat, Antonio Camacho, són actualment al cim de les seves carreres polítiques. I tot això passa quan el PP i el PSOE han decidit eliminar les seves diferències per tal de governar junts a Euskadi. Qüestió d'Estat, en deuen dir.

Simultàniament, Felipe Gonzàlez pontifica sobre la política espanyola amb gran reverència dels mitjans de comunicació que l'escolten. L'han amnistiat, com a tots els facinerosos franquistes. I tothom sap en quines instàncies es prengueren les decisions de crear els GAL, i que el jutge Garzón (ves quin altre!) no ha parat d'assenyalar l'existència necessària d'un senyor X a la cúpula de l'organització. En països normals, com el Regne Unit, partits importants (aquells que estableixen el bipartidisme) s'han esfondrat per molt menys, i aquí gent normal, de moralitat reconeguda, milita tan naturalment al PP o al PSOE. Jesuset meu!

No tenc per costum ficar-me en qüestions internes d'un Estat que voldria aliè perquè amb el tracte que rebem hi ha tema més que suficient. La darrera que m'ha alçurat és la del ministre Blanco que, anunciant el projecte de tren de gran velocitat en el tram de Figueres, presumí dels 2.900.000 passatgers que transportarà anualment. I aquest tren no està fet, ni ho estarà per ara. En canvi, el que sí que ja marxa és el que uneix les grans urbs de Toledo i Albacete, que, en el primer tram, transporta una mitjana de 9 passatgers, i només 7 en el segon. La broma ens costa (als mallorquins, no als castellans) 18.000 euros diaris, però aquest tren era més necessari que el de Figueres. I en lloc d'amagar-ho, el ministre ho proclama. I no passa res.

Una altra curiositat és la reclamació de la gent que troba que li fan pagar la crisi sense tenir-ne cap culpa. Aquí hi ha dos aspectes interessants. En primer lloc, a qualsevol país democràtic tots som responsables d'allò que fan els polítics perquè els hem elegit amb els programes dels seus partits, i quan Solchaga deia que Espanya era el país on més aviat un es podia fer ric (la cultura de l'esforç que ara reclamam als nostres joves), molts l'aplaudien i, sobretot, el votaven. En segon lloc, quan aquest argument de no fer pagar justs per pecadors es trasllada a les comunitats autònomes, la majoria troba que això és desbarrar (vegi's el discurs dels indignats al respecte). És evident que Catalunya i les Balears sense la sagnia de l'Estat no haurien patit la crisi, o ja faria temps que n'haurien sortit, però aquest és un tema políticament incorrecte per allò de la "insolidaritat". Una cosa és que els dolents siguin el polítics i els banquers, i una altra de ben diferent és assenyalar les altres comunitats autònomes, que rumbejaven d'AVE i aeroports, i anaven esquena dreta a costa nostra.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Fora de joc, fa mes de 9 anys

No ens indignam prou. És per demés!

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris