algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
23°

Los premios Ciudad de Palma

La supressió dels dinamitzadors lingüístics, amb ignominioses insinuacions que resulten ridícules en boca dels representants del partit de Jaume Matas, el tancament de Televisió de Mallorca que la recaptadora del Túnel de Sóller qualifica d'irreversible, l'anunci de les escoles amb sistema dual perquè els pares triïn la llengua de l'ensenyament com qui tria la llengua de la pel·lícula de dissabte vespre, els premis Ciutat de Palma en castellà i català...: de la política del PP no es podrà dir que no sigui consistent, com a mínim pel que fa al determini de declarar la guerra a la llengua. Estrictament parlant, el que fan és desmuntar qualsevol política de protecció del català, però això equival a deixar-la als peus dels cavalls de dinàmiques molt difícils, per no posar-nos dramàtics, de política estatal, d'evolució demogràfica i de panorama mediàtic. És a dir, equival a declarar la guerra a la llengua.

Tampoc no es pot dir que la política del PP no sigui consistent en uns territoris i altres. El PP, al País Valencià, tanca televisions tal com ho podria fer un cabdill caribeny qualsevol, i a Elx elimina la càrrega ideològica (així ho expliquen) de la denominació "Gran Teatre" substituint-la per "Gran Teatro", molt més universal i inclusiva. A Aragó, la flamant presidenta Luisa Fernanda Rudi ja ha anunciat els canvis legislatius necessaris per acabar amb la consideració del català com a llengua pròpia i històrica de la Franja.

Pel que fa als premis Ciutat de Palma, la presentació de les modificacions que s'hi introdueixen hauria resultat hilarant si tot no fos tan penós: amb l'argument de l'austeritat, el regidor ha explicat l'eliminació del premi de crítica literària i el pas del de còmic i d'algunes modalitats de beques d'investigació a la periodicitat biennal... per explicar a continuació que els guardons de poesia i novel·la es desdoblaven en dos, un per a la llengua de Ramon Llull i un per a la de Cervantes. Deuen considerar que una institució de les Illes Balears té el mateix deure de protecció per a la llengua i la literatura castellanes que per a les catalanes, un punt de partida que revela, com a mínim, poca capacitat d'observació del món en què es viu.

Naturalment, aquests premis que es desdoblen en Ciutat de Palma i Ciudad de Palma seran, als ulls de les persones que es mouen en l'àmbit de la creació literària catalana, uns premis devaluats. Ni els escriptors ni els crítics no sentiran com a propi un certamen que parteix de la ficció que els creadors en llengua catalana i en lengua castellana estan en igualtat d'oportunitats pel que fa a l'edició i la difusión del seu treball. Esser percebuts com a premis de segona categoria per qui els ha de conferir valor equival a fer que efectivament siguin de segona categoria. És clar que això, al nou regidor de cultura de Cort, li deu preocupar tant com, posem per cas, li preocupa a Maria Salom la idea d'una ràdio i una televisió de qualitat i fetes amb criteri de servei públic.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Capó, fa mes de 9 anys

Presentar-se, guanyar i...no recollir el premi.

Valoració:1menosmas
Per Llengua pròpia, fa mes de 9 anys

Hem d'ignorar aquests premis: si són bilingües no són nostres. Nolsaltres només tenim una llengua, la pròpia, la catalana. Encara que fa 300 anys que intenten suprimir-la. Tanmateix no ho aconseguiran.

Valoració:15menosmas
Per Caubet, fa mes de 9 anys

Guillem, potser tens raó, però si no es presenta ningú el PP ja tindrà la motivació definitiva per abolir aquest premi. No es presenta ningú o la baixa qualitat dels presentats. Així doncs, solució, abolir els premis en Català i deixar només els premis en castella, que si funcionaran. Millor que es presentin molts i que siguin més bons que els de l'edició castellana, però es clar això ja no depen de nosaltres.

Valoració:-1menosmas
Per Guillem, fa mes de 9 anys

Escriptors en llengua catalana: no us presenteu als Ciutat de Palma. No seguiu el joc a qui menyspreen la nostra llengua.

Valoració:20menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris