muy nuboso
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
19°

Església i conducció

Els accidents de trànsit s'han convertit en un autèntic càncer dins el món actual. Cada dia moren tres mil persones a les carreteres del planeta, una autèntica bestialitat. I més si pensam en morts que gairebé sempre es podien haver evitat. En alguns casos si no existissin coses com els punts negres, però la majoria de vegades a causa de conduccions temeràries, alcoholèmia, efecte de les drogues, somnolència, etc. Per això és innegable que si una cosa bona han fet els governs de ZP (que per la part que ens toca ens afecta) ha estat posar en marxa campanyes per prevenir els accidents. I amb èxit: durant el seu govern els accidents mortals s'han reduït en un cinquanta-set per cent.

L'eficàcia de les mesures no podia deixar d'esser contestada pels qui s'oposen a tot el que prové dels "altres", ja sigui blanc o negre. En primer lloc, l'anterior president del Govern espanyol. Fa uns anys, arran d'una campanya endegada per la Dirección General de Tráfico amb el lema "No podemos conducir por ti", en relació amb la qüestió de l'alcoholèmia, l'inefable Aznar es va despenjar amb una sèrie de frases memorables: "Y quién te ha dicho que quiero que conduzcas por mi?". Afegint a continuació que ningú no li havia de dir res en relació amb l'alcohol que ha d'ingerir: "Déjame que beba tranquilamente; no pongo en riesgo a nadie ni hago daño a los demás". I ho va reblar així: "A mi no me gusta que me digan 'no puede ir usted a más de tanta velocidad". D'Aznar mai no ens sorprèn res perquè, evidentment, el seu ego el fa estar per damunt del bé i del mal. I de la veritat i de la mentida, perquè tots sabem que una persona beguda posa en risc la vida d'altri. Que ho demanin a la víctima mortal de l'accident protagonitzat fa unes setmanes per un famós torero, si és cert allò que s'ha publicat sobre la seva taxa d'alcoholèmia (d'entrada, totes les presumpcions d'innocència, només faltaria). Però, tornant a Aznar i tot el que l'envolta, una tal croada a favor del vi havia de tenir un seguiment entusiasta, com en un d'aquests canals televisius de tebeo (tebeo, però perillós i que fa mal) en el qual a la seva tertúlia ultra de cada dia els tertulians en lloc de les habituals copes d'aigua assaborien copes de vi.

Diumenge passat va esser Sant Cristòfol, patró dels conductors. Amb aquest motiu l'Església va celebrar una "Jornada de responsabilitat en el trànsit". Arran de l'efemèride em vaig assabentar que la institució eclesiàstica va crear fa uns anys una Pastoral del Trànsit dedicada a conscienciar el feligresos en la responsabilitat en la carretera. Tot plegat em va permetre entendre unes declaracions fetes uns dies abans pel bisbe de Lleida, el prelat Joan Piris, que va manifestar que li agradava la velocitat i que per mor d'això alguna vegada havia estat multat. Lluny de dir-ho a l'estil aznarià, ho va aprofitar per demanar prudència al volant. En endavant potser tampoc no seria sobrer per part de l'Església aplicar la pena d'excomunió als qui no fan cas de tot això i, a més, se'n riuen. O fins i tot fan apologia de beure a l'hora de conduir. I no ho dic amb gens d'ironia perquè la qüestió és molt seriosa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris