algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
18°

La tortura, de nou

Amnistia Internacional ha fet públic un informe que, amb el títol La tortura com a recepta. De la lluita antiterrorista a la repressió de la Primavera Àrab fa un repàs dels estats que mantenen la tortura i altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants com a pràctica habitual. L'apartat que parla de l'Estat espanyol diu, textualment: "Encara que, el maig de 2010, les Nacions Unides recomanaren a Espanya l'abolició del règim d'incomunicació per a persones sospitoses d'activitats terroristes, el Govern va tornar a rebutjar aquestes recomanacions. Espanya és l'únic país de la Unió Europea que conserva un règim de detenció amb restriccions tan severes dels drets de les persones detingudes. A més, les denúncies per presumptes tortures presentades per detinguts en règim d'incomunicació difícilment prosperen, pel fet que no són adequadament investigades i en la majoria de casos són arxivades. El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat en diverses ocasions Espanya per no haver investigat de manera adequada les legacions de tortura.

El Govern espanyol continua retornant persones a països on poden córrer perill de tortura. Aquestes extradicions constitueixen una violació de diversos tractats en què Espanya és part, com ara el Conveni Europeu de Drets Humans."

La tortura i altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants constitueixen una violació de drets humans en qualsevol cas. No hi ha circumstància possible -guerra, amenaça de guerra, atacs de grups armats i situacions d'emergència nacional- que serveixi per justificar aquesta pràctica. Res no justifica la tortura.

Ja hem dit altres vegades que el fet que a les comissaries i casernes es continuï practicant la tortura no pot estranyar a ningú. Tothom reconeix que durant el franquisme la tortura era una pràctica habitual. Si això era així, per què hauria d'haver canviat si no hi ha hagut mai cap ordre en aquest sentit, ni cap relleu en les cúpules dels cossos policíacs per aquest motiu? Tampoc els jutges no hi han fet gran cosa. En general, i amb qualque honorable excepció, els jutges han tendit a escoltar impassibles els relats de tortura que els detinguts els han fet en aquests ja més de 35 anys de democràcia. Gairebé mai aquestes denúncies fetes davant jutges no han acabat amb, com a mínim, l'obertura d'una investigació.

Tampoc el jutge estrella, Baltasar Garzón, no n'ha estat cap excepció. Ell personalment ha assistit impassible, insensible, a les narracions dels maltractaments i tortures patits per centenars de ciutadans i, com a molt, ha interromput l'interlocutor amb un "La Policia no tortura" o "La Guàrdia Civil no tortura".

Durant els anys que va ser jutge de l'Audiència Nacional espanyola, centenars de persones li han relatat els cops rebuts, les pràctiques de l'aplicació de la banyera, la bossa, abusos sexuals i altres humiliacions. Davant d'això, Garzón va mirar cap a una altra banda i ni tan sols en va deduir el testimoni malgrat que la llei que, se suposa, ha d'aplicar, així li ho ordenava.

De fet, el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg va condemnar l'Estat espanyol per no haver investigat les denúncies de tortura fetes per independentistes detinguts l'estiu del 1992. La sentència obliga l'Estat a pagar 8.000 euros a cada denunciant i 12.000 en total en concepte de costes judicials. El responsable de no haver obert cap investigació no era cap altre que Baltasar Garzón, l'home que acaba de ser escollit com a nou membre espanyol del Comitè per a la Prevenció de la Tortura i dels Tractes Inhumans o Degradants del Consell d'Europa.
Si no fos que parlam del que parlam, sonaria a txist, com en diria aquell personatge de televisió.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per martorell, fa mes de 9 anys

No puntueu ni contesteu comentaris fets en una llengua altra que el català; ha començat la guerra: no es pot confraternitzar amb l'enemic que ens vol destruir. Per molta comentera que facin. Sabem que costa aguantar-se; però hi ha d'haver un canvi, a aquesta gent no li importen les nostres rèpliques, és molt més contundent el nostre silenci. Per a una situació d'emergència, accions d'emergència. Que aquí s'hagi d'escriure en català és una qüestió prèvia i que els demostrarà que aquesta llengua és útil, necessària i imprescindible.

Valoració:3menosmas
Per Pere, fa mes de 9 anys

Què vol dir "auteutencia"? I ja que hi som: no és "escoltar a un subjecte" sinó "escoltar un subjecte" (perquè m'entenguis, xisco, és com si en foraster diguessis "he comido A una manzana" en lloc de "he comido una manzana"; ho dic perquè respectis la nostra llengua catalana, home!). I per què és una tortura escoltar en Tomeu Martí? I llegir-lo? I si tant et fa patir, no l'escoltis; no el llegeixis... Mira que és senzill. Xiscos, cocos, rafas, etc., enhorabona per haver quanyat les eleccions. Però no heu guanyat res més: ni seny, ni cultura, ni educació, ni elegància, ni raó.

Valoració:13menosmas
Per xisco, fa mes de 9 anys

L´auteutencia tortura es escoltar a un subjecte com Tomeu Martí.

Valoració:-8menosmas
Per PÉRU, fa mes de 9 anys

Yo de ti no me quejaria tanto.Un enemigo declarado del estado español como tu, dice lo que le viene en gana y pasea tranquilo por la calle, si esto fuese un estado policial donde se torture impunemente seria otro cantar...

Valoració:-19menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris