muy nuboso
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
18°

El poder del carrer

L'Obra Cultural Balear convoca, per avui, a una assemblea oberta per parlar sobre l'amenaça de tancament de Ràdio Televisió de Mallorca. La convocatòria es va difondre dilluns quan l'assetjament es podia qualificar d'amenaça i no de fet. L'assemblea se celebrarà a la plaça d'Espanya, l'espai públic convertit en àgora, en parlament o ple alternatiu, en símbol de la participació popular. Quan emmudeixen els espais de debat institucional, la ciutadania en necessita d'alternatius, de fòrums, on poder mantenir la dialèctica. Així mateix, demà també hi haurà una altra trobada al carrer Blanquerna, de Palma, amb la intenció de reivindicar-ne l'ús per a vianants que ara li ha estat negat, poc temps després de la posada en funcionament. L'ocupació del carrer té un valor simbòlic rellevant, sobretot quan hi ha indicis de desordre o simplement de desequilibri en tot allò que afecta el clima d'entesa d'una societat.

El desordre, en aquest cas, també està relacionat amb la incoherència, perquè no té gaire sentit posar la ciutadania a dieta i al mateix temps refer projectes urbanístics finalitzats. Una família això no ho faria, llevat que volgués donar la imatge d'abundor, però no en nom de l'austeritat ni com a gest exemplaritzant. En aquests casos concrets que hem esmentat, el carrer té una funció de ser altaveu i portaveu d'aquells individus i col·lectius que se senten marginats o menyspreats per les institucions públiques. Al costat dels "indignados" també hi ha molts col·lectius nostrats que estan particularment irritats, persones i entitats que entenen que comença una legistura excepcional, en la qual estan en perill components bàsics i innegociables, codis que les democràcies han consolidat al llarg de la història. S'entén que a partir d'ara el descontent se sociabilitzarà amb formats diferents, però mirant al mateix horitzó. Òmnium Cultural, a l'acte del cinquantè aniversari celebrat a Barcelona dilluns, avisava dels perills que poden sobrevenir al país, com a conseqüència del desmantellament de les xarxes que sostenen la musculatura democràtica.

L'Obra Cultural Balear, sense entrar en qüestions comparatives, també té la seva responsabilitat davant tot allò que s'està anunciant a les Balears i tot allò que ja s'està denunciant amb veu alta. En part tot això només és, encara, una primera reacció davant els anuncis i les accions, sabent que l'objectiu prioritari és aprimar l'administració, eliminar els controls que el mercat considera que impedeixen l'exercici de la llibertat. En aquest procés de desllomar l'administració, hom no acaba de veure gestos de caràcter didàctic ni explicatiu, perquè ho entengui aquell gruix de la ciutadania que disposa de menys recursos i menys formació. És més, en el cas de les Balears, en pocs dies ja apareixen les primeres fissures, contradiccions i models polítics que demostren que no hi ha un projecte sòlid, ni cohesionat, ni liderat de manera convincent. Aquest estat d'excepció i de racionament pressupostari segurament se fonamenta sobre tesis empíriques i raons objectives, però tots coneixem les conseqüències d'aquest tipus de control quan no s'aplica de manera absolutament justa i transparent. Molt probablement hem iniciat una època nova de la història, un temps que controlat, en part, des del carrer.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris