algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
18°

Les eleccions generals

Seria una gran sorpresa que Zapatero no avançàs les eleccions. Com més mesos aguanti a la Presidència del Govern, pitjor per a Rubalcaba. Per tant, com més aviat ZP se'n vagi cap a ca seva molt millor per a tothom, però sobretot per a l'aspirant. El desastre és de tal magnitud -i més que ho pot ser, a jutjar pel deute i les convulsions de l'euro- que la premsa nacional, escrita i digital, dóna per fet que en efecte convocarà eleccions anticipades. Més encara ho suposen tots els analistes de la capital en veure la crisi de govern que ha fet. Que fa sensació d'absoluta interinitat -més que la que ja donaven els ministres, que ja és dir- de les deixalles que segueixen fent com si governassin Espanya. A Madrid ja es fa córrer el dia 27 de novembre com la data en què probablement es faran pròximes eleccions generals. Veurem. Suposem, emperò, que efectivament s'avancen els comicis. Què podem esperar que passi a Balears?

Després del 22 de maig, molta gent suposa que el PSOE també s'enfonsarà a les urnes nacionals a la nostra regió i que, consegüentment, podria obrir-se la porta perquè un tercer partit rompés el bipartidisme històric PP-PSOE. Bé, qui sap. És possible i també és possible que no. Ben bé podria ser que una part dels votants socialistes, com servidor analitzava despús-ahir, que el maig votaren en blanc o s'abstingueren de votar hores d'ara comencin a penedir-se. Que a la vista del que fa i diu l'inútil de Zapatero ja són ganes de penedir-se, però en fi, sí que és un reflux que és bastant probable que es produeixi. Si fos així i el PP, a més, se situàs de bell nou en els nivells semblants als obtenguts el 2008, la possibilitat de rompre el bipartidisme en les eleccions a Corts Generals seria nul.la.

Recordem que fa tres anys el PSOE va fer -en números rodons- 209.000 vots per 208.000 el PP. Davant de registres com aquests no hi ha ni una sola possibilitat de rompre res per part d'una tercera candidatura. Perquè el vuitè escó es va col.locar en el quocient 52.061. Un nivell que qui vulgui disputar-lo hauria de poder fer en vots i inclús superar-lo per estar segur d'entrar. Evidentment està fora de l'abast de totes les altres formacions. El PSM sempre té manco vots a les generals que a les autonòmiques. Per tant quedaria per sota. No en parlem ja de lligues i convergències que tant anant totes soles com juntes no sumarien, a urnes nacionals, ni una tercera part del mínim requerit.

En realitat l'única possibilitat perquè una tercera candidatura rompi el bipartidisme -i només podria ser el PSM- a les eleccions general seria que el PSOE perdés al manco un 30 per cent de vots. És a dir que es quedàs com a molt entre els 140.000 i els 150.000 sufragis. Aleshores el vuitè escó estaria al preu d'uns 35.000-37.500 vots. Tothom reconeixerà que això seria perdre molts, però que molts de vots, per part del PSOE. Una catàstrofe. Idò bé, per llevar-li un diputat la tercera candidatura hauria de fer coincidir aquest desastre socialista amb la millor marca d'un tercer que s'ha enregistrat a Balears. La que va obtenir la coalició d'esquerra PSM-EU-Verds el 2004, 40.000 vots. I ni així seria segur perquè si el PP es quedàs per sobre dels 200.000 vots (o sigui en podria perdre uns 8.000) el seu cinquè quocient seria una mica més alt que 40.000 i se'n duria el cinquè escó, ambn la qual cosa deixaria el PSOE en tres.
Complicat, això d'acabar amb el bipartidisme.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris