algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 12°
12°

Fragilitat i deserció abans de la batalla

Ja s'ha dit, però ve al cas insistir en la idea: Bauzá no fa comptes ser l'inepte nouvingut al poder que molts volien que fos. De moment, ha estat capaç de fer surar i arribar a bon port un partit que no fa tant semblava a tocar del naufragi. Ha sabut conformar el millor dels governs possibles (enteneu-me: el millor per a ell; no pas per al país ni per a molts populars de carnet). Des de la seva arribada al capdamunt del partit, ha esmicolat tots els equilibris antics entre les famílies conservadores i ha arraconat momentàniament els barons que li haguessin pogut arribar a condicionar el lideratge. Tot un èxit que s'ha servit de la victòria electoral del passat dia 22 de maig per apaivagar temporalment, i només amb vista a l'exterior, el malestar que la seva gestió ha desfermat a l'interior del partit. La tensió que s'ha arribat a acumular a les files del Partit Popular pot arribar a desembocar en un terratrèmol que esfondri l'edifici, tret que la voladura es faci de forma controlada, com passà amb Jaume Font.

Malgrat els èxits aparents i la cortina que són les majories absolutíssimes, de portes endins la situació dels populars està marcada per la fragilitat. Convé recordar-ho ara que els nous governs de les institucions més significatives de l'arxipèlag han travessat totes les línies vermelles i han fet saltar les alarmes en eixos essencials com són el territori, la llengua catalana, l'ensenyament o el dret a la informació, per enunciar-ne només alguns. Si els governs dels pactes progressistes es varen caracteritzar per seguir la política del no molestar, que únicament va servir per no crear problemes als contraris i per minar de desercions les pròpies files, els governs de Bauzá, Salom i Isern han optat per tot el contrari. Des del principi han fet una passa endavant, anunciant mesures dràstiques, que trenquen consensos i amb objectius francament bel·licosos. D'aquesta manera, aconsegueixen que tot el que vingui a partir d'ara ja no ens serà estrany ni ens escandalitzarà.

Hi pot haver res més bèstia que posar la mà dreta de Vicenç Grande a controlar els pressupostos de la CAIB? Hi pot haver quelcom que provoqui més urticària que apujar els sous dels col·laboradors directes en època de retallades arreu? Hi ha res més mesquí que tancar un mitjà de comunicació perquè fa la seva feina amb rigor i professionalitat? Conegudes les primeres mesures que han posat en marxa els populars, ara que han tornat a les cadires que mai varen perdre del tot, la sensació que pretenen escampar entre tots els qui no combregam amb la caverna és que els pròxims vuit o dotze anys seran de festa continua per a uns i de funeral perpetu per als altres.
L'èxit d'aquest discurs està assegurat, més encara si els socialistes espanyols de l'arxipèlag segueixen entestats a fer realitat la missió suïcida d'estavellar el llaüt contra les roques. La brega entre Vicenç Thomàs i Ramon Socias arran de la polèmica sobre les càrregues policíaques contra alguns indignats podria arribar a fer riure si no fos pel desfermat grau de patetisme que han assolit aquests socialistes els darrers mesos. Sense lideratges, sense idees, i sense projecte, han desertat del deure de fer l'oposició necessària que hauria de garantir un mínim de salut democràtica del país.

La retirada, voluntària o no, del PSOE ens garanteix un escenari idoni per al PP, però també per a la constel·lació de formacions que orbiten en l'espai de l'esquerra i del nacionalisme. Tots dos sectors estan cridats a treure profit de les més que previsibles topades que s'escenificaran després de l'estiu. Toquen a xafarranxo, i ja començava a ser-ne hora.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Guillem, fa mes de 9 anys

Bauzá, de moment, l'únic que ha fet, ha estat prendre posició del càrrec i repartir el poder (i els sous) entre els seus. Molt bé, però QUE COMENCI JA A ARREGLAR ELS NOSTRES PROBLEMES. QUE COMENCI A TROBAR SOLUCIONS PER A LA CRISI. ELS PROBLEMES INTERNS DE LLUITES DE PODER DEL SEU PARTIT NO M'IMPORTEN GENS!!

Valoració:4menosmas
Per Foto incompleta, fa mes de 9 anys

Estic d'acord en bona part de l'article. Totalment, pel que fa al PSOE, A la foto hi manquen els del PSM aplaudint el resultat i fent el signe de la victòria dia 22 de maig. Allò que em sobra és aquesta excessiva credibilitat que es dóna a una suposada estratègia de Bauzá. Jo crec que té molta de por i sempre s'amaga. No fa res i això aparenta càlcul i previsió a cada passa, però són rodelles de festa. De moment, demostra poca intel·ligència. Es radicalitza cap a l'extrema dreta i el gonellisme. Mallorca no és València. El centre sociològic ha estat majoritari sempre. Bauzá el perdrà en un tres i no-res. Les grans expectatives són la causa de les grans decepcions.

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris