algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
22°

No al tancament de la Televisió de Mallorca

Malauradament, dissabte passat no vaig poder anar a la festa en contra del tancament de la Televisió de Mallorca. Però m'agradaria aportar el meu granet d'arena a aquesta causa. Per això he decidit dedicar el meu article d'avui a argumentar sobre la importància de la continuïtat d'aquest canal televisiu.

L'únic motiu que dóna el Partit Popular per tancar [M] és l'econòmic. Diuen que, en temps de crisi, les Illes Balears no poden matenir dues televisions públiques. El tancament d'[M] seria, per tant, una simple mesura d'estalvi per a les arques del Consell. Ara bé, això no s'aguanta gaire, perquè resulta que el pressupost de la Televisió de Mallorca només és d'uns deu milions d'euros, una quantitat ínfima comparada amb el pressupost total del Consell de Mallorca.

A més a més, cal tenir en compte que [M] disposa de més de cent treballadors que quedarien al carrer i engreixarien la llista de l'atur, un atur que el Partit Popular deia durant la campanya electoral que volia reduir. No és gaire coherent llevar la feina a cent deu persones mentre declaren que volen crear ocupació.

Però el mal, i ara encara només parl del tema econòmic, no seria només aquest. La Televisió de Mallorca, de manera indirecta, dóna feina a empreses del sector audiovisual que també quedarien tocades amb la seva desaparició. Per això l'Associació de Productors Audiovisuals de les Illes Balears ja ha mostrat la seva disconformitat amb José Ramón Bauzá i Maria Salom, ja que suposaria un bon daltabaix per al seu sector.

Tanmateix el mal no seria només econòmic. Televisió de Mallorca ha optat per un model de proximitat, d'acostament als pobles de Mallorca i de reportatges i programes de producció pròpia d'alta qualitat, entre els quals destacaria la sèrie que emeté sobre la memòria històrica, d'un gran rigor científic i que va servir per donar a conèixer fets i anècdotes que molta gent desconeixia sobre la Guerra Civil i la repressió franquista. Si [M] deixa d'emetre, possiblement ens quedarem sense cap canal que oferesqui continguts d'aquest tipus, més centrats en la qualitat i el rigor que no en la lluita per l'audiència.

Per afegitó, tenim el tema de la llengua. En aquest moment, a la graella televisiva, disposam d'una majoria aclaparadora de canals en castellà i alguns, poquets, en català. El Partit Popular, que tant reclama el bilingüisme en altres àmbits, hauria de treballar per aplicar-lo en aquest i hauria de fer tot el possible per tal que el cinquanta per cent de les emissions televisives que podem veure els telespectadors de les Balears fossin en la nostra llengua. La televisió de Mallorca és una de les poques que ofereix els continguts en català. La seva desaparició significarà un nou atac a la capacitat d'elecció de llengua, i una passa més cap al monolingüisme televisiu. I si tornen a introduir programes en espanyol a IB3, com ja ho havia fet l'anterior president del Partit Popular, Jaume Matas, la cosa encara serà pitjor.

Tenim, per tant, tres arguments de pes per mantenir la Televisió de Mallorca i no clausurar-la: en primer lloc, el seu impuls econòmic al sector audiovisual i la seva capacitat per generar feina; en segon lloc, el tipus de programació que ofereix i que, ara per ara, no està coberta per cap altra cadena de televisió; i en tercer lloc, l'ús que fa de la nostra llengua, cosa que la converteix en una eina d'integració i normalització.
A veure si s'ho replantegen.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Tereset, fa mes de 9 anys

Gràcies, Jaume, pel teu suport. De tota manera, no només fan comptes tancat Televisió de Mallorca, sinó també Ona Mallorca. És a dir, volen tancar Ràdio i Televisió de Mallorca. Ja sé que, per abreujar, se solt dir Televisió de Mallorca -no només tu-, però sembla que la ràdio no existís. Precisament, la volem tancar per això: per ser totalment en català, per comptar amb professionals independents i per emetre sèries molestes com Memòria i Oblit d'una Guerra (provocada pels que volien mantenir els seus privilegis), o Cròniques. No els agrada. No diuen res dels 150 milions de deute d'IB3, i no és que pretengui que tanquin també l'autonòmica.

Salut, ronquet

Valoració:8menosmas
Per Estudiant, fa mes de 9 anys

Mirau si son de qualitat els programes de TELEVISIÓ DE MALLORCA que ahir vaig veure anunciat a TV3 que emetrien el programa CANÇONS D'UNA ILLA, un pragrama que havia fet l'any passat [M] i l'ha comprat una gran cadena com es Televisió de Catalunya

Valoració:9menosmas
Per Vallespir, fa mes de 9 anys

Se suposa que els lectors d'aquest diari entenen el català; però n'hi ha que no entenen l'espanyol, per exemple un compatriota nostre de la Catalunya nord o de l'Alguer o qualsevol persona del món que hagi après la nostra llengua i no l'espanyola. Idò, crec que és ben just que a les normes d'ús, se n'hi afegesqui una altra que digui que els comentaris hauran d'esser en català.

Valoració:0menosmas
Per martorell, fa mes de 9 anys

No puntueu ni contesteu comentaris fets en una llengua altra que el català; ha començat la guerra: no es pot confraternitzar amb l'enemic que ens vol destruir. Per molta comentera que facin. Sabem que costa aguantar-se; però hi ha d'haver un canvi, a aquesta gent no li importen les nostres rèpliques, és molt més contundent el nostre silenci. Per a una situació d'emergència, accions d'emergència. Que aquí s'hagi d'escriure en català és una qüestió prèvia i que els demostrarà que aquesta llengua és útil, necessària i imprescindible.

Valoració:4menosmas
Per Xisco, fa mes de 9 anys

Esperemos que los politicos del PP sean inteligentes y cierren esta televisión que nos cuesta tantísimo., y que solo lo ven muy pocas personas (señalde la infima calidad de sus programas).

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris