cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

La cultura, en el punt de mira

UNA TINTORERA EN EL CONSELL
Quan parlem de Memòria Històrica, pensem en els assassinats que va cometre la dreta durant la Guerra Civil. Tanmateix, la memòria històrica té molt més abast. La gestió de Gabriel Cañellas al capdavant de la Comunitat, per exemple, ja fa part de la memòria històrica. El Molt Honorable, dissimulant les intencions malèvoles amb una sornegueria senyorívola que fa part del seu perfil més conegut, va enllestir una obra magna, com és ara la creació de les Tintoreres, un combinat explosiu que té a veure amb Pilar Primo de Rivera i Margaret Thatcher. Cañellas ha estat un Churchill de lo balear: astut i bon estrateg. Parlo de les candidatures electorals: mentre la majoria de líders del seu temps tenien la sensació d'haver fet un ou de dos vermells si aconseguien amb qui fos la paritat de gènere, Cañellas va aprofitar la sensibilitat social envers la promoció de la dona per a reclutar jovenetes, que fossin genèticament de dretes, espaviladones, i que a diferència de la generació anterior ja no portessin una estampeta de José Antonio dins el missal. I així sorgiren les Tintoreres que han donat, al Pepé, un rendiment tan espectacular com el planter de la Masia al Barça. Passeu-ne llista. Madò Catalina Cirer, batllessa de Palma: una Tintorera. Qui va tirar endavant el metro subaquàtic...? La Kàiser Cabrer, una Tintorera.

Qui va sostenir el timó del partit, en el postmatisme, tot i que va ballar més que una closca de nou enmig del Pacífic? Madame Rosa, una Tintorera! Qui s'ha fet càrrec del Consell de Mallorca, ara mateix, quan Bauzà, en pla Virrei Gurrea, ha decidit escalivar els mallorquins...? Maruja d'Espanya, una altra Tintorera. I vius! Probablement, la més carnissera. Si na Marieta del Ping-Pong ha rebut ordres de fer sang, en farà. Vull dir que, si de dalt li diuen que ha de clausurar les emissions de Mallorca TV i d'Ona Mallorca, les clausurarà sense parpellejar. De manera que les veus assenyades i plenes d'indignació continguda que s'han alçat per fer-li veure que més de cent persones quedaran sense feina, que una trentena d'empreses del sector audiovisual la ballaran magra i que els mitjans de comunicació en català són més necessaris que mai, no fan altra cosa més que alimentar el seu ego. I els concerts de protesta, com el d'ahir a Lloseta, o les xeremiades...? Res, ni pessigolles. Mireu la mar i la veureu vermella. Jaws! Mandíbules. Maruja d'Espanya és una de les Tintoreres amb més mosseguera de la Mediterrània. No ho dubteu: de la seva llegenda, Spielberg se'n faria un llepadits. Que ho tingui en compte el Molt Honorable Josemon Bauzà. Spielberg i na Marieta = cultura+rendibilitat+turisme.

TURISME CULTURAL
Unamuno advertia que 'Ay del pueblo que amurallándose fragua su cultura mirándose el ombligo...! I tenia raó. Ho record perquè, tocant a la gent d'aquí, ningú amb dos dits de seny té la pretensió d'excloure els visitants de qualsevol expressió o acció cultural, tot adduint que les influències externes són nocives. Si afirmem que cultura i turisme poden fer part d'un mateix programa de govern, no descobrim el món. Bartomeu Amengual i Miquel dels Sants Oliver ja ho proposaren fa cent anys. De manera que la cultura pot servir, de rebot, els interessos turístics; en canvi, no pot estar al servei d'aquests interessos. Anem a pams. El museu de la Fundació Pilar i Joan Miró, o la intervenció de Miquel Barceló a la Seu, són reclams turístics. Però la seva finalitat primigènia és purament cultural. Vull dir que tant Miró com Barceló volgueren deixar una part del seu llegat a Mallorca, sense tenir en compte que amb el seu gest contribuïen a l'augment d'ocupació de les places hoteleres i a la venda de més hamburgueses als xiringuitos de Calamajor o dels voltants de la plaça de l'Almoina. Insisteixo:

l'economia se'n beneficia, ben legítimament, de l'art i de la cultura, però la importància de l'expressió artística o cultural no es pot mesurar en funció dels rèdits que dóna. L'art i la cultura enriqueixen els pobles, encara que aquest enriquiment no es reflecteix en els balanços de comptabilitat. Quan el regidor de Cultura d'una ciutat com Palma (Fernandito Gilet) i el vicepresident de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca (Joan Rotger) parlen de cultura en els mateixos termes en què parlarien dels beneficis que donen les hamaques i els para-sols de Can Pastilla, no ho fan amb la voluntat de canviar el model turístic, sinó de vulgaritzar i prostituir fins a l'infinit conceptes que, vist el mal ús que en fan, més valdria que no esmentessin.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Do not visit Majorca, fa mes de 9 anys

Abans de proposar que desaparegui TV-Mallorca, hauries de proposar primer TVE-1, TVE2,
RNE i altres televisions estatals i autonòmiques, la desaparició.
Si ha desaparèixer TV-Mallorca ha de esser de les darreres.

Valoració:2menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 9 anys

Quan parlam de Memòria Històrica pensam en els assassinats que varen cometre la dreta i l'esquerra durant la Guerra Civil.

Valoració:2menosmas
Per foc i fum, fa mes de 9 anys

quin servei fa TV de Mallorca, a part de donar feina a pocs profesionals i sobre tot a una partida de enxufats, o se diu endollats en normalitzat? Que desaparegui quant més aviat millor. Total quina quota d'espectadors tè?

Valoració:-16menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris