nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
17°

Les cares de Bélmez mereixen un museu

Alguns lectors potser recordin aquella mescla de petició i confessió que va fer l'aleshores Ministre d'Economia Carlos Solchaga, en els anys vuitanta, quan interrogat sobre l'excessiu dèficit públic demanà als ciutadans que li fessin arribar propostes i idees sobre com podria disminuir-se la despesa de l'Estat, i més d'un cop ho he recordat, veient-hi el típic consell que en la joventut passa desapercebut i que molts anys després és recordat com a contundent premonició que hauria pogut estalviar una catàstrofe. I ho dic perquè si fos ara el mateix Solchaga podria posar com a exemple aquest millonet d'euros públics que es gastaran per crear a Bélmez (oficialment Bélmez de la Moraleda, província de Jaén) un museu dedicat a les famoses cares que (segons diuen) apareixen a una casa d'aquella localitat des del 1971, aquelles cares que apareixen i desapareixen a les parets de la casa de María Gómez, en un fenomen que molta gent del poble afirma que té un sentit paranormal i de connexió amb antics habitants d'aquell lloc ja traspassats.

Les famoses cares de Bélmez són una estafa, una butllofa, i si han de ser el tema d'algun museu és com a exemple de la superxeria i el baixíssim nivell cultural d'una societat que es deixa ensarronar per aquestes fantasmades i com l'abandonament estatal durant dècades és el terreny ideal perquè creixin les bajanades pseudocientífiques i populatxeres. Ho van ser des del principi, quan la premsa franquista aprofità el fenomen per distreure l'escandalosa misèria econòmica i mental de l'època: imaginin, si poden, l'ambient social a la comarca de la serra Màgina, a principis dels anys setanta del segle passat. Algú deduirà que tampoc no és tan difícil imaginar aquella època, perquè avui la Viquipèdia encara proclama que "Les Cares de Bélmez són un dels més grans atractius turístics de Bélmez de la Moraleda, i és molt just esmentar-les perquè per la seva causa molts turistes visiten el poble en nombrosos autobusos que hi arriben amb freqüència".

Cosa amb la qual està d'acord l'actual batle de la localitat, Pedro Justicia, que ha declarat que "és lògic explicar el fenomen de les cares i la seva transcendència durant quaranta anys", donant suport a la inversió pública que s'hi farà per construir un museu que divulgui aquest "fenomen". Així que no siguem primmirats racionalistes incrèduls, ni fervorosos defensors que els diners públics es dediquin a satisfer les necessitats bàsiques dels ciutadans i, en la mesura possible, a fomentar la ciència i la raó. Si a Graz, a Àustria, tenen un museu dedicat als grans criminals (famós perquè és tan macabre que sovint arruïna les vacacions dels que el visiten) i a Mèxic són diversos els museus dedicats a les drogues i als que hi trafiquen, per què no haurien de tenir a Bélmez de la Moraleda un museu dedicat a aquesta collonada? L'únic que els podem demanar és que siguin curosos amb la inversió pública i que el publicitin força, perquè hi vagin molts visitants que permetin recuperar la inversió i, fins i tot, obtenir beneficis, encara que sigui a costa d'estendre pel món com de ceballots són els seus polítics.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris