cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
17°

La senyora Katrin Himmler

Divendres passat, el diari La Vanguardia publicava una entrevista a la reneboda de Heinrich Himmler, Katrin. Es tracta d'una dona de quaranta-tres anys, amb un fill d'onze, casada amb un jueu israelià. És politòloga i escriptora. Ha escrit un llibre, com gairebé tothom. En ella hi ha molta vergonya familiar; no és gens senzill saber que portes la mateixa sang d'un dels assassins més fastigosos i desorbitats: Himmler va ser la mà dreta de Hitler, un dels cervells més aferrissats en l'activació de les polítiques dels camps d'extermini. Himmler va ser un germà del padrí de Katrin.

El més curiós, però, és l'explicació que la senyora dóna dels motius que van empènyer la seva família a participar en la gran matança, activar-la i consumar-la. Diu: "Se'ls va educar en els valors de la disciplina, obediència, tradicionalisme, monarquisme, militarisme i humanisme"; "¿humanisme?", li demana el periodista, i ella respon que, a les escoles, "s'estudiaven els clàssics grecollatins. I en traduïen els textos, gairebé tots bel·licistes i antidemòcrates: era un humanisme que valia només per a 'nosaltres' -éssers superiors- i no per als altres, indignes, inferiors". I després ho remata, doctament: "Tots els caps responsables d'execucions als camps eren d'aquesta classe burgesa culta". L'afany de buscar la veritat d'aquesta senyora es fonamenta en una missió: vol que el seu fill "ho sàpiga tot, tot!".

Doncs bé, si vol que el seu fill ho sàpiga tot, tot, hauria de deixar d'explicar l'Holocaust a partir de prejudicis i mentides. Ser víctima o descendent d'una víctima d'un daltabaix històric no ens converteix en lúcids, però tampoc ser fills o descendents dels botxins. Tot el que apunta Katrin Himmler és fals: potser per a ella -les seves teories estan perfumades de les teories de l'Escola de Frankfurt- és més còmode pensar que la culpabilitat de tot era de la cultura humanística, de la disciplina militar i l'esperit burgès -"no van ser ells, no, sinó el llegat cultural que van rebre, etc."-, però qualsevol que no es conformi amb aquestes abstraccions i faci una mica de recerca, pot arribar a veure que tot això que exposa com a solució per a l'enigma de l'Holocaust és profundament trampós.

Fixem-nos que la senyora Himmler no cita ni una sola vegada, en l'entrevista, l'antisemitisme. Però per Hitler, Himmler i els seus amigots, els jueus eren el càncer, les rates, hi havia una forma de pensament que negava la humanitat a una part de la humanitat, que els reduïa a una escòria perillosa que s'havia de netejar per fonamentar la societat pura i perfecta. Pels nazis, matar jueus era un assumpte de vida o mort. Imaginaven, obcecats per una ideologia criminal, que actuaven en legítima defensa. I això no té res a veure amb el llegat humanístic.

Tampoc és cert que els responsables dels camps fossin de classe burgesa culta: hi havia de tot. La passió eliminacionista s'ha donat també entre hutus i tutsis africans -societats sense burgesia ni cultura humanística-, i en idèntics paràmetres que a l'Alemanya docta del segle XX.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Capó, fa mes de 9 anys

Dilluns va fer 35 anys del rescat d'Entebbe, Uganda, per part de l'exèrcit d'Israel.

Valoració:0menosmas
Per Crits, fa mes de 9 anys

Crec que s'autor no se'n dóna compte (...o sí?), que dès des seu encastellament de burgès pretesament culte i humanista, mil i una vegades ha negat s'humanitat a una part de s'humanitat, reduint-la a una escòria perillosa que s'hauria de netejar per fonamentar una societat pura i perfecta.

No vull ni recordar com va reduir ets estudiants que protestaven contra es Pla Bolònia a una guarda de gent despentinada que "escriuen cartells amb faltes ortografia, porten el cabell brut i amb trenes olioses "rastes", les noies faldilles de gust sospitós ", i va acabar titllant-los de "pobres al·lots" mentre ell anava amb "americana i una camisa ben planxada".

Encara es pot llegir a http://dbalears.cat/actualitat/Opini%25C3%25B3/els-estudiants-de-la-sopa.html. Més reduccionisme trampós impossible ...per molt ben vestit i planxat que vagi.

Valoració:-6menosmas
Per marc, fa mes de 9 anys

Bon aricle si llevam la banalitat de l'autor en atacar en aquest context l'escola de Frankfurt. L'autor mostra el seu llautó antiprogressisita i neocon, i alhora especula amb la seva ignorància. Simplement no ha llegit cap pensador de l'Escola de Frankfurt, començant per Adorno.

Valoració:-17menosmas
Per Karko, fa mes de 9 anys

Moltes burgesies han tengut actituds eliminacionistes: Hiltler va pujar al poder amb els doblers de la burgesia i de banquers jueus, però altres ben blanquets també han practicat l'eliminació dels nadius a Tasmània, Austràlia i Nova Zelanda.

Valoració:4menosmas
Per MIQUEL, fa mes de 9 anys

Van ser uns criminals i assessins, vergonya i ignominia de la cultura occidental i d'una societat que hi prestà el seu soport i connivéncia amb una calculada manipulació de valors i deformació de l'HUMANISME

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris