nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
20°

Cultura i turisme

Tocant a cultura, els responsables de les distintes institucions balears són d'una discreció absoluta. Tanmateix, malgrat el secretisme, hem pogut adonar-nos que tots treballen en una mateixa direcció. Heus ací alguns punts comuns: la cultura ha d'ésser rendible, la cultura ha de servir els interessos turístics, s'ha de fer una política transversal entre cultura i esport, etcètera. En conclusió, no hi ha manera que ses senyories de la cosa pública surtin de la parada de les cebes, dit amb el saborino vernacle que tant satisfà Joan Rotger, un dels boss de l'organigrama conservador actual. Precisament, Rotger, ha estat qui (a la fi!) ha fet una passa endavant i, sense abandonar la línia hermètica que caracteritza el Pepé, ens ha permès intuir cap on s'adreçaran les passes següents. Comenta Rotger -en una sucosa entrevista a dB- que Aires de Muntanya, de Selva, promou la cultura ballant lo nostro amb vestimenta d'època, per als guiris que arriben al poble amb autocar, un cop a la setmana. Naturalment, i això és un afegit de collita pròpia, els guiris no se'n tornen de buit, sinó que compren un CD, o un cendrer d'olivera, o beuen una cervesa, de manera que ja tenim un exemple magnífic dels fruits que pot produir el maridatge entre turisme i cultura.

El model, a més a més, és fàcilment exportable fora del terme selvatà. A Algaida i a Montuïri poden tenir els cossiers vestits, a tocar de la carretera, per tal que es posin a ballar tan aviat com sentin renou de motor que s'acosta; i a Felanitx, els cavallets. Cada poble té els seus recursos culturals per a fer calaix. Què em direu que si en Tomeu Penya canta un lento a la plaça de l'Ajuntament de Vilafranca, als guiris no els vindrà de gust encetar una síndria després de ballar d'aferrat sota el sol de juliol...? Així, de poble en poble, la dinamització de la cultura balear pot agafar una volada impressionant, inimaginable. Perquè, a més a més, la cultura té múltiples expressions: sols cal que els promotors culturals tinguin la màniga ampla. Ja ho he escrit altres vegades, però no em cansaré de repetir-ho: el projecte d'una escola taurina a la Part Forana, amb el patrocini del Consell de Mallorca, és quelcom més que un rumor. Permetrà visualitzar, aquesta escola, el pas no traumàtic, dels balears, de la cultura autòctona a l'espanyola que és, en definitiva, la destinada ha protagonitzar allò que els del Pepé anomenen grandes eventos.

Per exemple, la celebració a la Badia de Palma, amb la Seu de teló de fons, d'una de les pròximes edicions del Festival d'Eurovisió. O quatre sarsueles que sempre fan patria común i possibiliten que totes les agrupacions corals de l'illa pugin a l'escenari a dir-hi la seva. Això, per no parlar d'una visita del Papa que faria tremolar de goig la Bierstrasse de l'Arenal. En fi...! L'equip cultural del Pepé és més eixut que l'espart. Però, d'idees, no en falten. Ara bé, tampoc ens ha de venir d'un dia que posin la maquinària en marxa. Ni de dos ni de tres. Fins i tot estic per dir que el món cultural farà santament si no mou la llebre. Más vale un por si acaso que un quién lo hubiera sabido. És un refrany cubà. I els cubans -sense euros, dòlars ni un xiclet a la butxaca- tenen temps per a pensar. I pensen.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per quin galliner!, fa mes de 9 anys

Mel d'abella, aquest article, Llorenç.

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris