algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

Encara vivim en el boom

Tot i el desastre econòmic dels darrers tres anys, molts ciutadans encara viuen mentalment a l'època del boom, quan l'educació havia passat a un segon terme i s'imposava la cultura de la incorporació com més aviat millor al mercat laboral. Això passava a moltes llars de Mallorca, sobretot en aquelles en les quals els pares eren treballadors dels sectors més forts d'aquella realitat: construcció i turisme.

Però des de final del 2008 les Balears han entrat, com poques vegades en la seva història, dins el trauma de l'atur i de la incertesa davant el futur. I el concepte 'formació' es va fent cada cop més important, quasi de supervivència amb vista al futur. Sense millorar l'educació el país s'haurà d'enfrontar a hores fosques. Fa un lustre la construcció generava cent mil nòmines, la meitat d'elles directes i l'altra meitat indirectes. Això creava una cultura de la feina i l'esforç a moltíssimes llars, però molt menys de l'estudi i la formació dedicats als fills. Es creia que la feina no s'acabaria mai. No ha estat així. El futur requereix enginy i creativitat, però amb molta formació tècnica i humanística. Implica l'escola, la formació professional i la universitat. No n'hi ha d'altra. Anam cap a un model de societat altament competitiu. Ja ho veim. Els estats europeus que no aguanten el ritme i que volen viure amb els vells esquemes acaben intervinguts, la qual cosa significa a la pràctica que perden la sobirania i queden supeditats a les locomotores de Berlín i Brussel·les. L'única manera de mantenir la personalitat pròpia és la qualitat, tenir molt presents les noves tecnologies, els nous sectors productius on només és possible salvar-se a partir d'una alta capacitació.

La nostra educació secundària, amb magnífics professors, té problemes de competències bàsiques. És una batalla que s'ha de guanyar, sobretot, a les llars. Allà hi ha la clau.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris