cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
22°

Dinamitzadors lingüístics: una bona idea i una bona pràctica

La idea dels dinamitzadors lingüístics va néixer a Mallorca a partir de l'observació que en la legislatura 1999- 2003, la Direcció General de Política Lingüística, aleshores dirigida per Joan Melià, estava impulsant moltes iniciatives per afavorir l'aprenentatge i l'ús de la llengua catalana i que les administracions no tenien mecanismes perquè aquestes arribassin d'una manera directa als seus possibles beneficiaris. Faltava una baula entre les iniciatives institucionals i la ciutadania. Aquesta baula són els dinamitzadors lingüístics, ni més ni pus que això. La ja exregidora de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Nanda Ramon (que havia format part de l'equip de Joan Melià), va posar en pràctica la idea, en forma de pla pilot, que va funcionar i que anà creixent de manera massa modesta, però amb un èxit contrastable.

Així, des de l'Ajuntament de Palma es va posar en marxa el Servei de Dinamització Lingüística de Palma (Projecte D) i es posà a concurs la seva gestió. No era cap negoci, i per tant no s'hi presentà cap empresa, així que la gestió recaigué en l'Obra Cultural Balear (entitat que, pel que jo sé ha perdut doblers en aquest projecte) i Joves per la Llengua.

El projecte ha fet feina en tres àmbits: territorial o de barri (hi ha hagut dinamitzadors a Son Gotleu, el Camp Redó, Santa Catalina-el Jonquet, el centre de Palma i el Coll d'en Rabassa), intercultural i escolar, aquest darrer gestionat pels Joves de Mallorca per la Llengua.

En l'apartat de barri, en concret als barris de Son Gotleu, Santa Catalina-el Jonquet i Camp Redó, entre el 2008 i el 2011 s'han fet 112 activitats puntuals (per exemple contacontes a les biblioteques), 20 activitats permanents (en destaquen els cursos de català per a famílies) i 10 campanyes. Se n'han beneficiat un total de 12.372 persones, un 38,60% de la població d'aquestes zones.

L'àmbit intercultural ha tengut com a objectiu promoure la interrelació entre catalanoparlants i nouvinguts, tot promovent l'accés a la llengua fora de l'escola, en temps de lleure. S'ha fet feina amb 39 associacions, s'han organitzat 19 aules d'acollida, a les quals han participat 171 infants; i s'han fet 28 cursos de català inicial i 3 de formació laboral als quals han pres part 735 alumnes. La tasca ha contribuït a cohesionar la societat, tot mirant de trobar els punts de contacte entre les diferents cultures que conviuen a Mallorca i garantir, mitjançant l'aprenentatge de la llengua per part dels nouvinguts, el dret dels autòctons a parlar-hi en català.

A l'àmbit escolar, s'ha fet una bona tasca d'interrelació entre els instituts de secundària de Palma, a través de l'edició d'una revista que els ha cohesionat (Cabòries); s'ha difós la lectura i la música en català mitjançant una biblioteca mòbil; s'han organitzat les Colònies lingüístiques, que interrelacionen en català catalanoparlants i no catalanoparlants; i s'han fet activitats de dinamització lingüística en els centres.

Quan parlam de dinamitzadors, parlam d'això, de persones, que a canvi d'un sou molt justet han abocat il·lusió i una capacitat professional molt per damunt d'allò que se'ls ha pagat. Aquestes persones, que han desenvolupat la seva feina d'una manera excel·lent, han hagut d'aguantar que des d'alguns dirigents del PP de Palma i des del diari El Mundo se'ls insultàs i se'ls difamàs. I la gota que fa vessar el tassó de la decència són les impresentables insinuacions vessades per Julio Martínez (a qui conec des de fa molts d'anys i apreciï) i Fernando Gilet (a qui conec des de fa molts d'anys).

Dels dinamitzadors, en continuarem parlant, tant si l'actual majoria de Cort els manté com si els acaba eliminant.
De moment, cal reconèixer la magnífica tasca desenvolupada per les desset persones que han passat pel Servei de Dinamització Lingüística i destacar que la idea dels dinamitzadors lingüístics ja està considerada una bona pràctica per alguns organismes internacionals.

Encara que allò que diu més a favor d'aquesta bona pràctica és, sens dubte, els esforços esmerçats pels enemics declarats de la nostra llengua per liquidar-la.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per jordi l, fa mes de 9 anys

Aquestes iniciatives són fantàstiques, però com moltes vegades passa sovint no se n'assabenta prou gent. Uns potser hi participarien com a voluntaris, altres potser s'hi acostarien a aprendre català. Costa tant que algú es dediqui a fer dissenys macos, cartells barats i bonics, simples de llegir, directes, on es digui el màxim amb el mínim, i pensar-los per tot arreu on es pugui? forns de pa, .. Oi que quan es fa un concert o ve una cantant de gira hi ha cartells per tot arreu? tant car resultaria fer un cartell, unes fotocòpies i una cinta adhesiva, i nar penjant i tornant a penjar aquesta mena d'informacions?

Valoració:1menosmas
Per nonca, fa mes de 9 anys

Per cohesionar a la societat, res millor que el castellá,idioma congut per 400 millions de persones en el mon, que coneixen en tota España i que coneixen tots elsmallorquins

Valoració:-12menosmas
Per F. GILITO, fa mes de 9 anys

Para poder ahorrar dinero al contribuyente hay que deshacerse de todo gasto superfluo y por desgracia para ti, este no lo es...

Valoració:-1menosmas
Per F. GILET, fa mes de 9 anys

Para poder ahorrar dinero al contribuyente hay que deshacerse de todo gasto superfluo y por desgracia para ti, este lo es...

Valoració:-10menosmas
Per dimoni cucarell, fa mes de 9 anys

Defenses la gestió de Nanda Ramon, o passes pena per per la coordinadora que ha quedat sense feina?

Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris