cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 14°
14°

El tot inclòs deu ser bo

Despús-ahir se celebrà la reunió entre la cúpula de la Federació Hotelera de Mallorca i el president del Govern, José Ramón Bauzá, acompanyat pel conseller de Turisme, Carlos Delgado. El mateix dia, coneixíem les darreres dades de l'atur i el lament de la PIME sobre com havien anat les rebaixes a Mallorca durant els primers tres dies. Són tres fets aparentment sense relació. Aparentment.

A la reunió esmentada, els hotelers varen fer un seguit de reivindicacions als seus polítics. A saber: impulsar un centre de distribució de passatgers internacionals a Son Sant Joan, concretar i fer via a aprovar legalment el xollo dels condhotels, que faci una viada a convertir usos turístics en residencials perquè hi puguin especular, que lluiti contra l'oferta il·legal que els fa nosa i que reformi la Llei General Turística per blindar més privilegis per a ells, tot i que d'això en diuen reduir la burocràcia i generar seguretat jurídica. Ni una paraula del tot inclòs. Deu ser que no és cap problema. El president va contestar com era d'esperar: a les ordres. Al cap i a la fi, durant la campanya ja va dir que la política turística l'ha de fer "qui més en sap", que són els hotelers. En això coincideix fil per randa amb el PSOE i el PSM, tal com ha quedat demostrat la tot just finalitzada legislatura.

Amb uns polítics i hotelers així, que no ens els mereixem, com és possible que la PIME es preocupi perquè els tres primers dies de rebaixes de juliol -que, segons pareix, solen donar el to general de la campanya- no han estat satisfactoris per al 60% dels comerciants de Mallorca? No s'entén. Perquè, si els polítics i hotelers tenen les preocupacions esmentades i no s'interessen per res pel tot inclòs, que aquesta temporada alta estarà entre el 20% i el 25% del total d'oferta de paquets turístics, deu ser que aquest sistema de contractació hotelera no és cap problema per al conjunt social. No deu ser, per tant, com per cert diu que és el president de la PIME-Mallorca, una oferta que fa baixar el consum, ja que el turista que compra les vacances amb aquest sistema no gasta pràcticament ni un cèntim fora de l'hotel. Si el Govern, polítics i hotelers no se'n preocupen -i no se'n preocupen perquè, com que és clar que no se sent, ni tan sols en xerren- és que el tot inclòs deu ser bo per naturalesa. Ja ho deia, el mes passat, el president de TUI-Alemanya, que el dit sistema de contractació turística haurà d'arribar durant les pròximes temporades a un terç del total de l'oferta de paquets.

I és que la PIME i la resta de mortals -tots exceptuant-hi el PP, PSOE, PSM, hotelers, operadors turístics i sindicats de classe i sense classe- ens preocupam de dois com això del tot inclòs i ho consideram injustament com un càncer no ja per al turisme sinó per a l'economia mallorquina, i illenca en general. I resulta que deu ser boníssim. No deu provocar, entre d'altres coses, cap baixada de la contractació laboral dels hotels que el perpetren així, com tampoc no deu afectar negativament les caixes ni l'ocupació laboral del comerç. No deu ser per això, idò, que aquest estiu que batrem rècords històrics en ocupació hotelera, resulti que, estranyament, en els darrers dos mesos l'atur només hagi baixat en manco de deu mil persones.

Però bé, si PP, PSOE, PSM, Govern, sindicats i els amos hotelers de tots plegats no se'n preocupen, per què ens n'hauríem de preocupar els mortals? Definitivament, el tot inclòs deu ser bo.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris