algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
11°

El misteriós Salgari (1901)

"L'habitatge del capità Harry Macpherson es destacava sobre la vorera esquerra del riu Hugli, al davant d'una petita cala. Era un d'aquests palauets anomenats a l'índia bungalous, d'un sol pis, alçat sobre un basament de rajola i amb una teulada piramidal. Una galeria, sostinguda per columnes, la varanga, acabava en una ampla terrassa que feia la volta de l'edifici, sempre ombrejada per cortinetes fetes d'estora de cocoter.

A dreta i esquerra es podien veure sostres més baixos destinats a les cuines, l'allotjament dels cipaios i els estables, tot plegat també protegit del sol amb tendals de fulla de palma.

El capità entrà a l'edifici, tot deixant la seva escorta armada a la porta, i va recórrer diferents sales i cambres moblades senzillament, però amb una certa elegància, i sortí a la terrassa...

S'apropà a la barana. Els cans del bungalou lladraren amb molta força i, rere un mur, veren la trompa d'un elefant que rebufava espantat.

Quasi al mateix temps, a devers tres-cents metres de la casa, saltà en l'aire una massa negra dotada d'extraordinària agilitat que va caure, amagant-se, entre les altes herbes... La massa negra es mogué novament, en un segon salt, i el cipaio que acompanyava el capità llançà un crit de terror tot exclamant: és un tigre!
Macpherson agafà la seva carrabina i disparà a la fera, que sortí saltironant cap a la selva, internant-se després entre les canyes amb la major rapidesa..."

És el tast de l'aventura oriental Els misteris de l'Índia, d'aquell emblemàtic Emilio Salgari, l'italià que donà al gènere relats de la més fèrtil imaginació.

Va escriure més de vuitanta novel·les i nombrosos contes per a joves, que varen llegir generacions passades i llegeixen generacions actuals. Nascut a Verona el 1862, moriria a Torí el 1911. Les seves obres són de gran vivacitat, plenes d'imatges impactants i escenaris exòtics, i s'enquadren en diferents cicles narratius, en què hi són presents els personatges del western, l'Amèrica colonial, l'Àsia profunda, la pirateria del Carib, els pescadors de perles... i com veim aquí, l'Índia de l'imperi britànic, amb els seus sorprenents contrasts. L'autor mai no va conèixer personalment els països que fa aparèixer en els seus relats, i tot el que navegà durant el temps del segle XIX que li va tocar viure, no depassà la Mediterrània italiana.

La literatura fou la seva constant evasió de la duresa de la vida, també fou la manera de sobreviure econòmicament a força de feina esgotadora de la qual treien més profit els seus editors. Aquell excés el va dur a la ceguera, a les dificultats de manca de doblers i al suïcidi.

En aquest fragment, fidel a la realitat descriptiva, qualsevol pensaria que Emilio Salgari coneixia tan bé l'Índia com el mateix Kipling.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris