algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
17°

Una decisió política mala d'entendre

Maldament molts de vosaltres, estimats lectors, no sou campaners, supòs que coneixeu l'estranya situació política que viu Campos. Per si no fos així, us en faig cinc cèntims.

Les passades eleccions municipals varen donar 6 regidors al Partit Popular, 4 a +Acció (formació aliada de la Lliga Regionalista) i 3 a Campos pel Canvi (una coalició entre PSM, PSOE i Entesa per Mallorca). Com que ningú no havia aconseguit la majoria absoluta, es varen haver d'encetar negociacions per poder establir un pacte de governabilitat. Cap d'aquestes negociacions no va fructificar, per la qual cosa es va arribar a la constitució del nou consistori sense cap pacte fermat. Semblava que Sebastià Sagreras, cap de llista del PP, seria investit batle en minoria. Però, inexplicablement, els 4 regidors de +Acció varen votar Joan Juan, de CpC, qui va ser nomenat batle sense esperar-s'ho. Aquesta era la situació fins que dijous passat es va anunciar una moció de censura signada pels 6 regidors del PP i els 4 de +Acció per desbancar Joan Juan i fer batle Sebastià Sagreras.

La moció s'ha de votar en un ple extraordinari que tendrà lloc dia 11 d'aquest mes. Sembla probable que tiri endavant, però vists els precedents que tenim a la recent història política campanera, no ho sabrem cert fins que es produesqui la votació.

Després d'exposar els fets, m'agradaria dir-hi el meu parer. La meva opinió és que Guillem Ginard s'ha equivocat totalment en la seva estratègia, fins al punt que tot això pot significar la fi de la seva carrera política. Cal tenir en compte que cada regidor només pot signar una moció de censura per legislatura. Per tant, des del moment que tots els regidors de +Acció rubriquen aquesta, donen carta blanca al Partit Popular de Campos per poder fer i desfer durant els propers quatre anys. En qualsevol moment, Sebastià Sagreras podrà expulsar +Acció de l'equip de govern sense témer cap possible moció de censura. +Acció serà totalment prescindible. Si a això hi afegim que Guillem Ginard no gaudirà de la batlia ni un sol dia, la cosa s'agreuja encara més.

+Acció tenia diverses opcions igualment legítimes i intel·ligents. Podria haver acceptat el pacte que li oferia CpC, amb el qual s'hauria seguit la mateixa línia de govern que a la passada legislatura: primer hauria estat batle Joan Juan i després Guillem Ginard. Com que això no els va anar bé, també haurien pogut votar-se a ells mateixos en la sessió d'investidura i deixar que el Partit Popular governàs en minoria. En aquest cas podien condicionar la política del PP i, si no anava per les seves, sempre tenien la possibilitat de posar una moció de censura amb CpC. Una tercera opció hauria estat arribar a un pacte amb el PP previ a l'elecció de batle. D'aquesta manera també es reservava la possibilitat de la moció amb CpC si la cosa no funcionava. Després d'haver votat Joan Juan de batle, sense entesa prèvia, encara li quedava una possiblitat per tenir un cert marge de maniobra: l'endemà mateix posar-se a la disposició del nou batle i aprofitar la posició minoritària de CpC per forçar un bon pacte de legislatura amb el partit d'esquerres, al qual hauria pogut exigir dos anys de batlia. D'aquesta manera també es guardava l'as de la moció de censura amb el PP si el pacte no funcionava.

Però ha optat per la pitjor de totes les solucions. Així com ho ha fet, ha deixat el seu partit en una situació d'indefensió total. No tendrà la batlia en cap moment de la legislatura i no podrà pressionar els seus socis de cap de les maneres perquè, una vegada Sebastià Sagreras sigui batle, ja no el podrà treure ni maldament vulgui, mentre que el PP sí que els pot expulsar del govern en qualsevol moment sense que els quedi cap altra opció que fer un parell de potadetes. Una decisió ben mala d'entendre.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Corcó, fa mes de 9 anys

A altres llocs he llegit que el canvi de vot és fàcil d'entendre perquè diuen que els de Ginard així poden col·locar algunes persones en nòmina, fet que com sabem és el més important en la política institucional: primer cobrar i després, ja ho veurem...

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris