algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 14°
22°

Música, figues i vi

Dèiem ahir que un dels símptomes principal de la vida d'un país i un dels motors del canvi prové de baix, del treball, el sacrifici i la imaginació popular. Aquesta crisi, que afecta clarament l'epidermis del conjunt del planeta, no ha perjudicat encara l'ànima del país ni ha deteriorat el sistema que sosté l'esperit de la terra. A l'estiu tota cuca viu, singularment els animalons del país que s'organitzen, generen espais per reconstruir la vida i aprofiten la fresca de les vesprades per combatre els efectes de la calor. Els donats del santuari de Gràcia, en Sebastià i na Francisca, fa temps que defensen el patrimoni, el restauren i el promocionen d'una manera alternativa i viva, sabent que el visitant desitja trobar-hi un espai autèntic que li permeti reposar i alimentar-se, també d'allò que entra per la boca. Escriptors, músics i artistes diversos es refugien temporalment al santuari, perquè la cova de s'Aresta manté intacta la màgia sagrada de l'antigor.

La roca mil·lenària que cobreix el recinte, el marès de Galdent de la construcció, la pedra en sec i el conjunt religiós de la contrada ofereixen al visitant un producte únic al Pla de Mallorca. Aquest estiu, els donats han fet una passa, imaginant una societat i una gent que creu que la crisi no se supera amb lamentacions, sinó posant en lloc preferent allò que tenim més a mà i que, per ventura, no acabam de valorar. Per això, divendres a la nit, el santuari de Gràcia es convertí en un palau de la música natural i decorat amb el paisatge del Migjorn de l'illa. La Coral de la Universitat de les Illes Balears, dirigida per Joan Company amb Yuko Mizutani al piano, hi posà la música, creà el clima, empedrà l'esperit dels assistents i regalà aquella mística que només els creadors saben captar dels déus. Mozart, Fauré i Brahms donaren pas a un maridatge de figues flors i vi ecològic, productes del figueral de Son Mut Nou (a la marina de Llucmajor) i de les vinyes de Son Roig (al massís de Randa). Aquest estil d'expressar allò que entenem que ha de ser el país té de cada dia més seguidors. Estic convençut que el nou conseller d'Educació, Cultura i Universitats, Rafel Bosch, en prengué nota i en tragué conclusions pràctiques.

Allò que el país vol, allò que la gent de la terra espera, allò que molts ciutadans de les Illes desitgen, s'expressa d'una forma viva i clara, en format natural, en aquells espais i llocs on no se gemega, ni s'extorsiona, ni s'humilia les institucions ni els símbols del país. Espais on es generen alternatives solvents, creïbles i constructives. Per al país és prou important que des de diferents indrets de Mallorca es prengui consciència que una nit cultural a la fresca és un producte barat i rendible quan està destinat a defensar i invertir en més cultura i més patrimoni. Divendres assaborírem música, figues i vi perquè demà tots puguem seguir assaborint marges restaurats, un espai natural exemplar i una obra d'art que continua evocant i actualitzant els mateixos valors des de fa cinc-cents anys.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris