algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
14°

Les precarietats i les retallades

L'Observatori Crític dels Mitjans -impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils i la Fundació Escacc- ha presentat l'Anuari Mèdia.cat, una nova publicació que analitza els temes més silenciats pels mitjans d'arreu dels Països Catalans. Es tracta de fer surar les informacions que no han acaparat grans titulars durant l'any passat, però que per la seva rellevància haurien hagut d'ocupar un lloc destacat de l'agenda informativa. No els referiré tots, que tanmateix es poden trobar a www.media.cat; però només esmentaré que els tres més destacats del 2010 van ser els maltractaments i abusos de poder als centres d'internament d'immigrants, l'explotació il·legal de recursos al Sàhara Occidental per empreses catalanes i la investigació al gendre del rei per una subvenció injustificada. Tanmateix, un altre tema que no sol merèixer els titulars de la premsa és el de la pobresa, aquest quart món que, tot i tenir tan a prop, no solem voler veure.

Càritas acaba d'informar sobre la seua tasca anual. Tenc davant jo les dades referides a l'illa de Menorca, les quals, si bé poden diferir una mica de les de les altres illes, ofereixen, no obstant això, una mateixa tendència a l'alça. Molt preocupant. S'incrementa el nombre d'intervencions fins a duplicar el de fa cinc anys. La precarietat social afecta més persones quant als llocs de treball, a l'habitatge i a les economies familiars. Moltes persones no veuen la llum al final de túnel. Ens adverteix l'ONG que no estam ja davant una pobresa conjuntural, fruit d'una crisi global a escala mundial, sinó d'un problema estructural que empeny cap al barranc de l'exclusió social famílies senceres.

En el context de la crisi que estam vivint, el bosc de xifres macroeconòmiques, amb països al llindar del precipici, no ens ha de fer perdre de vista la penúria dels arbres, de cada arbre. Aquest és el toc d'avís de Càritas, que esdevé així veu de la consciència col·lectiva que ens recorda que hi ha milers de famílies que estan patint i que l'estalvi en inversió social pot sortir a la llarga molt cara als governs que l'apliquen. En efecte, les retallades en les prestacions socials esdevenen un factor determinant en aquest procés d'exclusió. Els experts en polítiques socials adverteixen que aquestes no s'haurien de basar només en ajudes públiques a les persones necessitades, sinó també en la creació d'oportunitats perquè aquestes persones trobin el camí de refer les seves vides.

Es reclama, per exemple, un canvi urgent en el dret hipotecari que tengui en compte el factor humà i eviti l'especulació. En el debat general sobre l'estat de la "nació", al Congrés dels Diputats, aquesta setmana se n'ha parlat des de l'esquerra. Però malgrat la comprensió del president del govern, cap acció es deixa sentir com a prou efectiva. Paraules als parlaments, buides com les avellanes que es tiren per la Contramurada de Ciutadella el dissabte de sant Joan. Irritació d'indignats. Vam-ell-ara, s'han rescatat les entitats financeres i no així les persones. Intolerable, injust.

Posats a retallar, retallem dels temes tabú: la casa reial i les seves despeses furtades a un control democràtic transparent; el Senat, aquesta institució demostradament inútil; el pressupost que suporta les aventures bèl·liques de l'OTAN, on Espanya fa seguidisme. No oblidem que Grècia haurà de pagar amb els "fons de rescat" el seu deute amb França i Alemanya: França li ha venut 6 fragates per 2.500 milions, helicòpters (400 milions), una vintena d'avions de combat (a 100 milions unitat); i Alemanya ha venut 6 submarins per 1.000 milions a Grècia, un país d'11 milions d'habitants amb un exèrcit de 100.000 soldats (!). El 5 de maig de 2010 l'eurodiputat dels Verds Daniel Cohn-Bendit, amb aquestes dades, demanava a l'Eurocambra informació transparent de cada venda d'armament a Grècia i Turquia, denunciava la immensa hipocresia dels governs de Merkel i Sarkozy i ho reblava: "Crec que aplicar aquestes retallades és més eficaç que retallar sous de menys de 1.000 euros".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris