cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
20°

Per Sant Tomàs, calor de fornàs

Hem començat el mes de juliol i la gent es demana si farà més calor que altres vegades o no. Existeix una mica d'obsessió en aquest sentit. La predicció a llarg termini no ho aclareix, com sol ser habitual. Els sistemes dinàmics no lineals, als quals sens dubte pertany l'atmosfera, presenten unes limitacions teòriques que no permeten elaborar cap predicció sobre la seva evolució a llarg termini. Aquests sistemes evolucionen cap a comportaments caòtics. El Centre Meteorològic Europeu de Predicció a Mitjan Termini ja ha manifestat que tendrem un estiu no excessivament calorós i que no vendrà una onada de calor darrere una altra. I així ens quedarem, a l'espera de veure si l'encertarà molt o poc. Almenys ens en queda l'esperança, perquè un estiu així és insuportable.

MEGAONADES DE CALOR. Es té la certesa que l'estiu de l'any passat va ser, molt probablement, el més calorós dels últims 500 anys. Més fins i tot que el de 2003, que va deixar més de 40.000 morts i quantioses pèrdues econòmiques a l'oest del continent. També sembla constatat que aquesta darrera dècada és la que més estius extrems conté des de l'any 1500. Els experts en canvi climàtic preveuen que de "megaonades" de calor se'n produiran amb més freqüència. Bona cosa, idò, que véngui una època estiuenca absolutament normal. Calor i sequera són les dues paraules que millor defineixen el mes de juliol a les nostres contrades. És normal que la calor estrenyi fort.

SANT TOMÀS, LA CALOR AVIVARÀS. Aquest diumenge és la festa de l'apòstol Sant Tomàs, patró de d'arquitectes, constructors, juristes i altres experts, a més de ser un dels pocs sants capacitats per fer guanyar doblers en els jocs d'atzar. Sant Tomàs és un antic sant hivernenc. Originàriament era el 21 de desembre, però l'església el va traslladar al 3 de juliol per fer-li la punyeta, ja que avui els refranys dedicats a aquest sant manquen de tot sentit, tot i que es mantenen en la memòria popular. Per cert, un fornàs és una fornal, allò que els castellans en diuen una fragua. La paraula, no té res d'estranya aquí, ja que la trobam representada a la toponímia de les Illes: la punta del Fornàs es troba situada entre el cap Enderrocat i l'Arenal; els Fornassos, a Sant Climent de Menorca; i també dóna nom a un districte rural de Sant Joan, a Eivissa.

SANTA ISABEL DE PORTUGAL, DONAU-NOS EL QUE ENS CAL. Dilluns, dia 4, invocarem santa Isabel de Portugal, patrona dels perfumers, a la qual pregarem perquè Espanya, algun dia, ens concedeixi, igual que a Portugal, l'autonomia que ens cal per poder jugar un Mundial. Dijous, dia 7, arriba la festa de Sant Fermí, patró dels boters i tractants de vi, que ha guanyat molta de la seva popularitat gràcies als encierros de bous. Enguany, us diré si a Islàndia també el segueixen per la televisió.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris