algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
20°

Bon temps!

Aquest estiu s'ha mostrat especialment impacient i no ha esperat Santa Margalida per encendre-ho tot. El sol bofega i els humans també estam més cremats i desorientats que mai, malgrat que el sol és la referència que il·lumina i guia. El bon temps no té conseqüències iguals per a tothom, i ara, a més, toca vendre derrotisme fins a les eleccions generals. Entre tots, hem instal·lat en l'univers de la ciutadania que vindran els altres, un exèrcit preparat, eficient i hàbil per endreçar-ho tot. En aquest clima de catastrofisme, fins i tot el turisme a les Balears potser no anirà tan bé com s'havia anunciat, si ens hem de refiar del responsable d'aquest sector. En qualsevol cas, les institucions salven projectes que no s'havien pogut engegar el 2011 per manca de pressupost. Bon temps al carrer, però les institucions públiques ara són més pobres que una rata, i entre tots encara ens dedicam a criminalitzar-les i enfonsar-les. El desordre té una dimensió global i tot el planeta està afectat per una crisi anímica i econòmica, els efectes de la qual encara no coneixem en precisió. Alguns messies de la civilització pensen que el món se salva deteriorant la classe política. Les reaccions de la col·lectivitat també són desordenades, incoherents i insolvents, en molts casos.

Entre les contradiccions hi figura la imatge que la ciutadania va fent-se de les institucions. Per una banda, sembla que voldríem viure al marge de les institucions, les menyspream públicament; i per altra, volem donar la impressió que el nostre futur depèn dels responsables d'aquestes mateixes institucions, i els hi oferim el primer lloc a les nostres cites. Com quedam? Sabem que avui estam un poquet pitjor que ahir i desconeixem si demà encara serà més dramàtic. No sabem tampoc fins quan durarà aquesta tendència, però tot fa pensar que aquest clima social i econòmic és una conseqüència d'errors profunds i de la mala salut d'una societat moralment degradada. Enmig d'aquesta confusió i en el centre d'aquest anticicló, convé recuperar els observatoris, sobretot si no volem que les emocions condicionin les nostres vides. Els penya-segats de la zona del Cap Blanc o de Cap Enderrocat conformen un paisatge extraordinari, però també una temptació i un reclam per a aquells que s'hi veuen estrets, en un carreró sense sortida.

El nombre d'automòbils de gamma alta que circulen a gran velocitat per la carretera militar ha augmentat durant els darrers mesos, magrat la limitació dels cent deu quilòmetres per hora. Ja m'enteneu. Les bones notícies també hi són, però no interessen perquè no són rendibles i no són útils al poder. Les bones notícies vénen de baix, sense fer soroll, i són el resultat de la tenacitat i la imaginació de gent senzilla, gent que creu que el món està deteriorat, però que sap que les solucions reals són aquelles que s'apliquen a petita escola, amb eficiència i imaginació. Aquesta setmana, Documenta Balear ha celebrat vint anys; i ahir vespre, al Santuari de Gràcia, s'inaugurava un cicle de Nits Culturals. Són experiències que expliquen perquè estam en crisi, però, sobretot, que és possible viure i actuar des d'una escala de valors diferent.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris