algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
19°

Bilingüisme unidireccional (classe pràctica)

Ja sé que el curs escolar ha acabat i que ve l'estiu i jo hauria de deixar segons quines cabòries monotemàtiques, però què voleu que us digui; m'he passejat una mica, poc, per les festes de Sant Marçal, que són les patronals del meu municipi, Marratxí, una cosa mala d'entendre per als no iniciats, el municipi, i de passada podria dir igualment que també són males d'entendre algunes coses que hi passen. Però al cap i a la fi són unes festes com les altres, fins i tot amb una mica de pedigrí secular i nostrat, amb romeria ancestral en la qual comprar siurells per als infants i alfabegueres per als moscards. Unes festes amb ofici major i també amb el pregó corresponent, encara que es pot dir que el pregó és novell: només fa trenta-tres anys que es fa.
Idò com els deia, em passejava per les festes i diversos amics es feren topadissos per donar-me amb presses i irritació la notícia. Ja podeu endevinar, pel to que pren aquest escrit i pels rosts per on anaven els anteriors, que la nova que m'havien de donar no era gaire bona. I com que els meus amics mereixen un respecte i la seva veu dissident, que sigui escoltada, ara passaré comptes amb ells i us transmetré allò que em digueren.

Sí, feien referència al pregó, que per primera vegada en tota la curta història, s'havia pronunciat en castellà. Ja saben vostès quins vents lingüístics bufen per devers Marratxí i qui és el dimoni que els venta i els fa prendre segons quines turbulències. Però la cosa més greu l'hem de trobar en la publicació del llibret i remetre'ns al de l'any passat, també. El pregoner en aquella ocasió va ser en Gaspar Valero, persona de brillant oratòria. La meva sorpresa va ser que el pregó, pronunciat en català per l'historiador, va ser repartit, en la versió impresa, en bilingüe. Es veu que la filosofia d'aprimar no s'aplica davant certes revelacions teològiques d'exbatles ara convertits en molt honorables presidents. I que la curtor o l'obcecació poden més que qualsevol brinet de lògica i de seny. Voleu dir que hi ha cap persona, marratxinera o no, a qui interessi llegir un pregó d'en Gaspar Valero que no ho pugui fer en català? O és que perquè uns siguin curtets, tothom ho ha de ser en aquesta vida? Bé, però ara tornem al pregó d'enguany, pronunciat pel senyor Juan Perera Mezquida, que fa més de 40 anys que viu a Mallorca. Ja els ho he dit, el va pronunciar en castellà. La meva sorpresa va ser, però, que el pregó el varen publicar íntegrament en castellà, tal com va ser pronunciat. I si això va passar així, degué ser per obra i gràcia del molt honorable José Ramón Bauza, responsable directe encara d'aquestes festes patronals. I algú podrà dir: ara, dins el seu paroxisme, han cobrat un poc de seny i, si el pregó és en castellà, el publiquen en castellà i, si és en català, ho fan (o ho faran) en català. Però no és així: el que no és el pregó, és a dir, la nota biogràfica i alguna altra fotesa del final de la qual ara reproduesc una mostra: "Pregons de les festes de San Marçal/ Pregones de las fiestas de Sant Marçal (sic)" (pàg. 12), es va fer en bilingüe.

Vaja, que aquesta suposada igualtat que propugna el PP d'ús de les dues llengües oficials de la nostra comunitat no és tal, sinó que senzillament és allò que els sociolingüistes han catalogat com a bilingüisme unidireccional i que la pràctica d'aquest bilingüisme comporta fer desaparèixer una llengua, la més feble. És a dir, allò que s'han de bilingüitzar són les produccions fetes en la llengua pròpia del país, i dominada, en el nostre cas el català, mentre que aquelles fetes en la llengua invasora i dominant poden mantenir-se talment. La feta del pregó és un exemple ben pràctic de bilingüisme unidireccional i també de la idiosincràsia del PP, de les falsedats i de les demagògies que maneja. Gosaran, dogmàtics com són, aprimar les empreses públiques que creà en Matas o la seva actuació serà com en el tema de la llengua? És a dir, faran veure que aprimen l'Administració però, en canvi, mantindran les sangoneres de les empreses públiques?.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pelat, fa mes de 9 anys

Sempre cercau 7 cames a nes moixos. Que si bilingüisme unilateral, que si tancaran TV Mallorca, que si demagògia popular (PP),,, voltros queixau-vos i seguiu pensant que teniu raó i que tot gira al voltant vostro (podeu tornar anar a nedar a sa piscina den Pedro J - d'aquesta qüestió tenc un dubte; Ja és una excursió oficial des PSM?), però si sa gent va decidir que governés es PP arreu de ses Illes Balears (amb coneixença des programa electoral) lo que haurieu de fer és acceptar sa derrota i deixar anar tanta comèdia.
Vull afegir que me fa molta gràcia (fa temps que u pens però m'ha sabut greu dir segons què a sa cara des meus antics mestres) veure amb sa facilitat que utilitzau sa paraula demagògia, motivació de ses masses amb arguments irracionals, quan "gairabé tots" es mestres de llengua catalana lo que intentau fer és adoctrinar a nes alumnes amb sa vostra visió de s'història (i del món real... que això encara és més penos) i que així agafin sa vostra manera de pensar i actuar, que se pot resumir en aixecar una estalada mentres escoltes s'himne des segadors i demanar és reconeixement des "Països Catalans". M'oblidava que aquest adoctrinament també duu un odi íntrinsec cap a tot lo que vé de fora; després però, demanau societats multiracials quan colca grup política pretén aplicar mesures restrictives en temes d'immigració...
No indagaré sobre és tancament de TV Mallorca perquè segur que és pensament que teniu sobre ella és fruit d'un relaxament de ses neurones degut a n'aquest magnífic temps que tenim...

Valoració:-1menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 9 anys

Hem de furgar dins les seves contradiccions i posar-los en evidència.

Valoració:7menosmas
Per Filiprim, fa mes de 9 anys


És com el que fan ara els consellers catalanoparlants del PP: si els demanen res en castellà, conesten en aquesta llengua; en canvi, si són castellanoparlants, no giren la llengua ni que els matin!

Valoració:4menosmas
Per Barbut., fa mes de 9 anys

Ens van matant de consunció, i callam i aguantam, callam i aguantam, callam i aguantam, humiliats, i així fins que farem el bategot lingüistic.

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris