algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
18°

La serra de Tramuntana és Patrimoni de la Humanitat. Ho hem aconseguit!

La declaració de la serra de Tramuntana com a Patrimoni Mundial de la Humanitat, dins l'àmbit de paisatge cultural per part de la Unesco, reconeix, per damunt de tot, el caràcter universal que té el nostre poble, la nostra història i la nostra cultura, així com la bellesa i el valor del nostre territori, que s'ha anat esculpint i al mateix temps transformant al llarg dels segles des de l'illa de la Dragonera fins als darrers pins de Formentor.

Una declaració que suposa també que els habitants d'aquesta terra, i també les seves institucions, siguin municipals, insulars o autonòmiques, a més dels agents de la societat civil en el seu conjunt, treballem junts per fer tot el possible per preservar un patrimoni que des d'ara ja no ens pertany només a nosaltres, sinó que forma part del patrimoni del planeta.

Un reconeixement que té un valor doble pel fet de ser concedit per l'agència de les Nacions Unides dedicada exclusivament a la promoció de la cultura i de la Ciència, la Unesco. Aquest reconeixement ens ha d'omplir de satisfacció i d'orgull, perquè suposa el reconeixement de la comunitat internacional en el seu conjunt -vist que la gran majoria dels països han firmat la Convenció internacional de 1972 sobre la Protecció del Patrimoni Mundial Cultural i Natural que regula aquesta declaració- envers el nostre patrimoni.

I per això, el meu sentiment és de gran satisfacció. Una satisfacció que vull compartir i agrair a tots aquells que han participat en el procés d'elaboració de la candidatura, als municipis de la Serra que s'hi han adherit, així com a totes les persones, col·lectius, entitats, institucions, mitjans de comunicació i personalitats que han contribuït a fer-la una realitat adherint-se a una iniciativa que ens ha de donar força i ànims per mirar el futur amb optimisme.

En temps de dificultats, més de 40.000 persones s'han engrescat en una iniciativa per posar en valor i preservar el patrimoni paisatgístic del nostre país, per situar millor Mallorca i les Balears en el món global del segle XXI, i al mateix temps per reivindicar la nostra identitat, des d'allò que ens diferencia i ens fa únics.

El poble de Mallorca ha donat suport de forma intensa a una iniciativa que ofereix moltes possibilitats en termes de creació de llocs de feina, inversions, millora del nostre posicionament internacional i potenciació econòmica de nous sectors emergents i revitalització turística dels nostres municipis de muntanya. Una declaració, en fi, de la qual Mallorca ha d'aprofitar per fer sentir més la seva veu al món, fent que això suposi més oportunitats per a la nostra gent.

La serra de Tramuntana és patrimoni de tothom, de tota la humanitat, i també de tots nosaltres, de tots el que vivim a Mallorca. Una humanitat hereva de les civilitzacions mediterrànies que són la nostra font de la que avui bevem, una font de la nostra memòria viva i col·lectiva.

La Serra ha estat musulmana i cristiana, ha estat pàtria universal d'artistes inimitables, i alhora és el millor testimoni de la feina anònima durant segles que ha fet possible les marjades de pedra en sec i les cases de neu, les possessions i els sistemes d'irrigació hidràulics.

Això alhora comporta oportunitats i responsabilitats que hem d'afrontar des d'ara mateix. Les oportunitats passen per consolidar la serra de Tramuntana com un dels signes de la nostra identitat col·lectiva, com un dels elements que ens permeten situar-nos al món amb veu pròpia, millorant la nostra oferta turística, respectant sempre el medi ambient.

Oportunitats que passen per obtenir més recursos per finançar nous projectes per preservar aquesta paisatge meravellós, per a millorar la nostra oferta cultural i els estudis i recerques en relació amb la Serra. Per fer, en definitiva, un espai més viu i més atractiu per a tots nosaltres, però també per a tots aquells que no ens coneixen, o que ens coneixen només per ser una destinació de referència en matèria de sol i platja.

La Serra també és una porta a la creació de noves fonts d'ocupació lligades al turisme, però també lligades a feines per desenvolupar i consolidar el medi ambient, la cultura, les noves tecnologies i també a sectors amb cada vegada més importància com la gastronomia, l'agroturisme i l'agricultura ecològica. Per tant, preservar la Serra és una porta a nous jaciments de feina, i si ho promocionam com cal, a una imatge reclam per a un model de turisme més sostenible i de qualitat, que és el que reclamen els turistes del segle XXI.

Les oportunitats van acompanyades de responsabilitats. El segell de qualitat internacional que suposa ser Patrimoni Universal de la Humanitat comporta obligacions, que són les de preservar i protegir el paratge del que avui podem gaudir de forma excepcional, reforçant allò que el fa únic, que és la seva fauna i flora, el patrimoni material i immaterial, la seva gent, les seves tradicions i el llegat que ens han deixat tants de segles d'història. Sens dubte, aquest és el més importat d'aquesta declaració, el de preservar de forma irrenunciable i de manera activa la nostra terra tal com hem fet amb iniciatives com la desclassificació del Guix, sense la qual mai no haguéssim obtingut aquest reconeixement.

I aquest és el gran repte: ser capaços com a poble de fer de la serra de Tramuntana el mirall de la nostra universalitat, d'un desig col·lectiu d'estar al món des de la preservació de la nostra cultura, del mestissatge i des de la sostenibilitat del nostre bé més preuat, el nostre territori.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Capó, fa mes de 9 anys

El pont que el teu govern va fer vora Son Espases no em deixa veure la Serra de Tramuntana quan surt de la ciutat. I ja no en parlem de l'embalum del mateix hospital!

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris