algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
15°

Bauzá i el català

Una vegada assolit el poder, José Ramón Bauzá comença a matisar. El seu conseller d'Educació, Rafel Bosch, va anunciar que la promesa d'elecció de llengua a tot l'ensenyament no es duria a terme. Que el que farien seria que els pares poguessin elegir l'idioma en què els seus fills aprenen la primera lletra, fins a sis anys. I que això, a més, es començaria a posar en pràctica "a partir del curs 2012-2013". En poques paraules: les conseqüències pràctiques seran poques i segurament reduïdes a l'ensenyament privat, que és allò que de veres interessa el PP, igual que passarà amb el trilingüisme.

Allò altre que prometé Bauzá, rebaixar el català de requisit a mèrit per accedir a l'Administració, sí que es farà. Perquè és allò que el Tribunal Constitucional ha dictaminat -que de la consideració política de "llengua pròpia" no se'n pot derivar un tracte discriminatori del castellà-, perquè és àmpliament acceptat a la nostra regió i perquè els nous funcionaris seran tan pocs, si és que són, que ningú no s'ha de preocupar gaire.

El PP no farà el que Bauzá va dir que faria, però està clar que allò que faci en política lingüística no serà el mateix que ha fet el PSM durant els darrers quatre anys, en què la catalanització al Govern, Ajuntament de Palma i Consell de Mallorca ha estat responsabilitat seva. Normal: la democràcia és així i res, res no està fora del debat polític i del sa contrast de programes. No serà la mateixa política la que facin respecte de l'idioma històric, però tots dos coincideixen, amb això, a saber com satisfer les respectives parròquies. I és tan legítim que el PSM hagi fet catalanisme, a les institucions, amb l'excusa de la normalització del català, durant aquests quatre anys, com que, a partir d'ara, el PP no en faci gens ni mica i faci el que trobi oportú. Llavors els ciutadans trien a l'hora de votar. I els resultats, que a la vista estan, són els que manen.

L'estratègia lingüística del PP és prou hàbil. Ja té tot el personal catalanista d'ungles i l'anticatalanisme se les està esmolant. Què és el que persegueix? Evidentment posar-se enmig d'un i altre extrem. És curiós constatar respecte d'aquesta qüestio com amb un sol dia de diferència l'Obra Cultural Balear i el Círculo Balear coincidiren a advertir Bauzá sobre les conseqüències de no complir allò que cada part creu que hauria de fer amb relació al català. L'actitud del PP no és nova. De fet, és allò que hauria agradat fer a Gabriel Cañellas i, també, a Jaume Matas. Però no ho feren per peresa i també perquè en el fons tampoc no els importava gaire. Bauzá, emperò, és diferent. Pareix tenir les idees clares respecte d'aquest tema i té pipella per saber situar-se molt més en consonància de la majoria social balear, amb referència a les disputes idiomàtiques, que els seus antecessors i infinitament més que els seus adversaris. Ha sabut avaluar bé el canvi demogràfic i social i ha dissenyat una intel·ligent política consegüent de declaracions i gestos -una vegada superada la primera fase de dois per acotar UPyD- sobre el català que, situat enmig dels extrems, li pot donar bons rèdits. Sobretot perquè allò que faci el PSM a ell li és igual -no hi té espai d'intersecció- i, en canvi, i això és molt important, si té sort i Francina Armengol s'imposa en el PSOE els socialistes es radicalitzaran cada cop més cap al catalanisme i el PP serà l'únic partit moderat, en aquest aspecte.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Virgínia, fa mes de 9 anys

Aquest és dels articles més mediocres que he llegit aquí. L'autor equipara radicalització amb catalinsme. Intorelable, demagog i absurd. Sa cultura catalana és sa nostra i ser catalanista és simplement defensar allò que és nostre, no ser un radical!! L'estratègia del PP és prou clara: volen que lo nostre sigui lo dels altres; és a dir, substituir la nostra cultura per l'espanyolista (recordem que aquesta no és la original de la nostra terra; esteim colonitzats des de fa més de 300 anys d'encà de Feliv Vè). La cultura nostra és la catalana i el PP l'està afusellant a cara descoberta excusant-se en llibertat d'elecció, bilingüisme (totalment injust i unidireccional), (falsa) ment oberta i la promoció cultural (fomentant la Feria de Abril). El que fan és llevar drets als catalanoparts i crear una concepció del catalanisme com la que té l'autor d'aquest article; ens tatxen de radicals i de ment tancada. Sembla que els papers estan intercanviats aquí.

Valoració:3menosmas
Per Tòfol, fa mes de 9 anys

Crec que has comès un error molt greu Miquelet. Ja sabràs perquè t'ho dic. T'has destapat, definitivament, Tothom sap moltes coses de tu, més de les que tu voldries. Muà, guapo.

Valoració:0menosmas
Per Xesca, fa mes de 9 anys

@puput, si bé jo no col·locaria mai l'OCB al mateix calaix del Sirculo aquell, aquest article conté un grau de reflexió que no és gaire present -crec, no ho conec gaire- a mitjans del tipus Intereconomia.

Insistesc que la diversitat d'estils en forma i en contingut exhibits pels articulistes d'aquest diari l'honoren i fan que la seva secció d'opinió tengui un interès i una qualitat destacables.

Valoració:31menosmas
Per Rodin, fa mes de 9 anys

La quantitat de judicis de valor que conté el darrer paràgraf, amb consideracions ideològiques sectàries, invaliden el sentit reflexiu de l'autor. On s'ha vist mai dir que és "intel·ligent" fer el joc a la incultura en raons de canvis demogràfics o de majories? Així es justificava el "valencianisme" fa 30 anys, però la ciència no és cosa de majories. Galileo s'enfrontà al discurs dominant, però tenia raó. Fer el joc a la massa (i això és el que Payeras hauria de destacar) aboca al feixisme.

Valoració:28menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 9 anys

S'extrem contrari a fer cedir terreny des català a favor des castellà seria que a ses terres castellanes, no ja aquí, es català fos s'única llengua obligatòria i se li cedissin espais que corresponen as castellà

Valoració:16menosmas
Per Caubet, fa mes de 9 anys

Doncs jo estic d'acord amb na Xesca, es un poc aborrit llegir sempre el que un vol sentir. Dins aquest diari hi ha articulistes de tots colors, i no ens enganem són un reflexe de la nostra societat (ens agradi o no). Ens va molt bé saber com pensen els altres (tot i que no ens agradi).

Valoració:-10menosmas
Per Toniet, fa mes de 9 anys

Ai, Miquel Payeras, sempre has estat un adulador del PP i criticador dels qui defensen el país. La teva excusa de "la majoria social balear" no és més que això, una excusa, per llepar el cul dels qui manen i presentar-los com els assenyats. Segurament també deus trobar normal que Hitler fos nomenat Canceller d'Alemanya el 1933, perquè tenia un suport social del 33 %... Per què no t'atures a fer una anàlisi de com s'ha arribat a aquesta "majoria social balear"? Supòs que, per començar, perquè ets incapaç de fer-la. Per què no dius que l'estratègia del PP és, simplement, el lingüicidi? És que no ho veus o és que hi estàs d'acord? Et fas el llest i el neutral, però crec que no ets ni una cosa ni l'altra. Allò que sí ets, ho demostres amb escrits com aquest, és còmplice de l'estratègia del PP de destruir la cultura catalana.

Valoració:11menosmas
Per puput, fa mes de 9 anys

Xesca, quan vull llegir "genialitats" com les d'aquest senyor sempre tinc al meu abast el Immund, libertad digital, intereconomia etc, com que amb dBalears som més exigent això no ho puc deixar passar,

Valoració:10menosmas
Per MARC, fa mes de 9 anys

Payeras col·loca la qüestió i el debat al lloc més perillós i al centre de les intencions del PP i del Círculo Baleá: aquells que defensen la llengua de les Balears, el català, són catalanistes polítics (radicals, afegeix). Curiosa manera d'ajudar a donar idees exterminadores al PP. Així actua la dreta a València, i així ha reixit a marginar el català i gairebé esborrar-lo del mapa.. Payeras ha perdut el nord definitivament.

Valoració:31menosmas
Per Xesca, fa mes de 9 anys

Si una cosa bona té aquest diari és la seva varietat d'articulistes, amb tendències i estils diferents. És precisament per això que el continuaré llegint.

Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris