nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 16°
19°

Si no són neonazis...

Quasi han matat un home i tot s'ha esdevengut en l'anonimat: la víctima, perquè és indigent, i si és indigent ja no importa que se'ns apuri amb més informació. D'un indigent ens basta i ens sobra conèixer aquesta circumstància, que convertim en condició. Lamentam que se l'hagi atacat brutalment, però sense tenir-ne el nom i els llinatges sembla que el delicte no és tan greu.

Els agressors també són anònims, perquè són menors d'edat. S'entén que se'ls hagi de protegir el futur amb aquest anonimat, però algú s'hauria d'haver preocupat de protegir el present dels seus coetanis, dels seus conciutadans. Perquè les coses no es treguin de lloc, se'ns ha dit que els menors no pertanyen a cap organització de caràcter neonazi. Això resulta, es veu, molt tranquil·litzador, com si fos més difícil desballestar una organització neonazi que netejar la societat de les malalties cròniques que es manifesten amb menors d'edat atacant brutalment gent anònima. No sé què dir. Que hi ha organitzacions d'extrema dreta i que els seus membres, en circumstàncies propícies, poden fer ús de la violència, ja ho sabem, o almenys en tenim indicis ben fonamentats. Se suposa que aquestes organitzacions estan sota vigilància de les forces de l'ordre, o que almenys les forces de l'ordre les tenen més o menys localitzades. Però aquestes mateixes forces poden tenir localitzats els virus i els bacteris que debiliten fins a l'anèmia la moral d'una entera societat?

No seria cap consol que els agressors, menors o majors d'edat, fossin neonazis o vells nazis, feixistes de tota la vida o neofeixistes. És clar que no. Però l'alè que sembla que hem fet tots plegats en saber que no era el cas no acaba d'estar ben justificat. Almenys tenim dret a saber de quin context social han eixit els agressors i quines circumstàncies comunes els han menat a aquest deliri infernal. No ens basta saber que no són neonazis. Tenim dret a saber les coses essencials de la societat en la qual vivim. I n'és una el conjunt de raons i contingències de tota casta que crea menors anònims que posen en perill la vida d'indigents també anònims.

Si no volem veure la importància que té per al nostre país el fet que hi aflorin ciutadans, menors o majors d'edat, que senten la necessitat d'atacar greument els indefensos -perquè són indigents-, no tenim gens de necessitat d'elaborar un catàleg de valors i mirar d'implantar-los en la societat. En tot cas, com que els fets que permeten aquestes situacions límit no són nous, no podem ser optimismes pel que fa als afanys cívics amb els quals creim que anam cap a endavant.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Possibilitats, n'hi ha, fa mes de 9 anys

Pentura són neocomunistes o neozapateristes.

Valoració:2menosmas
Per Caubet, fa mes de 9 anys

Jo m'estimaria més que fossin neonazis, així al manco sabriem on radica el mal, sabriem on jeu la bèstia i podriem (intentar) possar solucions. D'altra forma, tot plegat es fa més incombrensible. No sabem on és el mal de la nostra societat i es fa més difícil buscar solucions. És ben igual que quan pateixes una malaltia, no saber de què estàs malalt et crea un gran neguit. Si saps de què estàs malalt al manco saps que pots esperar i com ho pots afrontar.

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris