nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
17°

El PSOE balear

El PSOE balear no sap cap on ha d'anar. La catàstrofe del dia 22 l'ha deixat en estat políticament catatònic. El nacional ha sabut reaccionar més aviat. Segurament perquè ja sabia el que li venia a sobre i tenia decidit com respondre-hi. És probable que els estrategues de Rubalcaba pensin que els crítics amb el PSOE ja s'han esbravat a les urnes passades i que hores d'ara una part, almanco una part, dels abstencionistes i sobretot dels votants nul i en blanc ja se n'estiguin penedint: o sigui que possiblement esperin recuperar-los per a les eleccions generals.

A Balears, el panorama és molt diferent. A Madrid pensen en les eleccions generals que tingueren menys de deu mesos abans. Aquí, amb els llargs i durs quatre anys d'oposició que tenen per endavant. Aquí, els dirigents socialistes estan catatònics, incapaços de reaccionar. Només a Palma s'ha vist un intent de reacció, amb la petició de convocatòria d'un congrés. Però, tant a cada illa com al conjunt balear, res.

Aquesta setmana s'ha parlat molt de noms i càrrecs. Que si na Calvo no repetirà o dimitirà de secretària general del partit a la capital, que si n'Armengol es farà la cap de tot el PSOE balear, que si n'Antich se n'anirà a vegetar feliçment al Senat, que si a la d'Inca li surten crítics, que si... Però no s'ha sentit a parlar gens, en canvi, d'organització i d'estratègia. Que són els problemes que més l'afecten i que mentre no els solucioni estarà igual com ha estat els darrers setze anys. És a dir, en una situació tan feble políticament i orgànicament que ha estat incapaç de crear prou múscul com per aprofitar quan el vent peninsular és bo i per fer murs prou resistents per quan és dolent. Que un partit que ha tengut la presidència del Govern vuit dels darrers dotze anys, i els consells durant quatre, es mostri tan esquelètic com se'ns ha mostrat el passat dia 22 no és culpa de la marea blava ni de ZP. El problema organitzatiu és obvi.

És un partit tan insularitzat que la secretaria general poc o res pot fer si els poders insulars se li reboten. En el PP no és així. A ca'ls conservadors es fa tant de cas com toca als interessos locals, però la capacitat de maniobra i d'influència de la direcció regional és alta. A ca'l PSOE és nul·la. Aquest absurd organitzatiu -fruit del pseudo nacionalisme aberrant que s'ha instal·lat en el partit socialista- du a la més òbvia conseqüència. És impossible enfortir el múscul del partit amb un sentit general, d'interès per a tot el cos i no només per interessos localistes insulars. Fruit d'aquesta crònica debilitat orgànica no s'ha pogut establir cap estratègia global pròpia i, així, l'eix estratègic fonamental del PSOE balear ha estat exclusivament, durant els darrers anys, agenollar-se davant d'UM. Molts ploren ara haver-la expulsada. Com si hagués estat una equivocació. La corrupció és bona si et fa estar al poder. Fins a aquest punt s'ha arribat.

Segur que el PSOE illenc té d'altres problemes. I possiblement el de substituir persones en sigui un d'important. Però els altres dos són essencials. Ara fa tres anys, en els congressos socialistes, tant Antich com Armengol asseguraren que el partit s'enfortiria. S'ha debilitat extraordinàriament. El problema organitzatiu, idò, és greu, molt. I els anys de poder no han servit, tampoc, per trobar -ni tan sols cercar- cap estratègia alternativa a agenollar-se davant d'UM.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Dissidents, fa mes de 9 anys

Dissortadament el PSOE sempre va més cap a la dreta. Així que sap perfectament cap on va. I això no té adob encara que actualitzin la retòrica d'esquerres per tal d'afavorir una nova alternança (també de dreta) quan es cremi el PP.

Valoració:-4menosmas
Per fogater, fa mes de 9 anys

1. "El PSOE balear no sap cap on ha d'anar... El nacional ha sabut reaccionar més aviat."
2. "Aquest absurd organitzatiu -fruit del pseudo nacionalisme aberrant que s'ha instal·lat en el partit socialista..."
Com diu en Virolai, t'embulles tot sol.

Valoració:0menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 9 anys

Sobre les nacions, el PSOE ès propiament bètic (de Sevilla), i el PP ès gallec (Galícia i Lleó).
Els dos partits són estrangers, fins i tots per els castellans.

Valoració:1menosmas
Per Far Right For Majorca no pso-e, fa mes de 9 anys

El PSO-E se n'ha d'anar a Espanya.

Valoració:6menosmas
Per Xsico Mas, fa mes de 9 anys

El probelma del PSOE no és que sia un partit d'esquerra o centre-esquerra. El problema és que els votants, en general, estem cansats de tonteries, de que ens agafin per beneits i que ens diguin mentides. S'han passat 4 anys amb la història de la corrupció i els lladres i no els ha servit de res. El poble és savi i sab el que ha de fer sempre-

Valoració:14menosmas
Per bernat, fa mes de 9 anys

El psoE té molts de problemes, però en té un de més greu que els altres, i és que vol gestionar un espai polític teòricament de centre-esquerra amb uns dirigents instal•lats en l'ideari polític de l'esquerra alternativa, i això grinyola…

Valoració:0menosmas
Per Virolai, fa mes de 9 anys

Payeras, em tens fart amb l'ús de l'adjectiu 'nacional' per 'espanyol'. A veure si t'aclareixes i contribueixes a distingir un adjectiu de l'altre. Deixa de contribuir al confusionisme més abjecte!

Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris