algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
17°

Tan segat, tan garbejat

Dimecres comença el mes de juny, que constitueix un període de moltes feines, però també de moltes festes. Un refrany antic recorda que quan juny arriba, prepara la falç i neteja l'era. Avui ni una cosa ni l'altra són necessàries. L'eina, de fulla de ferro acerat, ara ja no s'utiliza per segar les messes. Altre temps, per fer una bona segada, s'utilitzava a molts segadors. Setze falçs, deien. I una falç morta, que no era més que un altre segador que a vegades es contractava, a més dels que es necessitaven, i es tenia reguardat, per si més envant fes falta. L'era també és una reliquia d'altre temps. Quantes energies s'han cremat en aquests espais circulars de terra, generalment de deu a trenta metres de diàmetre, damunt el qual es posaven els cereals o llegums per batre'ls i separar la palla del gra.

QUI NO VOL POLS QUE NO VAGI A L'ERA. Així ho deien, en el sentit que per alliberar-se de desgràcies cal evitar de posar-se en el perill de sofrir-les. En aquesta època, havia arribat l'hora de preparar les eres per dur-hi les garbes. Generalment rodonenca, com escau a un lloc on l'operació de batre es feia en sentit circular, ha estat una de les feines agrícoles més importants de l'any. A les Balears la batuda es feia antigament amb els carretons de batre. Les bísties rossegant cadascuna un carretó voltaven per poder girar amb les forques la palla a continuació. D'aquesta manera l'acció dels carretons arribava a totes les garbes.

QUI BAT PRIMEREN BAT DE FRANC. Batre duia associat les cançons, de cadència lenta i monòtona: Per batre en el món no hi ha / com ses egos ben ferrades / que peguen unes potades / que s'era fan tremolar. Després de la primera batuda es llevava els animals de l'era i es posaven a ventar. O sigui, alçar la palla amb forques perquè el vent s'endugués la palla i quedàs el gra tot sol dins l'era. El camí era llarg i ja se sap que no es podia dir blat que no diguis sac, i encara fermat. Tot el procés era estimat i molt important. No debades, "que estigui el gra en son graner, que no li faltarà mercader". La collita era segur que trobaria comprador.

EL JUNY AQUÍ. El mes de juny està dedicat als joves. És un més de canvis i els seus símbols són el sol i la rosa. Dóna inici a l'estiu i aquesta serà la nota dominant d'una nova setmana caracteritzada pel pas, en poc temps, de les temperatures més moderades a la calor. Queden únicament tres setmanes de primavera i tot i que sembla que l'estiu ja ha arribat, encara no es poden descartar els canvis habituals i una mica desconcertants que sol propiciar aquesta època. En tots els sentits. La lluna dimecres se situa en fase de lluna nova a les 23 hores i 4 minuts de la nit coincidint amb Santa Petronel·la, patrona dels viatgers i enyoradissos. Dijous que ve, dia 2, és Sant Elm, patró dels mariners, que protegeix dels perills de la mar i del mal de panxa.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Capó, fa mes de 9 anys

No es pot dir blat fins que no és al sac i ben lligat.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris