algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
18°

I visquen les modalitats!

La composició dels parlaments intenta ser una representació tan fidel com sigui possible de les opinions polítiques dels ciutadans. Per necessitats d'eficàcia, les regles d'adjudicació d'escons distorsionen la representació i l'allunyen substancialment de la realitat. El PP, en aquestes eleccions, ha obtengut el mateix suport popular (poc més del 46%) que en les passades, però els titulars de la premsa han estat de l'estil "El PP arrasa". Contràriament a la versió dels mitjans, la societat balear ha mostrat una gran estabilitat en relació a les preferències polítiques.

I si analitzam els resultats segons el criteri espanyols versus autòctons (que és la guerra que a mi m'interessa) resulta que el front unionista, PP-PSOE, amb l'afegit ara d'UpyD, ha perdut 18.268 vots, mentre que els autòctons PSMs i aliats, UM i hereus, i ERC, s'han mantengut estables, compensant els uns les pèrdues dels altres (el centredreta ha perdut 4.007 vots per culpa de la divisió, mentre que el centresquerra n'ha guanyats 4.123).
Finalment, fins i tot en escons, la resistència ha estat notable: hi haurà 7 diputats autonòmics que no tendran obediència madrilenya.

Tot això és important a l'hora d'especular sobre la política lingüística del nou govern. Crec que al PP no li convé introduir gaires canvis en relació a l'actual (que, i aquesta és una altra, tampoc no ha estat per fer repicar campanes). I els partits sòlids (i el PP ha demostrat que ho és) fan la política que els convé, i no la que els pot donar més gust al cos. El PP ha fet una campanya dura en el tema de la llengua, però els resultats d'aquesta duresa han estat ben magres: no ha evitat que el missatge contundent de la UpyD de Rosa Díez convencés una bona grapada de votants potencialment seduïbles pel discurs castellanista de Delgado; i, per altra banda, ha donat arguments a Jaume Font per transformar en partit la seva enrabiada.

També va passar a les darreres eleccions, que això de les maniobres culturals, al PP, no li resulten rendibles: Maria de la Pau Janer va paralitzar alguns milers de votants populars que no entengueren la virada "catalanista" de Jaume Matas. La veritat és que qui ho ha fet millor en aquest aspecte ha estat Gabriel Cañellas: "No nos hemos de tirar la lengua por la cabeza". Va ser un missatge una mica primari, però eficaç perquè no feria ningú. Faria bé, el vell president, de recordar als seus PNNs i als joves cadells (que sembla que el respecten) que la prudència no li causà problemes. Més aviat els causà als "catalanistes", que no saberen reaccionar davant el nomenament d'Aina Moll com a directora de la Campanya de Normalització Lingüística. La torpesa en la promoció del català també pot ser una arma castellanitzadora eficaç (i "sin que se note el cuidado").

I per acabar, un crit de consens: Visquen les modalitats! Joves, no us confongueu a l'hora de lligar: al Principat heu de dir "t'estimo", aquí, "t'estim", a València, "t'estime", i a Perpinyà, "t'estimi". I després, que hi hagi sort.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Xesca, fa mes de 9 anys

Però si té molta de gràcia!
El que alguns no tenen és sentit de l'humor, eh fogater? Va, riu una miqueta.
L'article recull dades ben certes. Recorda fets que interessaria recordar a aquells que han de governar ara.

Valoració:7menosmas
Per fogater, fa mes de 9 anys

Hi ha poques coses més patètiques que voler fer gràcia sense tenir-ne.

Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris