cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
13°

Canviar les lleis electorals

Els acampats i els indignats tenen la meva simpatia. Supòs que és un moviment de contorns difusos i que, a l'hora de fer anàlisi i presentar propostes, diu coses que a tots ens convencen més i coses que ens convencen menys, però crec que és una saludable mostra de protesta contra moltes coses que la mereixen. I l'aprofundiment en la democràcia, que se situa al bessó de les reivindicacions, és del tot just i necessari.

Això, no fa falta dir-ho, no vol dir que sigui fàcil. Una de les demandes més reiterades és la del canvi de les lleis electorals: que tots els vots valguin el mateix es reivindica amb una frase incontestable. Ara bé: a escala estatal, la forma més adequada per fer-ho possible seria la circumscripció única, que alguns ja estan demanant, una proposta que sona bé als de l'Espanya uniforme i eterna i que oblida que en un estat tan divers com aquest la representació només es pot articular territorialment. A escala del nostre Parlament, ara n'hi ha que es sorprenen que un vot de Menorca o d'Eivissa (i no diguem de Formentera) valgui més que un de Mallorca: que vagin a Maó o a Santa Eulàlia a demanar un parlament de composició demogràficament proporcional a cada illa, a veure si no se'ls acusa de centralistes mallorquins i de poc sensibles a l'especial problemàtica dels seus territoris.

És clar que es poden fer coses per millorar en la proporcionalitat, però sense deixar de banda que hi ha sistemes que vénen d'on vénen i tenen un sentit. Les eleccions generals es podrien fer per circumscripcions autonòmiques (més grans que la província, i, per tant, afavoridores de la proporcionalitat), i es podria estudiar fer una "circumscripció general" per assignar una fracció d'escons en funció dels vots que no s'han traduït en representació. A nivell autonòmic, els darrers resultats posen de manifest la injustícia democràtica del llindar del 3% (cosa que mai no havien observat ni els líder de Convergència per les Illes ni els de la Lliga).

Una altra proposta estrella és la de les llistes obertes. Segur que es poden estudiar idees i models, però partint de la base que no existeix un clamor popular per triar persones: en les eleccions al Senat, per a cada opció política obté sempre més vots el candidat que l'ordre alfabètic situa més amunt. I, una altra vegada, sense caure en propostes que suposarien un avançament democràtic més que dubtós. El model britànic de circumscripcions unipersonals molt petites permet una relació més directa entre electorat i representant, però al preu de liquidar les minories. El model nord-americà de llibertat de vot dels parlamentaris lleva poder a allò que s'anomena la maquinària dels partits, però els fa més sensibles, per dir-ho així, a influències d'altres poders que no emanen de cap sufragi. Parlant dels partits: els partits han de millorar moltes coses (moltíssimes, probablement), però en la retòrica antipartit s'hi cola fàcilment un populisme de música molt poc democràtica. Al cap i a la fi, els partits tenen la missió constitucional de vehicular la representació popular, i la seva possible substitució per personalitats carismàtiques o per "moviments" no deixa de causar recels. Pel que fa a la proposta perquè el vot abstencionista o el vot en blanc es tradueixin en escons que queden buits, estic pendent que algú me n'expliqui les virtuts.
Sí, els sistemes electorals són susceptibles de millores democràtiques. Evitaria, però, dos perills: el primer, fer propostes sense sospesar si hi ha avanç democràtic o si, per contra, hi ha retrocés, i el segon, creure que el canvi de les lleis electorals és la gran clau de volta per avançar cap a una democràcia de més qualitat.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Fanny Marí, fa mes de 9 anys

D'acord amb moltes coses, però a Balears és el 5% no el 3%. Efectivament, això és una barrera que no deixa passar l'autèntica democràcia i dóna força a una minoria si està ben organitzada, com ha passat. I els vots en blanc, si, haurien de ser escons buits. Les virtuts? Que és el que la gent vol, que indiquen que la gent està descontenta i no vol ningú dels que es presenten. Així com es fa ara, els vots en blanc enlloc de ser en blanc són aleatoris, és a dir, enlloc de ser un "no vull votar a ningú" són un "no sé a qui he votat", i això és absurd.

Valoració:0menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 9 anys

Si els USA tenen devers 300 milions d'habitants i 100 senadors, en proporció a les Balears i Pitiüses els corresponen 0.33 senadors. Deixem-ho córrer!
I si el seu Congrés té 600 membres això vol dir que el nostre Parlament hauria de tenir 2 diputats.

Valoració:-1menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 9 anys

Potser ses illes sí haurien d'estar representades de manera proporcional en es parlament balear però també aquest podria ser bicameral i tenir un senat en què estarien representades de manera paritària. I sobretot que cada illa gaudís d'una gran autonomia

Valoració:0menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 9 anys

El mínim actual és el 5 %. Abans era el 3 %.
Els vots en blanc són vàlids, per tant haurien de ser visibles. Si hi ha un 10 % de vots en blanc hi hauria d'haver un 10 % d'escons buits. Encara que només fos per l'estalvi que suposaria.

Valoració:4menosmas
Per Xavier, fa mes de 9 anys

Gran article, Miquel Àngel. L'únic emperò que vull fer és que donant representativitat al vot en blanc, les majories absolutes serien encara més difícils, perquè hi hauria escons en blanc. Això faria que, en un país com el nostre, hi hagués molta més cultura del consens perquè, la veritat, al Parlament hi ha dos models (políticament parlant): el del PP, el de la coalició PSM-IV-ExM, i uns altres que no són ni txitxa ni limoná: PSOE, i ex-UM

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris