cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 15°
15°

Crisi immobiliària i eleccions

Quan CiU va desallotjar el tripartit de la Generalitat, vaig manifestar la meva solidaritat a un alt càrrec d'aquell Govern amb qui m'uneix una bona amistat. Entre d'altres, li vaig dir: "Massa gent pagant hipoteques perquè l'esquerra guanyi les eleccions". Tot seguit, em contestà aportant la dada del nombre d'hipoteques que hi havia a la Regió Metropolitana de Barcelona quan va entrar i quantes n'hi havia quan en sortí. La xifra era, recordo, impressionant.

Quan la bombolla immobiliària ha esclatat, han rebut especialment dos tipus de gent: les classes baixes, que són enviades a l'aturm; i una part important de les mitjanes, les hipoteques de les quals es comencen a executr. Si es donen les dues circumstàncies (atur i execució d'hipoteques), la closcada esdevé dramàtica.

La fallida del sector del bloquet no hauria estat possible si, abans, la banca espanyola i europea no hagués apostat decididament per ell animant-lo a una cursa que s'ha demostrat suïcida. Però la banca espanyola i europea, ara, no vol saber res de les seves responsabilitats i, a través del Govern espanyol, ens fa pagar la seva errònia política a tots.

El Govern espanyol, en comptes de plantar-se, s'avé a crear un fons (el FROB) d'uns 10.000 milions d'€ d'origen públic nodrit amb retallades i reformes laborals i a fomentar polítiques decidides de conversió de les caixes (que no reinverteixen els excedents) en bancs (que s'embutxaquen els excedents). Tot plegat és una dura política d'encuny típicament neoliberal les garrotades de la qual reben les classes baixes i mitjanes, ara de la mà dels socialistes.

Al PP, amb un programa ocult en aquesta matèria pràcticament coincident amb la praxi del PSOE, la jugada li surt rodona: calla quant a propostes i escridassa els socialistes pel mal social que fan aplicant una política neoliberal que comparteixen al 100%. El PSOE s'embruta les mans i el PP en treu els rèdits electorals.

Hi havia alternativa? Per Islàndia, opinen que sí. Què hauria passat si el PSOE es planta davant el Bundesbank i diu que no retalla res, ni escomet la reforma laboral ni ajusta comptes per poder finançar els bancs que han fet aquella política suïcida? En aquest cas, tanmateix, s'hauria d'haver armat de nacionalisme espanyol, però ara vs. Europa, no vs. Catalunya, com tant els agrada als partits d'abast estatal.

Quin hauria estat el resultat de les darreres eleccions amb aquest escenari? No ho sé, però un altre amic meu opina que si, com a mínim, el Govern hagués fet algun gest a favor de les classes baixes i mitjanes, el resultat hauria estat molt diferents. No m'atreveixo a especular sobre aquesta qüestió, però hi ha dues frases que, quan hi penso, em ronden el cap. La primera s'atribueix, crec, a Einstein i, més o menys, diu: "No podem solucionar un problema usant el sistema de pensar de qui el va crear". És clar, ja que si ho feim, acabarem pensant com qui va crear el problema i, com s'ha vist a les darreres eleccions, el votarem. L'altre és un aforisme xinès que diu que "per sortir del clot, el primer que hem de fer és deixar de cavar" i jo crec que l'onada de neoliberalisme que patim ha aconseguit fer cavar el PSOE, és a dir, fer-li pensar com qui va crear el problema.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Bernat, fa mes de 9 anys

Sí, i han provocat un retrocés quant a la dignitat del treballador, que acollonit davant la perspectiva de perdre la feina, accepta ERES, rebaixa d'hores de feina, renúncia a l'actualització de jornals i altres drets elementals que han costat un segle aconseguir.

Valoració:1menosmas
Per Pere, fa mes de 9 anys

Un article per guardar a la memòria i tenir-lo de referència. Clar i català, i poc rebatible.
I amb això s'han carregat la política social que els diferenciaria de la dreta (llei de dependència, parelles del mateix sexe, etc.).

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris