cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
25°

Una lectura dels resultats electorals

ls resultats de les eleccions autonòmiques del 2003 em varen agafar per sorpresa. Els de les de 2007, no. I els de les del 2011, menys encara.

M'agradaria compartir amb vosaltres una sèrie d'apunts i conclusions que he anat traient d'una lectura acurada dels números que ens han deixat les passades eleccions.

• El Partit Popular de Jaume Matas, a les eleccions de 2003, va obtenir 192.209 vots. A les de 2007 n'obtingué 192.577 i el 2011, amb JR Bauzá, n'ha obtingut 194.680. La conclusió és evident. El PP té la capacitat de fidelitzar aquests cent noranta i escaig de mils de votants. Però faci el discurs que faci, no augmenta de vots. I digui el que digui el programa, facin el que facin els seus governants i sigui qui sigui el seu candidat, hi ha aquest mateix nombre de gent disposada a votar-los. Un apunt més. A Mallorca, el PP baixa a la part forana i puja a Palma.

• El PSIB-PSOE experimenta una davallada espectacular. Perd 30.000 vots respecte a les anteriors eleccions. Sembla que el càstig de part del seu electorat és atribuïble de manera molt específica a les mesures antisocials adoptades pel govern espanyol de Rodríguez Zapatero. Una altra conclusió evident: la major part dels electors de les Balears voten en clau espanyola.

• La coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa per Mallorca aconsegueix recollir un nombre gairebé igual que el que va recollir el Bloc als anteriors comicis. Als pobles on s'han sumat més forces aconsegueixen superar el PSOE.

• La suma del vot aconseguit per Convergència per les Illes de Josep Melià i la Lliga Regionalista de Jaume Font (uns 24.000) és molt similar a la que obtingué UM a les anteriors autonòmiques (uns 28.000). O sia que a Mallorca hi ha aquest nombre de gent que vol votar una opció de nacionalisme/regionalisme de centredreta. Per separat, cap de les dues formacions no ha arribat al 5% necessari per entrar en el repartiment d'escons.
Si s'hagués rebaixat el requisit per entrar en el Parlament i en els consells, del 5% actual al 3%, ambdues formacions hi haurien entrat.

• Un fet gravíssim i que s'ha de corregir: el sistema electoral actual (no confondre amb la Llei d'Hont, que és una regla matemàtica) ha deixat sense representació gairebé un 20% de les persones que acudiren a votar. No parl de les persones que decidiren no anar a votar. Parl del fet que una de cada cinc persones de les que es molestaren a acudir a un col·legi electoral i exerciren el seu dret a vot han estat ignorades pel sistema.

• UPyD, partit al qual injustificadament tots els mitjans de comunicació li han dedicat més espai del que li pertocava, ha resultat ser un bluf.

• A Menorca, destaca que la davallada del PSOE és encara més gran i que el PSM aguanta prou bé.

• A Eivissa, la dada més curiosa que ofereixen els números és el 4,99% dels vots obtinguts per Eivissa pel Canvi, que s'hi presentava en solitari. Per una sola dècima, aquesta organització no entra en el repartiment d'escons.

Hi ha moltes altres qüestions que els diversos analistes han anat plantejant aquests dies. Però per un servidor, independentment del rendiment que cada força política tregui segons cada conjuntura als seus resultats electorals, allò que l'impressiona més és aquesta mena d'empat etern entre el PP i la resta.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Toni Tur, fa mes de 9 anys

No us emboliqueu. A ExC li varen faltar 7 vots al Consell, no al Parlament, per tenir representació. I al Consell varen treure devers un 6% dels vots (superant, per tant, el 5% necessari). Al Parlament varen treure prop del 5%, però si l'haguessin tret tampoc tendrien representació (al parlament hi ha un representant menys que al consell, per Eivissa). Necessitaven, com diu eivissenc, devers el 7%. per cert, els que diuen que a Mallorca és més difícil treure un diputat que a una illa "menor" que no pensin només en nombres absoluts, i pensin en percentatges, i veuran les coses d'una altra manera.

Valoració:0menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 9 anys

Idò es Diario de Ibiza deia que per set vots Eivissa pel Canvi no entrà, no m'he entretengut a calcular-ho. Mirau es següent enllaç: http://www.diariodeibiza.es/pitiuses-balears/2011/05/23/exc-obtiene-concejales-entra-consell-siete-votos/483833.html

Per altra banda, ni s'articulista ni es comentaristes han dit res des resultats de Formentera, on sa formació Gent per Formentera, gràcies a sa seua bona gestió, ha tornat a ser sa força més votada i fins i tot ha augmentat es vots. Tal és així que sa coalició Sa Unió, marca blanca del PP, ha intentat pactar amb el PSOE, que ha obtengut també mals resultats, a fi d'arraconar sa formació local però el PSOE sembla que pactarà amb Gent per Formentera

Valoració:0menosmas
Per Caubet, fa mes de 9 anys

@Víctor, dius que "Un 5% no assegura un escó, depèn dels resultats." Doncs he anat a Viquipedia (com em recomanas) i entre d'altres coses diu: només s'atorguen escons als partits que han superat un determinat percentatge de vots. Si mirau Viquipedia ho explica, i jo crec que no és com eivissenc diu. El que si que és veritat és que a partir del 2 escó ja no es fa servir el coeficient de proporcionalitat. Per una altre banda, a Viquipedia li hem de fer un "cas relatiu", ja que sovint hi ha errades

Valoració:1menosmas
Per EU també existeix, fa mes de 9 anys

En la línia editorial d'aquest diari, que ja avorreix, vostè Sr. Martí omet cap comentari respecte a Esquerra Unida. Els pobres resultats obtinguts a aquestes eleccions podrien ser una justificació, però queda ben clar que l'omissió és intencionada quan comparam els resultats al Parlament d'Esquerra Unida (3,16%, sumant EUIB, EM-EU i Eivissa pel Canvi, formada per EU i independents) amb els d'UPyD (2,08%) a qui dedica un parell de línies, ignorant així a més del 3% de l'electorat balear. Sembla hipòcrita criticar la no representació del 20% quan vostè fa el mateix, selectivament.

Valoració:-1menosmas
Per Víctor, fa mes de 9 anys

Caubet, estàs equivocat. Un 5% no assegura un escó, depèn dels resultats. La Llei d'Hondt no és gens complicada i la pots consultar a la Viquipèdia, per exemple. El que diu l'eivissenc, més o menys clarament i amb una certa dosi de mala bava, es fonamenta amb l'esmentada llei o regla i, per tant, té raó.

Valoració:0menosmas
Per Caubet, fa mes de 9 anys

@eivissen: No soc un expert en llei electoral, però crec que estàs equivocat amb el teu raonament. El repartiment dels escons no va així com dius (100/12=8,3%) . Crec que es força més complicat. Qn un partit arriba al 5% dels vots ja aconsegueix un escó, i es fan "correcions matemàtiques" (llei d'Hont) per re-calcular el % restant. De tota forma no t'ho sé explicar bé, pq aquesta llei es força complicada i no la tinc per mà. A vegades pens que la fan així de complicada pq ningú la pugui entendre. De tota forma estic quasi segur que el calcul no és així com dius.

Valoració:0menosmas
Per Andreu, fa mes de 9 anys

Els resultats del PSM a la part forana no són tan bons com diu en Tomeu. Només creixen a la perifèria de Palma, pel desgat del PSOE.

Valoració:0menosmas
Per eivissenc, fa mes de 9 anys

El que està dient en Tomeu Martí és que ExC s'ha quedat a una dècima de treure representació, quan això és fals. No crec que vulgui dir que el més interessant dels resultats a Eivissa (és l'únic que destaca) és una dada completament instranscendent.

A Eivissa hi ha 12 escons a repartir entre el 100% del vot vàlid. Tècnicament 100/12=8,3%. Descomptant el vot en blanc i el de les opcions que no treuen res, el cost del diputat està pròxim al 7% depenent del resultat.

ExC hauria d'haver tret un 25% més vots per entrar, aproximadament.

Valoració:-1menosmas
Per Cocou, fa mes de 9 anys

Sé que a Eivissa hi ha un creixent sentiment antimallorquí, però eivissenc, fixa-t'hi bé, en Tomeu Martí no diu res d'inexacte a l'article. Ell diu que per un pèl EC no va entrar en el repartiment. Una altra cosa és que en aquest repartiment li haguessin tocat 0 diputats.

Valoració:8menosmas
Per Caubet, fa mes de 9 anys

@eivissenc: Ho pots explicar això, no m'ha quedat prou clar. En principi s'ha de manester un 5% per entrar, no? Pq s'ha d'arribar al 7%, no hauria de tenir res a veure el número d'escons a repartir, no?

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris