cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
22°

Victòria aclaparadora?

Al contrari del que fa pensar la majoria absolutíssima del Partit Popular al Parlament de les Illes Balears, el PP pràcticament no ha avançat en vots ni en percentatge. Perquè quedi clar: 2007, 192.577 vots (46,02%), 28 diputats; 2011, 194.680 vots (46,47%), 35 diputats. Dades gairebé idèntiques en vots absoluts i percentuals. I això en un context estatal en què sí que el PP ha experimentat un gran avanç, amb resultats "històrics". En conseqüència, s'imposa l'anàlisi. Què ha passat, per guanyar tants diputats sense avançar en vots? Des d'aquest punt de vista (deixant de banda la valoració sociològica dels resultats com a tals) la cosa sembla clara i evident.

La disparitat de partits que han quedat fora del Parlament (quasi un 20% dels vots!) ha permès aital circumstància. La l+lei d'Hont té aquestes coses. I si fa quatre anys hom va quedar perplex veient que el PP, tot i tenir un petit increment de vots en relació amb els comicis anteriors, perdia la majoria absoluta a totes les institucions, ara, amb els mateixos vots, ha guanyat pertot. Això s'ha esdevingut, per començar, perquè una part significativa d'aquest vot extraparlamentari (6%) ha estat per al centre regionalista/nacionalista, que fins ara tenia una representació (els tres diputats d'UM) que han anat a parar directament al PP. Els escons, no el vot -repetim-ho-, que s'ha fragmentat, gairebé a parts iguals, en dues opcions, la Lliga (2,94%) i Convergència (2,57%). Perquè els vots de la Lliga semblen provenir de l'antiga UM (6,73% el 2007). És evident que el partit de Jaume Font no ha aconseguit arrabassar vots al PP.

D'altra banda, la ruptura del Bloc no es pot dir que s'hagi traduït en una pèrdua d'escons. Els quatre diputats que tengué fa quatre anys els manté ara un dels partits que integraren la coalició, el PSM, col·ligat amb Iniciativa-Verds i Entesa. I si bé hom pot objectar que si l'experiència s'hagués repetit, sumant els vots d'Esquerra Unida i Esquerra Republicana, tendrien algun diputat més, a la pràctica segurament no seria així perquè, com es va demostrar aleshores, la suma de tots aquests partits, en conjunt, restava vots. La mostra més evident és Palma, en què el PSM-IV-Entesa ha tengut més vots (2.500 més) i representació (3 regidors en comptes dels 2 del Bloc) que fa quatre anys.

Per contra, on sí que les forces progressistes col·ligades sumaven vots i diputats -els imprescindibles per guanyar- era a Eivissa. Però incomprensiblement s'han presentat per separat. I això, en un lloc en què la victòria electoral de fa quatre anys es produí per centèsimes (un parell de dotzenes de vots) era anar cap a un suïcidi anunciat. A Eivissa, quan tota l'esquerra es presenta junta, a vegades (no sempre, però en diverses ocasions) guanya. Quan ho fa per separat, el PP treu una majoria aclaparadora. Si la memòria no em falla, la coalició de les forces progressistes es produeix sempre que estan a l'oposició i, en canvi, es desfà quan governen. Curiós...

L'únic indret on sí que hi ha hagut un transvasament de vots del PSOE al PP és a Menorca. Petit (el PSOE perd un 12%, però el PP només guanya un 2%), però suficient per produir-hi un tomb. Per contra, a Formentera l'esquerra ha tornat a guanyar després de no fer-ho des del temps del cas Mapau.

És obvi que per a evitar majories absolutes del PP la primera premissa és que cal evitar una dispersió del vot com la que s'ha produït ara, a tort i dret. I per això (ai las!) cal fer ús del sentit comú. Els polítics, evidentment, però també els votants.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 9 anys

M'han comentat que hi ha països, no m'han dit quins, en què basta s'1% per a entrar en es parlament

Valoració:0menosmas
Per Caubet, fa mes de 9 anys

Estimat Sr. Ensenyat, A quin sentit comú es refereix voste?? Jo no he votat ni al PP ni al PSOE, i crec que el meu vot es fruit del sentit comú. Jo he votat en clau constructiva, a un partit que presentà un programa amb el que em sentia identificat. Que això a beneficiat (malauradament) al PP? doncs bé que em sap greu, però només per evitar l'entrada d'un partit que no m'agrada he de votar a un altre que tampoc m'agrada?? Fer l'us del vot responsable! Que vol dir això?!?! Qu`hem d'anar cap al bipartidisme??? Aquí el problema està en el 5% necesari per aconseguir un escó. Hi ha més d'un 20% de població sense representació a la cambra i això si que no és de sentit comú.

Valoració:7menosmas
Per Hont, fa mes de 9 anys

La llei d'Hont no ha deixat cap vot a fora. La llei d'Hont només s'aplica als que superen el 5%, i aquests tots han tengut escons. El problema del 20% que ha quedat fora és del límit del 5% per entrar.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris