algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 14°
16°

L'hora dels regionalistes

Per a una persona d'esquerra, la derrota dels socialistes a Andalusia o a Castella-La Manxa és, sens dubte, un contratemps, però no la fi d'un món. Tots els demòcrates hauríem de tenir assumit que ens governaran uns i altres, cadascú amb els seus interessos i les seves prioritats, i que aquest moviment del pèndol de la història té a veure amb l'essència de la democràcia. Per a la gent d'esquerres d'aquestes comunitats i de tants d'altres espais autonòmics o municipals, ara comença un període d'inconformisme respecte d'unes noves maneres de la realitat, o d'adaptació a aquestes noves maneres. La situació pot ser viscuda amb dramatisme en grau divers o amb un escepticisme protector.

Per a nosaltres les coses són molt diferents. Al nostre arxipèlag, no està en joc tan sols un sistema de maneres en la gestió de les coses públiques -i privades-, sinó tota una definició cultural del nostre país. El partit que ha guanyat de manera tan inequívoca les eleccions a les principals institucions de la nostra comunitat, no és que miri el paisatge com a sòl ni que pugui imposar unes polítiques ajustades directament als interessos d'una part numèricament molt minoritària de la societat illenca: amb això s'hi ha de comptar aquí i onsevulla. El nostre problema és que aquest partit, per boca d'alguns dels seus jerarques, ja ha anunciat accions que afectarien la nostra cultura: que no és un conjunt de coneixements sobre el passat i el present, sinó un sistema de valors que, malgrat la manca d'arrelament conscient en la majoria de la població, és, de fet, l'únic que conté els elements de continuïtat imprescindibles per a articular allò que solem entendre per un país.

Curiosament, no ha estat fins ara que el partit de la dreta illenca s'ha posicionat amb hostilitat front a aquesta cultura -des de la recuperació de la democràcia, s'ha d'entendre. Ara, però, el partit de la dreta ha emprès un procés de depuració ideològica i cultural que el menaria a prescindir d'una idea de país a la qual han contribuït decisivament personatges de caire tan inequívocament conservador com Costa i Llobera, Joan Alcover, Llorenç Villalonga, Joan Estelrich (i un llarg etcètera que converteix en rares aus els homes de lletres que no encaixen en un cert model de conservadorisme).

El procés de depuració anunciat -més o menys- pretendria anul·lar qualsevol influència de la cultura del país en la formació d'un nou panorama polític i social. D'aquest procediment en podríem dir barbàrie, perquè implicaria la destrucció d'uns valors culturals que qualsevol poble civilitzat preservaria i promouria.

Els nous paratges de la política illenca, si es compleixen les expectatives creades pel partit de la dreta, són un hàbitat molt favorable a la irrupció d'aquesta barbàrie. Tots hauríem d'estar molt atents a les maniobres previsibles, però sens dubte la part més important de la responsabilitat en el moment present recau precisament en persones que militen en el mateix partit que anuncia la barbàrie. Són els regionalistes, els conservadors que cregueren en la possibilitat de fer país des del partit de la dreta, i que almenys no adoptaren actituds hostils. El seu silenci, aquests darrers mesos, els ha fet sospitosos de complicitat. Ara és arribada la seva hora. No es poden amagar ni refugiar-se en l'ambigüitat. Des de dins o de cara al públic, saben quina feina els toca fer.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Un de liberal, fa mes de 9 anys

La gent dels pobles no simpatitza, en general, amb cap onada espanyolista sinó que s'estima més aquesta opció que el psocialisme, que tot Europa també rebutja perquè no ofereix solucions als reptes actuals.
Ara bé, a Catalunya passa igual i no. Per què no? Perquè allà voten una opció pròpia per castigar la incompetència psocialista.

Valoració:6menosmas
Per Antoni, fa mes de 9 anys

És increïble que gent dels pobles de Mallorca, simpatitzi amb aquesta corrent ultra espanyoliste i totalment contraria a la nostra llengua. Realmet si senten còmodes en Ramis o en Rotger amb en Bauzá o en Delgado'

Valoració:4menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 9 anys

@tomeu, molts de telespectadors de la telefems són psocialistes; d'altres, votants dels que han guanyat.

Valoració:9menosmas
Per tomeu, fa mes de 9 anys

La democràcia ha mostrat el seu caire més dèbil. Aquest sistema garantitza la voluntat de les majories, però no garantitza que les majories tenguin la raó. Quan llegesc que el programes de tele-basura tene audiències diàries de 2 i 3 milions de televidents, no puc deixar de pensar que molts d'aquests televidents han decidit que ens governi una opció política que s'expressa amb una llengua que no és la nostra i que, per emprar un eufemisme, no senten cap interés per la nostra cultura. Lamentable.

Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris