algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 14°
22°

Contra el bipartidisme

Un dels fets més curiosos, encara que minoritari, de la campanya electoral d'aquests comicis municipals, insulars i autonòmics ha estat l'aparició d'un cert rebuig al bipartidisme PP-PSOE. Els dos grans partits estatals, tot i les seves diferències, han estat percebuts per una petita part de la població com les dues cares de la mateixa moneda, un poc com passava a l'època de la primera Restauració borbònica amb el Partit Liberal i el Partit Conservador. D'una manera col·loquial però ben expressiva vaig poder escoltar com una senyora remarcava la seva decepció amb una dita un poc grollera però ben explícita: "El PSOE i el PP m'han cagat dins es paner".

Haurem de debatre amb calma si es tracta d'una superació del clàssic esquema dretes/esquerres o més aviat del pas del PSOE al camp de la dreta en funció sobretot de la seva política estatal. De totes maneres, no es pot menysprear l'enorme força d'aquest bipartidisme que imposa debats només entre els seus candidats, monopolitza els informatius a la televisió i planteja les eleccions locals com a plebiscits estatals. A més, també és ben lamentable que, a les Illes Balears, els únics partits que tenen capacitat per elaborar llistes a tots els municipis insulars siguin precisament el PP i el PSOE. De fet, el PP s'ha presentat per tot arreu amb la seva denominació monolítica de Partido Popular. Només a Formentera s'ha hagut de coalitzar amb un grup local sota la denominació de "Sa Unió de Formentera (PP-GUIF) (Sa Unió)". El PSOE, per la seva banda, ha aconseguit fer llistes a quasi tots els municipis, si bé en alguns casos ha hagut d'establir coalicions amb el PSM, Entesa per Mallorca, Esquerra Republicana i grups independents.

En són exemples Campos, Deià, ses Salines, Sencelles, Vilafranca i Santa Margalida, com també en els municipis de l'illa d'Eivissa. Les forces nacionalistes, sobiranistes i regionalistes han fet un esforç per presentar candidatures a bona part dels municipis illencs. De fet, la manca d'entesa entre el PSM-IV-ExM, Esquerra i Esquerra Unida, per una banda, i entre Convergència per les Illes i la Lliga Regionalista, per l'altra, ha multiplicat les llistes a molts de municipis. Però, en d'altres, sobretot en els més petits, el bipartidisme resta hegemònic i tant el nacionalisme progressista com el conservador o l'esquerra alternativa estatal s'hauran d'esforçar per trencar situacions que recorden el caciquisme vuitcentista. Així, per exemple, a Estellencs només hi ha hagut el PP i el PSOE, i a Ariany no s'ha pogut elaborar cap llista d'esquerres. Per la seva banda, el PSM-IV-ExM ha aconseguit, sota diverses fórmules, esser present a bona part de Mallorca, quasi tot Menorca i Eivissa Vila, però encara té alguns buits lamentables.

Deixant de banda la complicada qüestió de les Pitiüses, el més important és el municipi mallorquí de Selva, on no hi ha hagut candidatura ni del PSM ni de cap altre partit d'esquerres, i això que, el 2007, el Bloc havia aconseguit esser la tercera força, amb 278 vots al Parlament autonòmic. Tampoc no hi ha esquerra nacionalista ni a Escorca ni a Fornalutx, mentre que la dreta regionalista o nacionalista ha estat totalment absent a Bunyola, Campanet, Deià, Esporles, Mancor, Maria i Santa Eugènia, com també en es Migjorn Gran, un altre municipi on només hi ha hagut PP i PSOE. De totes maneres, tornant a la qüestió del rebuig al bipartidisme, només ha estat una petita ona que no ha pogut aturar l'enorme tsunami dretà que s'ha desencadenat sobre les Illes Balears. Això sí, ha contribuït a fer surar el vaixell del nacionalisme progressista i ecologista.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per + reflexions, fa mes de 9 anys

Tsunami dretà? No sé com punyetes tothom repeteix la mateixa anàlisi quan és totalment falsa! EL PP ha MANTINGUT el vot. Res més! No ha guanyat les eleccions! És més, continua sense tenir la majoria dels vots i, ni tan sols, afegint els del partit de na Rosa Díez (quan s'ha d'anomenar el líder d'un partit és perquè el partit no existeix) tampoc no arribaria al 48% de vots emesos. No parlem ja sobre els electors potencials. L'esclafit ha estat del partit d'en Zapatero. La resta, s'ha mantingut igual. El problema és que els 25.000 vots del regionalisme de centre-dreta aquesta vegada se n'han anat a la mar! O no ho endevinava tothom que en Nigorra patrocinant en Font allò que pretenia era esborrar l'antiga Unió Mallorquina del mapa? Han mort la gran bèstia negra del Mundo i del PP amb una incomprensible satisfacció del PSM. Mentre el PNV defensa a matar BILDU, aquí la lluita caníbal fa el joc a l'espanyolisme. I el discurs dominant universitari repeteix tòpics com la del fals tsunami!

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris