cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

ZP assassina Antich a tisorades

Toca parlar de les eleccions i toca reconèixer que teníeu raó tots aquells que m'havíeu dit en reiterades ocasions que el desastre era a tocar. Però un mai no vol acabar de creure els pitjors presagis i sempre té qualque esperança que s'acabi esdevenint el miracle. Però aquesta vegada Santa Rita no s'ha apiadat dels socialistes i ha deixat que les tres caravel·les de paper comandades per Antich, Armengol i Calvo s'enfonsin. Ara bé, la tempesta que les ha enviades al fons de la mar no ha estat cap tsunami popular, com alguns cronistes ens voldran fer creure. N'hi ha prou de fer una ullada ràpida per veure que en xifres absolutes els resultats del Partit Popular a les Illes Balears no han estat significativament diferents dels que els enviaren a l'oposició l'any 2007. Bauzá, Isern i Salom no han estat capaços de mobilitzar gaire vots més per als populars dels que ja tenien fa quatre anys. Els resultats de diumenge ens mostren que no hi ha hagut cap gran transvasament de vots dels socialistes cap als populars. Simplement, l'electorat socialista ha desertat, i només una part ha optat per atorgar la seva confiança a altres forces progressistes.

L'àmplia victòria dels conservadors, que efectivament ha estat històrica per la representació obtinguda, ha tingut com a suports la desfeta absoluta dels socialistes illencs i la implacable escapçada democràtica que és el límit del cinc per cent per accedir a les institucions. Això ens fa pensar, si és que volem cercar cap notícia positiva dels resultats a l'esquerra en aquests resultats, que el discurs del PP no ha enganxat cap vot més dels que ja tenien.
En tot cas, el gran encert dels populars és haver aconseguit que l'electorat s'oblidàs dels saquejadors que ens buidaren les butxaques públiques emparats en les seves sigles i de les polítiques econòmiques de la dreta que ens han duit fins als gairebé 150.000 aturats a les Illes Balears. I, molt especialment, se'ls ha de felicitar per haver aconseguit que els comicis del 22-M es votassin en clau estatal i fossin entesos, sobretot pels votants socialistes, com un plebiscit sobre la gestió de la crisi econòmica per part de Rodríguez Zapatero. Tot un èxit que ha permès que els conservadors assolissin l'objectiu de la majoria absoluta al Parlament, als consells insulars, a Cort i a més d'una vintena més de municipis de l'Arxipèlag.

Ara bé, que ningú vulgui cercar en aquests resultats cap explicació sociològica sobre el conservadorisme de la població de l'Arxipèlag. Les Illes Balears són tan de dretes com ho eren quan governaven els esquerranosos. Ni més ni manco. Simplement, el PSOE ha demostrat no tenir prou múscul per afrontar el desgast que suposa gestionar tota una crisi econòmica amb polítiques de tisora per a un partit que es vol de centreesquerra. No era una tasca gens fàcil, però pocs resultats positius es poden esperar d'una formació que a Madrid s'ha limitat a posar en pràctica les mesures anticrisi que recomana el manual del bon neoliberal i que a les Illes Balears no ha fet cap esforç per desfer-se del llast que és el govern de ZP. Malgrat tot, molts esperàvem molt més dels socialistes illencs. Ni tan sols els populars pensaven que els ho acabarien posant tan fàcil per accedir a totes les institucions.

En qualsevol cas, la pròxima cita electoral és a tocar. Abans d'un any el PSOE haurà de fer front a una nova desfeta amb la més que probable pèrdua del Govern a Moncloa. Com que aquest capítol ja sembla escrit, l'únic interessant de tot plegat serà veure si la coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa, l'única força progressista que ha aguantat l'envestida, serà capaç d'articular un projecte encara més fort per aconseguir fer realitat la fita de situar un diputat amb veu pròpia a Madrid. Amb un PSOE noquejat i un PP que gestionarà les institucions amb la tisora de podar a la mà, els econacionalistes ho tenen tot de cara per fer història.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Martí, fa mes de 9 anys

La diferència amb el País Basc és clara. Allà la dreta (PNV) s'ha banyat el cul per defensar una esquerra basca. Aquí el PSM ha treballat incansablement per esfondrar totes les altres forces no espanyoles. A Madrid, si hi arriben, faran el mateix paper "històric" del BNG, HB, EA, ERC i tants d'altres: els ous en terra!

Valoració:-3menosmas
Per madrid, fa mes de 9 anys

Madrid ens cau lluny, però hi hem d'esser! No en mancaria d'altra!
Es clar que el PSM faria història.

Valoració:9menosmas
Per Càndida, fa mes de 9 anys

No hi tenim cap feina per Madrid. Si aquesta ha de ser la nostra esperança anam ben arreglats!

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris