cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

Post-ocupats

Em sorprèn, vora les deu de la nit, d'escoltar declaracions d'alguns portaveus de determinats partits polítics que s'autoconfessen "preocupats" pels resultats -a hores d'ara molt favorables, provisionalment almanco, al Partit Popular-. I pens que preocupats hi haurien d'haver estat abans. Se n'haurien d'haver ocupat abans, de prendre unes determinades mesures perquè les coses poguessin haver anat d'una altra manera. A partir d'avui vespre, l'únic que podrem fer tots plegats serà post-ocupar-nos dels resultats d'aquestes eleccions.

I ens en post-ocuparem per realitzar coses completament diferents, segons s'estigui al Govern o a l'oposició, a cadascuna de les institucions per a les quals s'escullen avui representants per als pròxims quatre anys. A partir d'ara, mostrar-se preocupat constitueix una excusa de mal pagador, una ximpleria i una imprudència.

Els primers que s'hauran de post-ocupar de la seua situació seran les diferents forces polítiques minoritàries. El reforçament del bipartidisme no ha minvat des de fa més d'una dècada. I pràcticament marca una tendència des de la consolidació de la transició. Tothom qui cregui que les illes Balears necessiten un tercer espai que pugui disputar àmbits electorals a PP i PSOE, i que pugui reforçar la identitat política de les Balears, s'haurien de plantejar la qüestió de les relacions entre ells. Mentre ni tan sols Convergència per les Illes i la Lliga Regionalista no puguin entendre's entre si, tot pinta molt fosc per a aquest espai autònom. Si l'entesa és difícil entre les forces més pròximes, esdevé pràcticament impensable amb el PSM, que ha d'aglutinar l'espai nacionalista d'esquerres, i que és la força política d'aquest tercer espai que ha tret millors resultats, amb molta diferència. Enhorabona.

Malgrat els bons resultats del PSM, fruit d'haver-se centrat i d'haver-se tret algun llast de sobre, ai las!, els fets són extraordinàriament tossuts: la creació d'un tercer espai, propi i autònom, que pugui frenar el bipartidisme galopant que es pot observar com a tendència entre nosaltres, passa per una entesa entre liberals, democristians, socialdemòcrates, ecologistes, etc, que posin la creació d'una força política pròpia per a les Balears com a prioritat (per damunt de dogmes i de catecismes, i, sobretot, per damunt de personalismes que tot ho enterboleixen). A hores d'ara, és ben clar que, si no ens podem entendre regionalistes, federalistes i nacionalistes autocentrats, i si no ens podem entendre democristians i liberals amb socialdemòcrates i ecologistes, no hi haurà res a pelar. Però aconseguir-hi implica, per descomptat, un canvi de mentalitat, no només pel que fa a la ideologia, sinó també en relació amb els personalismes (nefastos per a qualsevol avanç en política).

El futur polític de les Illes depèn, probablement, més de la possibilitat o no d'articular aquest tercer espai que no de qui governi de manera immediata. Però les urgències vénen de la immediatesa. L'angoixa de les persones que simpatitzen amb partits d'esquerres o que hi militen, i l'angoixa dels nacionalistes no estatistes rau a interrogar-se sobre si una victòria del PP per majoria absoluta pot posar en perill l'estatus de la llengua catalana a àmbits com l'ús oficial i l'educació. Personalment, crec que aquestes angoixes tenen fonament. Però, justament perquè tenen fonament, no s'explica que no hagin preocupat qui havien de preocupar. I sobta l'evidència que ara ens pugui post-ocupar de manera més agra.

Tot i això, em costa d'imaginar un Partit Popular que opti per canviar de manera gaire dràstica l'arquitectura legal del nostre país pluriinsular, malgrat el canvi que s'ha produït, també ben clarament, dins l'esmentat partit. Confii, potser ingènuament, que el PP sigui prou conservador per no capgirar en contra nostre els fonaments de l'autonomia política, i prou liberal per governar des del diàleg i des de la coparticipació (sense qüestionar, en absolut, la legitimitat d'allò que hagi decidit una majoria de la població, com pertoca en democràcia... i per molts anys!). Per als moralitzadors impenitents, per als convençuts de la superioritat moral de sigui quina sigui la formació política, només voldria recordar que la gent és adulta, sol saber el que vol i té raó. N'hem de prendre nota, i no ens hem de preocupar tant. Ara ens hem de post-ocupar.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Secondat, fa mes de 9 anys

Quants en manté la farina, i ella fina que fina!

http://raimonbono.blogspot.com

Valoració:0menosmas
Per Bernat Joan, fa mes de 9 anys

Gràcies, Pepet. Pens que sí, que hem de treballar per mirar d'aconseguir un tercer espai més potent, amb cara i ulls. Tenim cinc diputats de la coalició encapçalada pel PSM, dels quals 4 són clarament nacionalistes autocentrats. I en Jaume Ferrer i n'Esperança Marí, ambdós de Formentera, que també en són. Mitja dotzena de representants al Parlament no és una mala base. I s'hi hauria de poder afegir aquest 6% tudat per la divisió entre CxI i la Lliga. Haurien pogut ser tres diputats més, si s'haguessin entès... Fa falta reflexionar primer i dissenyar el futur, sobre la base d'una reflexió tan rica com sigui possible.

Valoració:-1menosmas
Per Pepet, fa mes de 9 anys

Crec que la vostra postura (personal) ha estat molt més neta que la de la sucursal mallorquina. No volia disparar contra tu directament, però a vegades els esquitxos arriben. L'ai las, l'entenc. Així que anem per aquest tercer espai, en sentit constructiu, que mai no he dubtat que des d'Eivissa existeix. Com a eurodiputat, teniu la meva enhorabona.

Valoració:-2menosmas
Per Bernat Joan, fa mes de 9 anys

Pepet, dispara cap allà on toqui. I demana al PSM quina ha estat la meua relació amb ells. Ah! I abans de disparar pregunta. Sol ser més elegant i evita unes certes relliscades.

Valoració:-4menosmas
Per Pepet, fa mes de 9 anys

Començau per proposar una gran candidatura encapçala per Pere Sampol al congrès de diputats. Jo et vaig votar una vegada per Europa però vosaltres, ERC, va vetar als nacionalistes illencs com a pagament posterior.

Valoració:1menosmas
Per Gemma, fa mes de 9 anys

El futur de les Illes passa perquè gent com tu i gent com la del Lobby desapareguin del panorama politic. Per allà on has passat has deixat malmeses les relacions personals i t'has aprofitat dels càrrecs. Vés-te'n a pasturar!

Valoració:-1menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 9 anys

Però com es poden entendre ecologistes amb democristians i liberals, per exemple? Quins interessos comuns han de tenir per a unir-se per a derrotar el PP? Ja que estam, ERC es podria unir a UPyD, o no? No es tracta només de sumar sinó sobretot d'entusiasmar i ses forces d'esquerra (?) actuals no ho saben fer

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris