algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

Institucions de cou-cuineta

Hala idò, ja som a -presumptament- decidir davant les urnes. La taula plena de paperetes de candidatures amb sigles i logotips diferents. Tanmateix, no estic segur que les opcions que es presenten siguin, en el fons, tan diferents. Pel que he pogut observar durant la campanya que avui culmina, allò que han dit els partits que es disputen el mercat de votants ha estat força semblant, si més no quant a la inanitat dels seus continguts. Una bombolla immensa de paraules buides o inconsistents.

De Menorca estant he sentit parlar poc del Govern de les Illes Balears i de les propostes programàtiques per a la nova
legislatura, que avui vespre sabrem qui dirigirà. En canvi, s'ha parlat del Consell Insular d'una manera gairebé màgica. I és que, anem a veure, qui es pot creure, en aquestes altures de la pel·lícula, que la solució al gravíssim tema del transport estigui en mans dels consellers de la plaça de la Biosfera? I què direm de les infraestructures que requereixen fortes sumes d'inversió, que superen de molt les possibilitats inversores d'aquests ens administratius (ara ja reconeguts estatutàriament com a "òrgans d'autogoverns"), el finançament dels quals ve condicionat en molta gran mesura per decisions externes? No pot ser que en el discurs electoral publicitat el tema de l'espoli fiscal amb què l'Estat espanyol ofega la societat d'aquest país nostre no s'hagi ni tan sols debatut. No ens enganem: les decisions que defineixen un model econòmic, que poden generar llocs de treball estables, que incideixen en la qualitat de vida d'una manera substancial i no anecdòtica... s'han de prendre lluny de l'illa.

Gosaria a dir també que lluny del Govern amb seu a Mallorca. Si fins i tot podem constatar que qui decideix el demble de les nostres vides són poders que no es presenten a les eleccions democràtiques! ¿Sabem prou bé qui són i què fan, de debò, els presidents del Banc de Santander o del BBVA, o els directius de Telefónica, etc.? Les empreses de l'Íbex 35 van tenir l'any passat més de 50.000 milions de beneficis gràcies a l'empobriment de la ciutadania... Tenc poques esperances que, en obrir-se les urnes, els ciutadans donin un regiró a aquests senyors tan discrets votant opcions que no treballen al servei d'aquesta gentola. Ells no es presenten a les eleccions, però tenen molt a veure amb els nostres problemes.

Una ciutadania lliure ho és en la mesura que pot establir les dependències que vol assumir en cada moment de la seua història. És aquest el nostre cas? No en redó! Mentrestant, pidolar engrunes de misèria és ofici mesell, el que hem après d'una formació professional arrelada nacionalment en terra colonial i sota dictadures diverses.

Que no se'm mal interpreti. Serà que la baixa cultura democràtica d'un poble no és resultat principalment de la ignorància, sinó de la qualitat democràtica de les seues estructures polítiques.

El cap de setmana passat es va clausurar a Ciutadella una exposició ben curiosa. Una col·lecció de joguines -joguets o joguetes, en deim aquí-, corresponents en llur majoria als anys 1940-50. Amb tots els detalls d'època, hi havia una aula d'escola de monges, un hospital, un altar per dir missa, una casa de nines, un jutjat, una cuineta per fer-hi cuinons... Tot en miniatura i amb gran fidelitat als referents reals. Al programa de mà, s'hi llegia una sentència de José Corredor-Matheos: "El joguet és un instrument que permet al nen una apropiació simbòlica de la realitat". Veus -vaig pensar-, vet aquí una metàfora exacta del nostre autogovern en el context d'avui en dia: unes institucions de cou-cuineta perquè els nostres polítics simulin que s'apropien dels destins de la comunitat i gestionen els seus (?) interessos. Ells, sí, i tots nosaltres, ben infantilitzats. No oblidem què vol dir el mot "infant" en el seu valor etimològic: 'el qui no parla'. Idò, açò mateix.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 9 anys

"Juguerois" es diuen a Eivissa i Formentera

Valoració:-5menosmas
Per VVV, fa mes de 9 anys

Company, comprendràs que no vagi a votar... Me'n vaig a passar el curricany per Cala Molins, per si top un espet...

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris