nubes dispersas
  • Màx: 23°
  • Mín: 13°
14°

El maig francès (1968)

El moviment del maig de 1968, també anomenat Maig francès, fou de resposta política, social i cultural, iniciada pels estudiants i amb el suport dels obrers. La gravetat dels disturbis va dur De Gaulle a dissoldre l'Assemblea Nacional, però el règim en sortí reforçat amb la victòria de la dreta a les legislatives. Tanmateix, va ser una bona estirada d'orelles als polítics del moment i hi hagué canvis tant en el camp de l'ensenyament com dins l'àmbit del treball. Les concentracions actuals d'aquests dies per part de jovent i poble heterogeni m'han recordat moltes d'aquelles escenes de protesta que aleshores vaig tenir ocasió de presenciar. I crec que les arrels del moviment ciutadà actual, que també fa història, provenen, entre d'altres motivacions, d'un llibret, una mena d'evangeli social, que ha publicat amb honors de best-seller absolut un patriarca que ha nom Stephane Hessel (Berlín, 1917), el qual, des del seu text, un obra que ha estat la més venuda del passat Dia del llibre, crida a la insurrecció pacífica, a treure's del damunt la peresa, a rebel·lar-se. Stéphane Hessel, a 93 anys, sap del que parla: membre de la Resistència francesa, supervivent de Buchenwald, militant a favor de la independència algeriana i defensor de la causa palestina, lluitador nat, únic redactor encara viu de la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948.

Un jovencell, doncs, de quasi cent anys que promou un missatge al jovent real i en el qual diu que "les raons per indignar-se poden semblar avui menys nítides o el món massa complex, però continuen allà: en la dictadura dels mercats, en el tracte als immigrants i les minories ètniques. Cercau i trobareu. Agafau el relleu. Indignau-vos, perquè la pitjor actitud és la indiferència. Si us comportau d'aquesta manera, perdeu un dels components essencials que formen l'home: la facultat d'indignació i el compromís que la segueix...".

Només a França, més d'un milió i mig de lectors s'han fet ressò d'aquestes paraules. Els lectors arreu d'Europa també són milions i altres patriarques de la política, les lletres o la ciència, com José Luis Sampedro, també han agafat els mots d'Hessel i els han divulgat. Aquesta crida contra la indiferència i a favor de la insurrecció pacífica ha arrelat, com podem veure, a molts indrets, des de les lluites antidictatorials a Tunísia, Egipte, Líbia i l'Orient Mitjà fins a les acampades de casa nostra en aquest temps de comicis electorals. El jovent ha matat la indiferència. Però aquests problemes sobre determinats aspectes del problema social els abordava igualment el matemàtic, filòsof i escriptor britànic Bertrand Russell, que amb gran enginy i subtil ironia ens adverteix de la intolerància que moltes vegades actua des del poder.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris