muy nuboso
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
16°

La dreta que mata el país que estima

El míting central dels conservadors, amb Mariano Rajoy d'estaferm, va servir per a deixar ben clar que les qüestions econòmiques i laborals tenen una importància secundària en comparació amb el tema lingüístic. De manera que ens va permetre confirmar allò que ja sabíem: així com el suís més aturat sap fer rellotges, qualsevol militant del Pepé està en condicions d'alçar la veu a Menéndez Pidal. I Bauzà, tot i que no s'ha reunit amb els sindicats, ja ho ha fet amb els editors de llibres escolars, per tal d'obtenir garanties que triaran textos escrits amb un llenguatge profundament balear. No n'han transcendit altres detalls, de la conversa, però cal pensar que amb l'arrencada que porta no pensa conformar-se amb la incorporació de les formes dialectals, sinó que els farà arribar un pomell de paraules que empra habitualment com és ara pues o puesto.

Tanmateix, no és la degradació de la llengua catalana allò que uneix voluntats i concita entusiasmes en el Pepé, sinó la declaració de guerra (una guerra que han de guanyar com guanyaren la del trenta-sis) al catalanisme que empastifa les Illes Balears (en llenguatge bauçanià: les Baleares). Tanta maledicència i curtedat fatiga. Tanmateix, no podem mirar cap a un altre costat ni que sigui per prescripció mèdica. Diguem-ho ara que el desastre previst per a diumenge (eleccions, i victòria inqüestionable del Partit Popular) té remei: tocant a la qüestió lingüística, els conservadors tenen la pretensió d'establir les bases que propiciïn la desaparició de la llengua catalana. Però també volen empobrir la cultura, la memòria. Únicament perquè alimenten la quimera d'enfortir la Nación Española o el model que en tenen, d'Espanya.

Tot resseguint les darreres intervencions públiques de Bauzà i, per afegitó, de Mateu Isern (més viu que el peix que llambreja), que ha comprès ben aviat que el fet de donar canya al català dóna prestigi en alguns femers socials, no puc estar de demanar-me quina gent del món mínimament cívic pot prendre la decisió de votar-los. I em ve al cap Cristòfol Soler, és inevitable. Per què? Soler és soci de l'OCB, i ha defensat públicament la unitat de la llengua catalana i la mallorquinització de la vida política i institucional. Tanmateix, va ésser present a la proclamació de la candidatura de Maruja d'Espanya, sabedor que la seva presència contribuïa a foragitar el recel que provoquen els atacs a la pròpia cultura entre els votants il·lustrats de dretes. De manera que una part, i no la més petita, dels vots que segons els sondejos d'opinió permetran governar al Pepé, procediran del llorençriberisme. És una constant: entre el cor i la butxaca, guanya la butxaca. I sense cap cost social, perquè, al cap i a la fi, aquesta dreta, la del llorençriberisme, garanteix la pervivència de llengua i cultura, encara que sigui d'aquella manera. Però en l'esforç de construir país, no ens enganyem! A Mallorca no ha fallat l'esquerra: falla (sempre, sempre!) la dreta. Aquesta dreta que tant l'estima.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 9 anys

Aquestos anuncis propagandístics del PP que surten en castellà a sa part dreta de sa pàgina d'aquest diari en català em fan pensar en es orangistes d'Irlanda del Nord i ses seues marxes en què volien passar sempre per carrers habitats per celto-irlandesos per a humiliar-los recordant-los qui comanda. A un diari en català el PP insereix anuncis en castellà

Valoració:2menosmas
Per emigrante, fa mes de 9 anys

Declaración de guerra? Importancia secundaria de los problemas económicos? Empobrecer la cultura?

Valoració:-6menosmas
Per Bernat, fa mes de 9 anys

A en Joanet de Sa Gerra voldria recordar-li que, de la mateixa manera que per tal de reparar una injustícia històrica entre homes i dones s'apliquen lleis de paritat i, fins i tot, una certa discriminació positiva, per arreglar la injustícia històrica que hem patit sempre els catalans, o si ho prefereixes, els mallorquins, no queda més remei que aplicar el mateix per mirar de NO DESAPAREIXER. En qüestions de llengua i cultura, qualsevol catalanista o mallorquinista firmaria un pacte del 50%, perquè t'assegur que hi estam bastant lluny, d'aquesta paritat.

Valoració:7menosmas
Per en Joanet de Sa Gerra, fa mes de 9 anys

Que en dius de desbarats, Capellà. Es catalanistes heu fer sa retxa massa amunt i per això es militants del PP i d'altres partits no vos poden veure. A veure quan fareu un poc d'autocrítica i començareu a comprendre que amb es plantejaments que defensau només aconseguiu guanyar-vos es despreci, merescut, de sa majoria de mallorquins. Aquí ningú vol liquidar cap llengua, exceptuant es catalanistes que volen liquidar es castellà (parlada per més d'un 50% de residents) de tots ets àmbits públics com ja ha passat a Catalunya. Molts de mallorquins normals que votam el PP utitlitzam es mallorquí tot lo dia. No volem liquidar res.
Arruix!!

Valoració:-14menosmas
Per Joan Miquel, fa mes de 9 anys

Ja ho va dir ahir en Joan Puigcercòs, els que votin PP és que si poguèssin robarien tant com ells.

Valoració:11menosmas
Per Jaumet, fa mes de 9 anys

Vull pensar que les persones de seny que hi ha al PP de Balears (que així mateix n'hi ha) no deixaran que aquest beneit de Bauçà destrossi la nostra cultura.

Valoració:18menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris